Adalék a Pfizer-vakcinához, avagy mártírjaink élő emlékezete

 

Adalék a Pfizer-vakcinához, avagy mártírjaink élő emlékezete

Hogy miért lehet Izrael azon első országok egyike, amely hatalmas mennyiségben vásárolhatott a Pfizer nevű multicég koronavírus-elleni oltónyagából? Mi köze van a zsidóságnak, azaon belül a holokauszt görög áldozatainak a 2020-21-es vírusjárvány kezeléséhez? A kapcsolódási pontok tragikusak, ám: felejthetetlenek.

 

A második világháború kitörésekor mintegy 60 ezer zsidó élt a görögországi Thesszaloniki városában. Élő és pezsgő közösséget alkottak, s olyannyira részei voltak a város életének, hogy a helyi kikötő miattuk volt zárva szombatonként: sok zsidó ugyanis rakodóként, hordárként dolgozott a kikötőben.

 

A zsidó közösséget a náci terror puszította el, a 60 ezer emberből rövid idő alatt 50 ezret Birkenauba hurcoltak és megöltek. Néhányan élték túl a vészkorszakot, többek között a Bourla nevű család.

A családnak 1961-ben fia született, akinek a héber neve Jiszraél Ábrahám, a polgári neve pedig Albert. Biotechnológiából doktorált a szaloniki Arisztotelész Egyetemen, majd 34 évesen az Egyesült Államokba költözött. Egy Mirjam nevű zsidó nőtt vett el, két gyermekük született.

Albert Bourla (címlapképünkön) később a Pfizer társasághoz került, ahol először a nemzetközi oltóanyag-központ vezetője lett, majd 2019-ben kinevezték a Pfizer vezérigazgatójává. Az elmúlt évben ez volt az a cég, amely kifejlesztett egy vakcinát a koronavírus ellen, megmentve ezzek milliók életét. 

Az egykori üldözöttek leszármazottja, az ártatlanul halálra ítélt zsidók sarja, Albert Bourla az, akinek a vezetésével a Pfizer sok-sok millió életet ment meg szerte a világon. Albert Bourla élettörténetében rejlik a titok nyitja. Hogy miért Izrael kapott elsőként a Pfizer-vakcinából? Albert Bourla nagyszüleinek emlékére…

Medium.com írása alapján