Nyugaton egy ünnepellenes agenda indult el

Nyugaton egy ünnepellenes agenda indult el

ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az amerikai és az európai helyzetről.

A kutató értékelte a közel-keleti helyzetet, azt, hogy egymás után kötnek megállapodásokat a térség államai Izraellel. Mint megjegyezte, évtizedek óta várt a világ erre, ennek elérésében pedig kitüntetett szerepe van Donald Trump amerikai elnöknek. Az ő munkájának is köszönhető, hogy a térségben a józan ész győzni látszik, amikor a háborúskodást felváltja a gazdasági szempontok érvényesítése. persze az is igaz, idő kell ahhoz, hogy az arab országok polgárai is elfogadják Izraelt, az izraelieket. Lomnici Zoltán kérdésre azt felelte, most már arra is szükség van, hogy Nyugat-Európai is sokkal nagyobb szolidaritást mutasson Izrael felé, már csak azért is, mert az európai gondolkodás alapjának mondható zsidó-keresztény kultúra bölcsője ez az ország.

Különösen karácsonykor lenne fontos, de a kutató szerint Nyugaton egy ünnepellenes agenda indult el, mára elmondható, a nyugat-európai zsidó közösség nem nagyon tudta nyugalomban megünnepelni hanukát, ahogy most az európai keresztény világ is aggodalommal tekinthet karácsonyra. Komoly kérdés, hogy elmenjenek-e az emberek az éjféli misére. Mindeközben – tette hozzá Lomnici Zoltán, azt is lehet látni, hogy az Egyesült Államokban szerencsére egy jó ideje nem találkoztak az emberek terrorcselekményekkel, ez is a Trump kormánynak köszönhető, ám az emberek egy része most aggodalommal tekint az új elnök felé, aki egészen más politikát fog folytatni.

Mindeközben az Európai Unió 34 millió menekült befogadásáról beszél, miközben a dokumentumok szerint a 2015 óta beérkezetteknek csupán az egynegyedét tudták a munkaerő-piacra bevezetni a különböző integrációs források segítségével. Azaz ki lehet mondani, ezek a migránsok az európai szociális rendszert terhelik. Most a nyugat-európai népeknek össze kell fogni a migrációs helyzet, de a járványveszély miatt is.