Deák Dániel, a XXI. Századi Intézet vezető kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Kormányzóképesség helyett gyűlöletkeltő kampány?

Deák Dániel, a XXI. Századi Intézet vezető kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában az új amerikai adminisztráció első lépéseiről, valamint a magyarországi ellenzék taktikájáról beszélt.

 

A kutató beszélt az amerikai helyzetről, az új adminisztráció főbb prioritásairól. Mint kifejtette, az ideológiai alapú politizálás, az úgynevezett demokráciaexport valamelyest vissza fog térni. Mindez Magyarország kapcsán már érzékelhető, hiszen a jövőben meghatározó pozíciót betöltők elítélőleg nyilatkoztak a kormányról, a magyar demokratikus intézményrendszer létét feszegetve. Ami a Közel-Keletet illeti, a távozó elnök, Donald Trump olyan eredményeket ért el, hogy azokat nem lehet felrúgni, az új vezetésnek sem érdeke felrúgni a kiváló izraeli kapcsolatokat.

Deák Dániel szerint ugyanakkor legelőször az új elnöknek Joe Bidennek a belpolitikai helyzetet kellene megoldani, hiszen például erősen megkopott az a kép, amelyik a világ vezető hatalmának mutatta az USA-t. Arról nem beszélve, hogy a globális világrend kezd olyanná alakulni, mint amilyen utoljára a hidegháború időszakában volt, Kína és Oroszország növekvő szerepével. Európa most egy olyan szerepre van rákényszerítve, hogy a kínai kapcsolatait nyesegesse vissza, ezt elsősorban az amerikai nyomásra, ami az új elnök hivatalba lépésével sem fog megváltozni. A Joe Biden vezette Amerika pont a demokráciaexport erősítésével akarják megerősíteni az amerikai dominanciát.

Az új adminisztrációnak lesz feladata a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, már azért is, mert a demokratáknak a kampány során ez volt a fő kampányüzenete. Szerencsére az ottani oltottság jóval magasabb, mint az európai, úgy látszik – jegyezte meg a kutató, ott nem hibáztak a beszerzésnél, nem úgy, mint az EU-ban.

A hazai belpolitikai helyzetet illetően Deák Dániel kiemelte, nagyon furcsa, hogy az ellenzéki szivárványkoalíció, amelyik nem képes a kormányzóképességet felmutatni, most egy gyűlöletkeltő kampányba kezdett például a kormánypárti szavazók ellen. Nem elsősorban azzal kampányolnak, hogy miként kormányoznának, hanem a 2022-es választást egy Orbán Viktor ellenes népszavazássá kívánják tenni.