Besáláh hetiszakasz 2. kommentár, 5781. Svát 12. Napi Tora

Besáláh hetiszakasz 2. kommentár, 5781. Svát 12.

וַיְהִ֗י בְּשַׁלַּ֣ח פַּרְעֹה֮ אֶת־הָעָם֒ וְלֹא־נָחָ֣ם אֱלֹהִ֗ים דֶּ֚רֶךְ אֶ֣רֶץ פְּלִשְׁתִּ֔ים כִּ֥י קָר֖וֹב ה֑וּא כִּ֣י ׀ אָמַ֣ר אֱלֹהִ֗ים פֶּֽן־יִנָּחֵ֥ם הָעָ֛ם בִּרְאֹתָ֥ם מִלְחָמָ֖ה וְשָׁ֥בוּ מִצְרָֽיְמָה

 

 

 

 

„És történt mikor elbocsátotta Fáraó a népet, nem vezette őket Isten a filiszteusok országának útján, mert/habár közel volt az, mert azt mondta Isten, nehogy megbánja a nép, mikor háborút lát, és visszamegy Egyiptomba” (13:17).

 

A vers כִּ֥י קָר֖וֹב ה֑וּא részének fordítása nem egyértelmű. Miért nem vezette Isten őseinket a filiszteusok földje felé? Rabbi Avraham Menahem Rapa szerint egy közelben lévő út általában arra való, hogy menjünk rajta, nem pedig, hogy elkerüljük, ezért itt a helyes fordítás a „habár” vagy „annak ellenére” alak. Rámutat egy hasonló példára a zsoltárban (101:5): „gyógyítsd meg lelkem, mert/habár vétkeztem ellened” – valóban logikusabb a „habár” fordítás. Szerinte a fenti vers annyit jelent, hogy Isten azért nem engedte őseinket a filiszteusok földjére, mert ott harcba keveredhettek volna, melynek hatására visszatérhettek volna szolgaságuk földjére, Egyiptomba. Ibn Ezra bár a lényeget tekintve egyetért kollégájával (könnyű dolga volt, jóval korábban élt), de békében van a „mert” fordítással: pontosan azért nem küldte arra Izrael gyermekeit az Örökkévaló, mert közel volt, ezáltal a háborúskodás lehetősége is közel volt, ezt pedig nem akarta az Örökkévaló megkockáztatni a frissen szabaddá vált zsidókkal. A Szfát Emet csavar egyet a dolgon: azért kellett a hosszabb úton menniük, mert ez egy előkészületi időszak volt, melynek során felkészülhetett a zsidó nép az Országban való letelepedésre. A midrás is ezt a nézetet erősíti: „azt mondta Isten: ha most elviszem őket az Országba, akkor mindenki egyből elkezd ragaszkodni a mezőhéz, szőlőjéhez, és elhanyagolják a Tórát. Inkább vándoroltatom őket negyven évig a pusztában. Egyenek mannát, igyák a kút vizét, és a Tóra váljon bensővé számukra”.

 

Szép napot mindenkinek!

 

19.00: Mááriv

zoom.us/j/8992906955

Meeting ID: 899 290 6955