Szent-Iványi István volt nagykövet, külpolitikai szakértő a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Egy egyértelmű atlantista miniszter kellene most a hazai külügyek irányítására

Szent-Iványi István volt nagykövet, külpolitikai szakértő a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai belpolitikai helyzetről, valamint a Magyarországgal való kapcsolatok esélyeiről.

Szent-Iványi István szerint az elmúlt napok eseményeinek a tükrében legelőször az amerikai belpolitikai helyzetet kell az új vezetésnek rendbe tenni, de nem kell a demokráciát félteni, annak ellenére, hogy mind a demokrata, mind pedig a republikánus oldalon vannak szélsőségek. Nem kell félteni, mert a demokrácia alapintézményei működtek és működni fognak a későbbiek során is. Persze a Capitoliumban lezajlott események sokat ártottak az USA megítélésének, de összességében működik az amerikai demokrácia, még soha ennyien nem vettek részt az elnökválasztáson.

Ám az is igaz, hogy sokat hibáztak, hiszen lehetett tudni, hogy azon a napon hagyják jóvá a kongresszusban Biden elnökségét, azt is lehetett tudni, hogy Trump egy nagygyűlést hirdetett oda, azt is lehetett tudni, hogy ide szélsőségesek is elmennek, már akkor meg kellett volna erősíteni a Capitolium védelmét, amikor a leköszönő elnök azt mondta, a hívei menjenek az épület elé.

Donald Trump az ostrom előtti napokban is sokat volt jelen a közösségi médiában, ám utána a fiókjait felfüggesztették. Arra a kérdésre, hogy egy üzleti vállalkozás miért és miként szólhat bele egy közéleti személyiség véleményének közzétételébe, a volt nagykövet elmondta, nagy hibának tartotta ezt a lépést, ami rávilágított ezen platformok működésének a szabályozatlanságára. Arra, hogy magánkézben levő monopóliumok külső törvényi szabályok és garanciák nélkül önhatalmúlag hoznak előírásokat, döntéseket. Ezen a helyzeten változtatni kell, lehetőséget kell adni arra, hogy akár bírósági úton is meg lehessen döntéseket változtatni.

Tegnap hunyt el Sheldon Adelson amerikai milliárdos, Netanjahu és Trump legnagyobb támogatója, akiről a szakértő elmondta, nem volt nagy különbség közte és a nyíltan demokrata Soros György között, persze a nézeteikben igen. A hasonlóság abban áll, hogy mindketten filantrópok, mindketten alapítottak egyetemeket, a nézeteiket terjesztik szerte a világban, mindketten szegény menekültként indultak el saját hazájukból.

A magyar-amerikai viszonyokat illetően Szent-Iványi István kiemelte, nem igazán volt nagy véleménye David Cornstein nagykövetről, hiszen több jelentős ügyben sem hallatta a hangját. Azt lehet tudni, hogy az új amerikai külügyminiszter Tony Blinken lesz, akinek az édesapja volt Budapesten nagykövet, a külügy harmadik embere Victoria Nuland lesz, aki szintén ismeri a magyarországi viszonyokat. Az látszik, a demokratáknak egy felkészült külügyes csapata van, akik természetesen teljesen másként nézik a világot, mint az elődjük. Arra a kérdésre, hogy ki lehet az új amerikai nagykövet, a szakértő úgy felelt, nagyon örülne, ha Budapest újra felkerülne a karrierdiplomatáknak kiosztandó helyek közé.

Az EU-ban sokat kritizálják Magyarországot és Lengyelországot, az amerikai-lengyel kapcsolatok viszont biztosan mások lesznek, hiszen például az USA-ban jóval nagyobb az ottani lengyel közösség, ami ráadásul alapvetően demokrata szavazó, arról nem beszélve, hogy Lengyelország geostratégiai jelentősége is jóval nagyobb.

A Magyarországgal kapcsolatos amerikai viszony kapcsán Szent-Iványi István kijelentette, a magyar külügyminiszternek most vissza kéne vonulnia, hiszen az elnökválasztási kampány során tett egy olyan hibás nyilatkozatot, ami miatt a saját reputációját nagyon nehezen tudná helyrehozni. Hozzátette, senki a világban nem tett olyan egyértelmű nyilatkozatot, mint a magyar miniszter, senki nem támadta olyan egyértelműen a demokrata – akkor még – jelöltet, mint ő. Már emiatt is kellene egy egyértelmű atlantista miniszter a külügyek irányítására.