A vakcina körüli hazai és külföldi vitákról

A BreuerPress és aHetiTV legfrissebb hírei 2021.01.09.- reggelén

Már 31 500 egészségügy dolgozó kapta meg az oltást és az idősotthonokban is elkezdődött a dolgozók és a lakók beoltása – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közlése szerint Budapesten a Pesti úti és egy újpalotai, továbbá Miskolcon és Pécsett egy-egy idősotthonban kezdték el az oltást: összesen 1226-an jelentkeztek, 779 gondozott és 447 dolgozó. Ilyen hatalmas volumenű oltási program még nem volt Magyarországon. Ez részben a magas kockázati csoporthoz tartozók miatt fontos, részben pedig a logisztikai feladatok megoldásából adódó tapasztalatok miatt – mondta a tisztifőorvos. Az egészségügyi dolgozók oltása a tervek szerint folytatódik, szerda estig 31 500-an kapták meg a koronavírus elleni vakcinát. A 25 oltóponton túl már városi kórházakban is oltják az egészségügyi dolgozókat, ahogy érkeznek az újabb oltóanyag-szállítmányok, a kör fokozatosan bővül a szakellátókkal és a háziorvosokkal – mondta Müller Cecília.

 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kiadta Schaller-Baross Ernőnek (Fidesz) az európai parlamenti (EP-) képviselőségről lemondó Szájer József mandátumát. A 2019-es európai parlamenti választáson a Fidesz-KDNP listájának 2. helyéről mandátumhoz jutó Szájer József 2020. november végén mondott le, január 2-ai hatállyal, EP-képviselői tisztségéről. Az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló törvény szerint a mandátumhoz jutott képviselő megbízatásának megszűnése esetén azt – a listán eredetileg szereplő jelöltek közül – a párt (közös lista esetén az érintett pártok) által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány semmibe veszi a nyugdíjasokat a nyugdíjminimum bebetonozásával – mondta a párt gazdasági szakértője. Dávid Ferenc kifejtette, az öregségi nyugdíj legkisebb összege 2008 óta változatlanul 28 500 forint, így a minimálnyugdíjat továbbra is a Gyurcsány-kormány emelte utoljára, miközben az árak azóta jelentősen nőttek. A DK szakértője szerint a kormány ezzel a lépéssel nemcsak az időseket, hanem a családosokat, rászorulókat is cserben hagyja, hiszen a kormány tétlensége miatt a gyermeknevelési, az anyasági és az otthonteremtési támogatások, a gyermekvédelmi kedvezmény és a baleseti táppénz is változatlan összegű marad.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a vakcina körüli hazai és külföldi vitákról, az ellenzéki hozzáállásáról, de szóba került még az önkormányzatok helyzete is.

A járványhelyzet kapcsán a szóvivő elmondta, már több mint 21 ezer egészségügyi dolgozót beoltottak, a mai napon a négy legnagyobb idősotthonban is megkezdik a vakcinák beadását, a kormány szándékai szerint a beérkezett védőoltásokat minél hamarabb felhasználják az oltási tervnek megfelelően.

Arra a felvetésre, hogy nem kéne a kormánynak kezet nyújtani az ellenzéknek, a szóvivő kijelentette, a kormány végzi a dolgát, ez most az igazi békejobb. A kormányzat eddig is ezt tette, a koronavírus-járvány első szakaszában a legjobban teljesítők egyike volt Magyarország, de most is a második hullám alatt is a legjobbak között szerepel. Minden eszköz, minden anyagi forrás, ami a védekezéshez kell, az rendelkezésre áll. A magyar szakemberek kiválóak, a védekezést remekül megszervezik, a tájékoztatás folyamatos. Mindent, amit az EU is megtesz, azt Magyarország is megteszi, ezért is érthetetlenek az ellenzéki támadások – szögezte le a szóvivő. nem beszélve arról – tette hozzá, hogy számos ellenzéki politikus is fake newsokat gyártott műár az első hullám idején is, amik természetesen rossz színben tüntették fel az országot, de szerencsére itthon láthatják az emberek, a védekezés működik.

 

Külföld:

Január elsejével Portugália átvette az Európai Unió (EU) soros elnökségét, nem egyszerű időszakban, mivel a közös európai vakcinabeszerzés egyelőre nem váltja be a hozzá fűzött reményeket – írta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a bejegyzésében közölte: más kihívás is van, hiszen Brüsszel továbbra is ösztönzi a migrációt Európa felé, holott egy újabb migrációs hullám már nemcsak biztonsági és kulturális, hanem komoly járványügyi kockázatokat is jelent. Magyarország abban érdekelt, hogy az EU erős legyen, de ezt csak úgy lehet elérni, ha a tagállamok maguk is erősek tudnak lenni – írta a miniszter, hozzátéve, a magyar kormány ezért továbbra is elutasít „minden, az Európai Egyesült Állomokhoz vezető gondolatot”. Szijjártó Péter a magyar-portugál kétoldalú együttműködés alakulását kiválónak értékelve megjegyezte: ezt „egészen biztosan nem fog elrontani labdarúgó-válogatottjaink összecsapása a nyári Európa-bajnokságon, remélhetőleg nézők előtt”.

 

Tavalyelőtthöz képest 2020-ban jelentősen kevesebb menedékkérő érkezett a görög égei-tengeri szigetekre – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR). Míg 2019 nagyjából 59 700 illegális bevándorló érkezett Leszbosz, Kósz, Híosz, Számosz és Lérosz szigeteire, addig számuk csaknem 9700-ra csökkent a múlt évben. A Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök vezette konzervatív görög kormány felgyorsította a menedékkérelmek elbírálását pótlólagos személyzet alkalmazásával. A szigeteken lévő menekülttáborok tehermentesítésére több ezer embert más uniós országokba telepítettek át, illetve ezreket költöztettek át a görög szárazföldre, főleg olyanokat, akik nagy valószínűséggel menekültstátuszt fognak kapni.

 

Ljubljanában csütörtökön ideiglenesen felfüggesztették az antigén gyorstesztek használatát, miután a szlovén gyógyszerügynökség közölte, gyanú merült fel a tesztek megbízhatóságával kapcsolatban – írta a helyi sajtó.  A kínai gyártmányú gyorsteszt-készletek – amelyeknek beszerzését a Majbert Pharm nevű Szlovéniában bejegyzett cég nyerte el pályázati úton, darabonként mindössze 1,9 eurós árral – a Necenzurirano portál szerint több esetben is hamis pozitív eredményt mutattak.   Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint szerdán 2663-mal 134 545-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 23 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2922-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1169-en vannak kórházban, 189-en intenzív osztályon.

Az amerikai kongresszus hitelesítette Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét, majd Donald Trump elnök az egyik szóvivője útján közleményt adott ki, amelyben gyakorlatilag először ismerte el elnökválasztási vereségét, és rendezett hatalomátadást ígért.  Biden győzelmének hitelesítése az után vált lehetővé, hogy a Republikánus Párt 13 szenátora és többtucatnyi képviselője kifogást emelt a győzelme ellen, és ezeket a házak leszavazták. A szavazást késleltette, hogy a hivatalából távozó elnököt támogató tüntetők egy csoportja szerdán este erőszakkal behatolt a washingtoni törvényhozás épületébe. A hatóságok négyórányi rendbontás után kiszorították a behatolókat, és biztonságosnak nyilvánították az épületet, majd ezután két órával a kongresszus folytatta a munkáját.

 

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója úgy véli, a leköszönő elnök arra használhatná az internetes oldalát, hogy még nagyobb káoszt teremtsen az Amerikai Egyesült Államokban, ahol szerdán támadás érte a Capitolium épületét Trump szavainak hatására. A Facebook alapítója közölte, hogy szerinte eddig elnézően bántak Trump Facebookon történő ténykedését illetően. A Facebook a véleménynyilvánítás szabadsága mellett van, azonban a jelenlegi felfokozott közhangulat mellett már túl kockázatosnak lenne, hogy a leköszönő elnök ebben az időszakban igénybe vegye a Facebook által nyújtott kommunikációs szolgáltatásokat – közölte Zuckerberg.

Zuckerberg hozzátette, Trump minapi  bejegyzését azért távolították el, mivel hatásuk további erőszakot válthatott volna ki.

A koronavírus-járvány erősödése miatt péntektől életbe lépő szigorúbb zárlatra készülnek Izraelben. Megteltek az élelmiszerüzletek, a szokásos hétvégi bevásárlás mellett tartós élelmiszerekkel is megtöltik bevásárlókosaraikat az emberek, a médiában pedig az új kijárási korlátozásokat ismertetik az éjfélkor kezdődő „hermetikus” zárlat előtt. Szerdán kissé csökkent az új fertőzöttek száma az előző napok nyolcezernél nagyobb számaihoz képest, a 129 711 tesztből 7820 bizonyult pozitívnak, ami a tesztek 6,2 százalékát jelenti. Az egészségügyi hatóságok nyilvánosságra hozták a már beoltottak második oltására vonatkozó szabályokat, mert jövő héten megkezdik az első, már december végén beoltott csoportok újraoltását a 3 hét elteltével. A Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag második dózisát általában ugyanazon a helyen fogják beadni, ahol az elsőt, a kórházakban, illetve a rendelőintézetekben, de aki rendelőben kapta, az jelentkezhet az azonos egészségbiztosítóhoz tartozó más rendelőintézetekben is.

 

Gazdaság:

 

Januártól szigorodtak a közös képviselőkkel szembeni elvárások, az új szabályozás értelmében a jövőben a közös képviselők csak úgy tudják a feladataikat ellátni, ha OKJ-s társasházkezelői képzettséget szereznek, ha ilyennel még nem rendelkeznének – hívták fel afigyelmet egy ügyvédi  Ügyvédi iroda szakértői. Magyarországon mintegy 1,5 millió társasházi lakás található, amelyek életét a tulajdonosi közgyűlésen megválasztott közös képviselők vagy társasházkezelők irányítják, gyakran több tízmillió forintos költségvetésről gondoskodva.  A közös képviselők munkáját rengeteg kritika éri, mely fő oka az, hogy nagy részük szakirányú képzettség nélkül dolgozik, sokszor komoly anyagi kárt okozva a társasháznak. 2021. január 1-től szigorodtak a közös képviselőkkel szembeni elvárások, az új szabályozás értelmében a jövőben a közös képviselők csak úgy tudják a feladataikat ellátni, ha OKJ-s társasházkezelői képzettséget szereznek, ha ilyennel még nem rendelkeznének. A 2021. január 1-jén hatályba lépett, a 2003. évi CXXIII. társasházakról szóló törvény módosítása a következőképpen orvosolja ezt a hiányosságot: januártól a közgyűlés által megválasztott közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a közösség ügyintézését ellátó tevékenységet csak akkor láthatja el, ha a tisztség keletkezésének tényét az ingatlanügyi hatóság – az erre irányuló kérelme alapján – az ingatlan-nyilvántartásba a társasház törzslapjára feljegyezte.

 

Időjárás:

Pénteken borongós időnk lesz.

Az ország nyugati és középső területein fordulhat elő hóesés, illetve vegyesen havas eső, eső. A délnyugati megyék környezetében (főként Somogy, Baranya) akár tartósabb havazás is kialakulhat, amelyből 3-6 cm, olvadó, vizes hóréteg gyűlhet össze.

Az ország keleti felén nem valószínű említést érdemlő csapadék, esetleg itt-ott ködszitálásból eredő hószállingózás, szitálás.

Éjjel észak felől csökken a felhőzet, de párásodik a levegő. Sűrűbb ködfoltok is képződhetnek. Hajnalra általában fagypont alá hűl a levegő. Északon és a völgyekben -5 fok körüli értékek is lehetnek.

A hőmérséklet jellemző átlaga  északon +2, délen +5, szombat reggel  -5 – -1  fok körül alakul.