Strasbourgban is a magyar álláspont képviselete a fontos

Strasbourgban is a magyar álláspont képviselete a fontos

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Európa Tanácsban vállalt szerepéről, a testület fontosságáról, a magyar érdekek képviseletéről beszélt.

A politikus beszámolt arról, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kérésére segíti az Európa Tanács soros magyar elnökségének a munkáját a Miniszterelnökség részéről. Hozzátette, azért is megtisztelő a felkérés, mert már volt ennél a testületnél képviselő, diplomata, ebből a témából írja a doktori disszertációját, most pedig Magyarországot fogja képviselni a május 17-én kezdődő soros magyar elnökség mellett.

Juhász Hajnalka ismertette azokat a prioritásokat, amelyek meghatározzák Magyarország külpolitikáját, amelyeket képviselni fog. Ezek: a nemzeti kisebbségek védelme, ifjúságpolitika, családvédelem, a kiberbűnözés elleni küzdelem, a környezetvédelem, végül pedig a vallásközi párbeszéd erősítése. Magyarország egyébként a németektől veszi át a soros elnöki tisztet májusba, a tervek szerint akkortól már nem kell majd online tartani az üléseket, megbeszéléseket. Az elnökség nagy felelősséggel jár, hiszen az Európa Tanácsban 47 tagállam van, már elkészültek a legfontosabb kulturális programok tervezetei, zajlik a szervezés. A képviselő elmondta, az is a feladatai közé tartozik, hogy az elnökség hat hónapja alatt is különösen professzionálisak, a szakpolitikát képviselve legyenek magyar hozzászólások a plenáris üléseken, a viták során, leginkább a környezetvédelem kapcsán, amit személyes ügyének is tekint.

Juhász Hajnalka elmondta, az Európa Tanács egy kemény terep, ahol megjelennek a tagállamok közötti nézeteltérések, konfliktusok, mint például az orosz-ukrán vagy éppen az azeri-örmény konfliktus is. Mellette ott vannak az EU-t érintő problémák is, ezekről azt jegyezte meg, hogy úgy tűnik, ami jelenleg Brüsszelben aktuálpolitika, az meg fog jelenni Strasbourgban is. Például jelenleg Görögország az Európa Tanács soros elnökei, akik a jogállamiságot kommunikálják elnökségük prioritásaként. Véleménye szerint ebben a testületben sem a zsidó-keresztény kultúrát fontosnak tartó magyar álláspontot osztja a többség. De a migráció tekintetében is erősek a véleménykülönbségek, a magyar álláspont szerint nem lehet arra hivatkozni, hogy Európa demográfiai problémáira a migráció lenne a megoldás. Magyarország változatlan, a demográfiai problémákat egy olyan családpolitikai modellel kellene megoldani, amiket a magyar kormány évek óta példásan gyakorol. sajnos az európai testületek mindezek helyett a saját migrációs paktumait akarják ráerőltetni a közösségre, nem figyelnek arra, hogy ezzel veszélybe sodorják a zsidó-keresztény kultúra európai alapjait, nem beszélve arról, hogy például Afrikában is felborítják az ottani közösségeket. Nincs elképzelés arról, hogy mit tesz majd Európa azokkal, akik bejönnek, de nem találják meg a számításaikat, hiszen egyenes út vezethet a radikalizálódás felé.