Ez az eljárás egész Erzsébetvárost csapja arcul

Ez az eljárás egész Erzsébetvárost csapja arcul

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Wesselényi utca 17. szám alatti kulturális központról.

A politikus szerint a világban a legüldözöttebb vallás jelenleg a keresztény, készült egy kimutatás arról, hogy a világban naponta kilenc embert ölnek meg a keresztény hite miatt. Hozzátette, ezelőtt tíz évvel senki sem gondolta volna, hogy idáig jut a világ, most mindenkinek, akinek ez a dolga, mindent meg kell tennie azért, hogy visszahozzák az emberiséget egy békésebb korszakba. Nagyon oda kell figyelnie az emberiségnek, mert hiszen ma az egyik embert üldözik a hite miatt, holnap egy másikat – jegyezte meg a képviselő.  Az a gyűlölet, ami most tapasztalható, a vészterhes időket idézi. Ma az is üldözést jelent, amikor a lelkiismereti szabadság jegyében támadják a zsidó-keresztény kultúrát, mindez egy emberiség elleni programként értelmezhető. Nem lehetünk eléggé szigorúak akkor, amikor az emberi létünkről van szó – jelentette ki Bajkai István. és arra is figyelni kell, hogy a veszélyes jelenségek már itt vannak Európában is.

A politikus szerint ugyanilyen veszélyes, ha a kultúrát éri támadás, ami szintén a humanizmus része. példaként hozta fel az erzsébetvárosi esetet, ahol az ellenzéki vezetésű önkormányzat úgy döntött, a Wesselényi utca 17. szám alatti épületet, ahol eddig az ERőMŰVHÁZ tevékenykedett, kivonja az általános kulturális térből. Mostantól kezdve a kerület kulturális terét a vezetés kiadja egy bérlőnek, aki onnantól kezdve eldöntheti, hogy ott mit csinál. Bajkai István szerint ez egy felháborító döntés, hiszen egy olyan épületről van szó, amit az előző önkormányzat felújított egy jelentős összeget ráfordítva, egy olyan épületről van szó, amelyik otthont adott kulturális rendezvényeknek, civil szervezeteknek, itt van még a 100 Tagú Cigányzenekar próbaterme és itt üzemel Európa egyetlen zsidó közösségi televíziója is. Bajkai István véleménye szerint bár a jelenlegi kerületi vezetők pályázatot írtak ki a ház üzemeltetésére, de olyan szűk határidőt szabtak meg, hogy ebből csak arra lehet következtetni, már megvan a bérlő, aki természetesen a legalaposabb információkkal rendelkezik. Hozzátette, ez az eljárás egész Erzsébetvárost csapja arcul. A politikus azt is megjegyezte, a fideszes városvezetés volt az, amelyik például ebbe az épületbe vásárolt egy rendkívül értékes zongorát, amit az eddigi fellépők mindegyike csak dicsért. Ugyancsak az előző vezetés volt az, amelyik nem rombolt, hanem építkezett, például az előző ciklusban jött létre a Csányi utcában a Zsidó Történeti Tár.