Nem egymás zsebében kellene turkálni

Nem egymás zsebében kellene turkálni

Gy. Németh Erzsébet, Budapest főpolgármester-helyettese a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ellenzéki összefogásról, a főváros helyzetéről, a megszorításokról, a Lánchídról.

A politikus elmondta, Budapest pályázik 2023-ban ara, hogy egy éven át legyen a világ könyv fővárosa, ezzel is hozzájárulva a főváros 150. születésnapjának megünnepléséhez. Hozzátette, az elképzeléshez a teljes magyar könyves szakmát igyekeznek megnyerni.

Gy. Németh Erzsébet az ellenzéki összefogás kapcsán kifejtette, az elmúlt tíz év megmutatta, csak akkor lehet a kormányt leváltani, ha az összes ellenzéki párt összefog, így a Jobbik is. Most annak van itt az ideje, hogy rendbe tegyék az ország dolgait, majd ha mindez megvalósul, akkor lehet újra egymással versenyző pártokról beszélni a jelenlegi ellenzéki oldalon.  Hozzátette, látni kell azt is, mindegyik párt nagyon sokat változott az elmúlt években, így a Jobbik is, ők egy olyan folyamaton mentek keresztül, amivel vállalhatók lettek a többi ellenzéki párt számára is.

Arra a felvetésre, hogy ezt a teljes összefogást miként értékelik a választók, a politikus megjegyezte, a szavazók is látják, ma olyan állapotban van az ország, muszáj kormányt váltani, ehhez pedig szükség van a demokráciát akarók összefogása. Ez az ellenzék alkalmas arra, hogy győzzön, persze nem mindenhol volt eddig az együttműködés, de ezeket lehet tisztázni.

A főpolgármester-helyettes sok minden területért felel, így a színházakért, ennek kapcsán elmondta, bár közönség nincs, de a műhelyek dolgoznak, vannak online előadások, más programok. Természetesen a színészek, a dolgozók, a közönség is várja már a színházak nyitását, de mindenki látja, tudja, a legfontosabb a biztonság.

Gy. Németh Erzsébet a kormány legutóbbi bejelentése, a kis- és közepes vállalkozások helyi iparűzési adó csökkentése kapcsán kiemelte, ezzel a lépéssel a kormány kiéhezteti a településeket. Csak a fővárost tekintve ez a mostani döntés 15 milliárdos kiesést jelent, de ugyanekkora mínuszt jelent a 23 fővárosi kerületnek is. Összehasonlításként megjegyezte, a főváros egy évben 3 és félmilliárdot költ a színházakra. A városvezetés ma ülésezik, hogy a múlt héten elfogadott költségvetést miként tudják módosítani, mert számos közszolgáltatás kerül veszélybe, véleménye szerint mindezeket nem vette figyelembe a miniszterelnök, amikor a mostani rendelkezést bejelentette. A politikus szerint ez összesen 150 milliárdos kiesést jelent az önkormányzatoknak, de azt is sejteni lehet, a kormány a fideszes vezetésű településeket majd kompenzálni fogja, ám az ellenzéki irányításúakat nem. Inkorrekt az, amit a miniszterelnök az ezeken a településeken élőkkel szemben tesz. A döntés befolyással lesz a Lánchíd felújítására is, persze ehhez szükség van a kormány által megígért 6 milliárd forintra is. A főpolgármester-helyettes bízik abban, hogy a híd felújítását meg tudják kezdeni, még akkor is, ha ezt szűkített formában tudják megtenni. Ennek kapcsán azt is megjegyezte, amit eddig a kormány ígért Budapestnek, abból nagyon keveset tartott meg. Azt kellene tenni, hogy mindenki végezhesse a maga dolgát, nem egymás zsebében kellene turkálni.