Magyarországnak nemzeti érdeke az oltás menetének felgyorsítása

Magyarországnak nemzeti érdeke a  oltás menetének felgyorsítása  a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ma Magyarországon nem kormánypárti vagy ellenzéki politikusok, nem parlamenti vagy parlamenten kívüli pártok döntenek arról, egy oltóanyagot lehet-e használni, hanem van egy olyan intézmény, a gyógyszerészeti hatóság, ahol olyan emberek dolgoznak, akik felhatalmazással és tudással rendelkeznek ahhoz, hogy ilyen döntéseket meghozzanak. Kiemelte: naponta csaknem száz ember hal bele a koronavírusba Magyarországon, és 10-15 milliárd forintos kárt szenved el a magyar gazdaság az érvényben levő korlátozó intézkedések miatt. Ha csak egy nappal előbb lehet tömegesen oltani, azzal száz-százötven ember életét lehet megvédeni, és 10-15 milliárd forintnyi kártól menthető meg a magyar gazdaság – mondta a tárcavezető. Hozzátette: a kormány emberek életét, egészségét és munkahelyét védi. A pénteken kötött orosz megállapodásról Szijjártó Péter megjegyezte: egymillió ember oltásához szükséges mennyiségű vakcina érkezik három ütemben – háromszor harminc nap alatt – Magyarországra. Ez kétmillió adag oltóanyagot jelent, hiszen a korábban engedélyezettekhez hasonlóan az orosz védőoltásból is két oltás szükséges.

Az MSZP felszólítja a kormányt, vegyen példát arról, miként segíti Ausztria, illetve a többi visegrádi ország a munkavállalóit a koronavírus-járvány okozta válságban – mondta a szocialisták elnökhelyettese. Komjáthi Imre úgy fogalmazott, a magyar kormány alternatív valóságban él, érdemi segítség helyett pedig csak a felelősséget hárítja a járvánnyal kapcsolatban. Kiemelte, a kabinet jó példát vehetne Ausztriáról, Orbán Viktor „mintalaborjáról”, ahol megfelelő módszert dolgoztak ki a munkavállalók támogatására, továbbá elősegítik a tömeges, akár munkahelyi tesztelést is.

 

Megindult a baloldali szavazók áramlása a Szanyi Tibor , korábbi MSZP EU-s képviselő nevéhez fűződő, ISZOMM – IgenSzolidaritás mozgalom felé. Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalomba igazolt a korábbi nyíradonyi MSZP-szervezet 8 tagja – tudatta Huszti Andrea pártelnök. Tatár Csaba a bejelentkező csoport vezetője szerint a munkásképviselet új dimenzióba került az IgenSzolidaritás megjelenésével, s így számukra, kétkezi munkásoknak ismét van politikai fedél a fejük felett. A hajdúsági munkáspolitikus arról is beszámolt, hogy a megyében több százan érdeklődnek az új formáció iránt.

 

Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberkutató Intézetének vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a biztonság és a demokrácia kapcsolatáról, a közösségi szolgáltatók szabályozásáról. Krasznay Csaba szerint ez európai polgárok adatait a GDPR rendeletnek megfelelően kell védeni, szerencsére ez a szemlélet már lassan kezd átszivárogni az Egyesült Államokba és Kínába is. Azt is kifejtette a szakember, hogy az lenne a legjobb, ha az emberek a híreket a médiából szereznék be, a közösségi oldalt pedig valóban egy másfajta, személyes kommunikációra használnák. Sajnos a közösségi oldalak a hagyományos médiát tönkretették, nagyon veszélyes, hogy a közösségi oldalakra szerkesztés nélkül lehet kiírni bármit is.

Ami a közösségi szolgáltatók és a politika kapcsolatát illeti, a szakember szerint Trump elnök ideiglenes, végleges letiltása volt az a vörös vonal, amit a politikusok már nem tolerálnak. A nagy cégek már túlnőttek az államokon, emiatt a következő lépés egy szabályozás lesz, amibe beletartozik majd az adatokkal való élés, visszaélés szabályozása is. Az szinte biztos, hogy ezeknek a cégeknek a hatalmas adatfelhalmozásból majd vissza kell venni, de olyan technológiát is kell majd alkalmazni, amely során a felhasználók, az emberek hisznek abban, hogy nem figyeli minden lépésüket a szolgáltatójuk. De az is benne van a pakliban, hogy a cégek által alkalmazott Big brother effektus az államokat is érdekelni fogja.

Az Európai Unió be fogja tartatni a koronavírus elleni oltóanyaggyártókkal a velük kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A Pfizer amerikai gyógyszergyár a múlt héten bejelentette, hogy lassítja az oltóanyag-szállítást, hogy növelni tudja a gyártókapacitásokat. Pénteken az AstraZeneca brit vállalat tájékoztatott arról, hogy gyártási problémák következtében ugyancsak lelassul a vakcina szállítása az EU-ba. „Jogi eszközeinket felhasználva el fogjuk érni, hogy a gyártók tiszteletben tartsák a szerződésben foglaltakat” – hangsúlyozta Michel. Hozzátette: az EU ragaszkodik ahhoz, hogy a vállalatok átláthatóan kommunikáljanak a szállítási késések okaival kapcsolatban. Közölte azt is, hogy amikor a Pfizer tudatta, hogy késés várható, az EU-nak – kemény tárgyalási álláspontot képviselve – sikerült a késések időtartamát csökkenteni.