Ez a temető a magyar történelem egy része

Ez a temető a magyar történelem egy része

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a pandémia idején megtett feladatokról, a Salgótarján utcai zsidó temetőről, valamint az idei tervekről.

 

A főigazgató elmondta, a NÖRI számára is a tavalyi év legnagyobb kihívását a koronavírus-járvány jelentette, ugyanakkor az is igaz, az intézet kezelésében lévő Fiumei úti Nemzeti Emlékhely egyben egy köztemető is, azaz a pandémia ideje alatt is üzemelt. A temetőbe beszereltek egy fertőtlenítőkaput is, amit a Demján Alapítvány támogatott, hogy ezzel is védjék a sírkert látogatóit. A NÖRI vezetője hozzátette, a temetőkben dolgozók is sokat dolgoztak, náluk nem volt home office.

Ugyanakkor számos olyan feladata is van az intézetnek, amit a járvány ideje alatt a közösségi oldalakon szerveztek meg, a főigazgató szerint mindegyiket nagy sikerrel, egyre többen csatlakoztak ezekhez.

Radnainé Fogarasi Katalin külön is beszélt a Salgótarján utcai zsidó temetőről, aminek a felújítását már megkezdte a NÖRI, amit a főigazgató tervei szerint felvennének a világörökségi listára, ám az is igaz, erre még várni kell. Ez a temető korábban a főváros kezelésében volt, de sikerült megállapodni a korábbi főpolgármesterrel, aki a kezelői jogokat átadta a NÖRI-nek, amelyik jelentős összegeket fordított a rendbehozatalra, ám még sok pénz kell a teljes felújításhoz. Erre szükség van, hiszen ez a temető a magyar történelem egy része, több kiváló, a magyar közéletben jelentős szerepet vállalt ember nyugszik itt, mint például Vázsonyi Vilmos. Ami a Salgótarján utcai zsidó temető további sorsát illeti, a főigazgató megjegyezte, a döntés a kormány kezében van.

A NÖRI vezetője elmondta azt is, az idei programjaikat is megtervezték, decemberig mindent előkészítettek, a felkérések kimentek, az intézetben abban bíznak, hogy a Költészet Napján már ki tudnak nyitni, akkor már lehet rendezvényt megtartani.