Levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök hanuka alkalmából a magyar zsidó közösség tagjait,

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 


Levélben köszöntötte Orbán Viktor miniszterelnök hanuka alkalmából a magyar zsidó közösség tagjait, írásában a járványügyi helyzet ellenére meghitt ünneplést kívánt nekik. „A nyolc napon át égő gyertyák fényének ünnepe mindig is a reményt jelképezte a reménytelenségben, a csoda létjogosultságát a nehézségek idején. Egy ilyen embert próbáló időszakban pedig mindennél nagyobb szükségünk van arra, hogy bízzunk a hit és az összefogás mindent legyőző erejében” – fogalmazott a kormányfő.

„Járvány idején, gazdasági bajok idején, teljesen ésszerűtlen politikai vitákkal megterhelni a döntéseinket” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Instagram oldalán közzétett videójában. Orbán Viktor a brüsszeli „utolsó tárgyalás” kezdete előtti percekben azt mondta: most segítséget kell nyújtani azoknak, akiknek erre szükségük van. „Ezt diktálja a józan ész, ennek kell most érvényt szerezzek” – fogalmazott, hozzátéve: „már csak egyetlen dolgom van, hogy bemenjek a farkasverembe”. A miniszterelnök azt mondta: „minden tárgyaláson túl vagyunk, minden előkészítő megbeszélést lefolytattunk. Összes barátunkat összegyűjtöttük, az ellenfeleinket semlegesítettük”. Orbán Viktor kiemelte: az a reményük, hogy a végeredmény szolgálni fogja Magyarország, Lengyelország érdekeit és az egész Európai Unió érdekeit is. Hozzátette: legnagyobb reményük, hogy a „józan ész szempontja” érvényesül majd.

A kormány elkötelezett abban, hogy a lehető leggyorsabban, szervezetten, állami programban biztosítsa a koronavírus elleni oltást, amely önkéntes és ingyenes lesz – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely kérte, hogy aki részesülni szeretne az oltásból, regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon. A nyugdíjasok levélben is előjegyezhetnek a vakcinára, a regisztrációs ívet péntektől kézbesítik nekik. A vakcinainfo.gov.hu oldalt az igények felmérése érdekében működtetik – jegyezte meg. Hozzátette: mind Keleten, mind Nyugaton komoly oltóanyag-fejlesztések zajlanak, és remélni lehet, hogy az év végén vagy a jövő év elején érkezhet Magyarországra bizonyos számú vakcina. A vakcinából első körben a védekezésben részt vevők kaphatnak, majd az idősek – tudatta. Gulyás Gergely közölte: még nem telt el elég idő ahhoz, hogy kijelenthető legyen, az ország túl van a fertőzések számának csúcspontján. A kormány ugyanakkor bízik abban, hogy ez már megtörtént vagy „most vagyunk a platón”, és mérséklődni fog a fertőzések és az elhunytak száma – mondta. Fontosnak nevezte, hogy az egészségügyi védekezési képesség fennmaradjon. Jelezte, hogy továbbra is valamivel kevesebb, mint 8 ezer embert ápolnak kórházban, és a szabad lélegeztetőgép-kapacitás is megnyugtató. A koronavírus-tesztelésről a miniszter elmondta: Magyarország ma már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozik, sikeres volt két ütemben a pedagógusok tesztelése, az egészségügyi dolgozóké is, a héten pedig a közigazgatási dolgozók tesztelése zajlik. Minden állami alkalmazottra sor kerül, és ha kell, januárban is folytatódnak a tesztelések – közölte. Reményét fejezte ki, hogy ha mindenki betartja a szabályokat, akkor érdemben csökkenhet a fertőzések száma. Az előírások betartásával életek menthetők meg – hangoztatta a Miniszterelnökség vezetője. Emlékeztetett, a kormány döntése értelmében január 11-ig továbbra is érvényesek a korlátozások, a karácsonyi időszak szabályairól pedigdecember 21-én tesznek bejelentést. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: mindenki szeretné, ha karácsonykor a családok együtt lehetnének, és olyan szabályokat lehetne elfogadni, amelyek egy vagy néhány napra megkönnyítik a kapcsolattartást. A legfontosabb azonban az, hogy a vírus terjedése megakadályozható, lassítható legyen – jelezte Gulyás Gergely, megerősítve, hogy szilveszterkor nem lesz változtatás a korlátozásokban, mert a nagy társasági összejövetelek többhetes védekezés eredményeit sodorhatnák veszélybe.

A koronavírus-járvány határozta meg idén a nemzetközi politikai folyamatokat, így a külügyminisztérium feladatait is. Komoly szerepet róttak a tárcára a járvány miatt előállt egészségügyi, gazdasági és társadalmi kihívások – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén. Éves meghallgatásán Szijjártó Péter kiemelte: a cél, hogy az egészségügyi rendszer működőképes maradjon, ennek kell alárendelni az intézkedéseket és a döntéseket. Ehhez megfelelő személyzet, védőeszköz és berendezés kell, az utóbbiak külföldi beszerzésénél hárult feladat a Külgazdasági és Külügyminisztériumra (KKM) – emlékeztetett. Elmondta: védőeszközöket alapvetően mindenki Kínából akart vásárolni, nagy küzdelem folyt az országok között, az egész világ sorban állt. Magyarországon beteg ellátatlanul nem maradt, a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre álltak, 185 repülőgép hozott eszközöket – közölte. Szijjártó Péter szerint fontos levonni a következtetéseket: keleti és nyugati irányban is érdemes jó, pragmatikus kapcsolatokat fenntartani, s fontos a saját védőeszközgyártó-kapacitás kiépítése. Ugyancsak lényeges a megfelelő szállítási kapacitás is, ezért vettek egy teherszállító repülőgépet – fűzte hozzá. Kiemelte: a megoldást a vakcina jelenti, oltóanyagokat Keleten és Nyugaton is fejlesztenek, a kormánynak kötelessége biztosítani, hogy a lehető leggyorsabban biztonságos oltóanyaghoz jussanak az emberek. Nem lehet sem politikai, sem ideológiai kérdést csinálni a vakcina ügyéből – hangoztatta.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter javaslatot tesz a kormányfőnek, hogy a karácsonyi időszakra tekintettel függesszék fel az idősek vásárlási sávját. Novák Katalin a Facebook-oldalán közzétett videóban számolt be az Idősek Tanácsa tagjaival online módon tartott egyeztetéséről. Arról kérdezte őket, milyen tapasztalataik vannak az idősek védett vásárlási idősávjáról. A tanács tagjai arról számoltak be, egyrészt örültek neki, hogy tudtak élni ezzel a lehetőséggel, sokan ki tudták használni ezt a vásárlásra. Ugyanakkor azt látják, hogy az ünnepek közeledtével mind nagyobb a tumultus, ráadásul egyre többen vannak szabadságon, és nő a feszültség a különböző korosztályok között a védett idősáv miatt. Ezért az Idősek Tanácsa tagjai azt tanácsolják, hogy a karácsonyi időszakra tekintettel, legalább hétvégére, de akár teljes egészében függesszék fel a védett vásárlási idősáv használatát. Novák Katalin azt mondta: ezt a javaslatot továbbítja Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A Közép-európai Oktatási Alapítványnak juttatandó vagyonnal kapcsolatos módosítást fogadott el csütörtöki ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. A testület döntése értelmében változhat a Közép-európai Oktatási Alapítványról és a Közép-európai Oktatási Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló előterjesztés. Ennek értelmében az alapítvány vagyonkezelésébe kerül a főváros II. kerületében lévő, a Hűvösvölgyi út 116. szám alatti épület, amely egykor az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek (OPNI) adott otthont. Az egyes vagyongazdálkodást érintő rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodási és pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslattal a bizottság törvénybe iktatná, hogy a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó koncessziós szerződésekben a körülmények jelentős megváltozásával, továbbá a szerződés nemteljesítésével vagy megszűnésével összefüggésben fizetendő kártalanításról is rendelkezni kell. A hatályos szerződések eddig is tartalmaztak ilyen rendelkezést, de annak nem volt kötelező törvényi alapja. Egy másik, szintén a vagyongazdálkodást érintő törvénnyel a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tulajdonába kerülnének azok a vagyonelemek, amelyeket a mezőhegyei ménesbirtok több jogcímen évek óta kezel. Az eredeti előterjesztés a szabadkígyósi kastélyt is a ménesbirtoknak adta volna, de az a törvényalkotási bizottság módosító indítványa alapján kikerül a javaslatból.

Péntektől kézbesíti a posta mintegy kétmillió nyugdíjasnak a vakcinaregisztrációs lapokat – mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője. A szakember kérte, hogy azok a nyugdíjasok, akik szeretnének regisztrálni a védőoltásra, töltsék ki a Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztató levelének mellékleteként kézbesített regisztrációs adatlapot, és küldjék azt vissza az ingyenes válaszborítékban. A kézbesítés a fővárosban kezdődik, de év végéig várhatóan minden nyugdíjas meg fogja kapni a levelet. A tömeges védőoltás várhatóan 2021 elején kezdődhet – tette hozzá Galgóczi Ágnes. Kitért arra, hogy a vakcinainfo.gov.hu internetes felületen is már sokan regisztráltak. Megerősítette, ez a felület nem kötelez senkit semmire, itt csak az igényt jelezhetik azok, akik szeretnék majd beoltatni magukat a koronavírus ellen. A szakember szerint az esetszámok csökkenése nagyon biztató, azonban a védelmi intézkedéseket és higiéniás rendszabályokat továbbra is be kell tartani.

A roma felzárkózásban kormányzati szinten koncepcióváltás történt, e szerint általában is kell dolgozni a felzárkózáson, de koncentrált feladatokat kell végrehajtani bizonyos településeken – mondta a belügyminiszter a parlament magyarországi nemzetiségek bizottságában. Éves meghallgatásán Pintér Sándor emlékeztetett, 2019 májusában került a társadalmi felzárkózás szakmai felügyelete a Belügyminisztériumhoz. Mint mondta, koncepcióváltás történt a kormányban, hogyan álljanak a feladathoz. A korábbi gondolkodásmód szerint a roma lakosságot, a leszakadó területeket egyszerre, együtt kell felemelni, és ennek az eredménye lesz az, hogy jobban integrálódik a társadalomhoz ez a népcsoport. Az új elképzelés szerint „kell általában dolgozni a felemelkedésen, minden szinten, de ezen az általános feladaton túl koncentrált feladatokat kell végrehajtani (…) településeken” – fogalmazott a belügyminiszter, hozzátéve, hogy az érintett településeken kell megalkotni a pilotprojekteket.  Megjegyezte, hogy az érintett területen nagyon sokan a közfoglalkoztatásban dolgoznak, és így összekapcsolták a közfoglalkoztatási és a felzárkózási feladatokat. Pintér Sándor közölte, a felzárkózási stratégiának megfelelően az oktatási, képzési, foglalkoztatási célkitűzések mellett cél a területi hátrányok csökkentése, az egészségügyi fejlesztés, a gyermekjóléti intézkedések és a szemléletformálás. A gyermekek oktatási esélyteremtő programjairól szólva elmondta, azokba 93 ezer embert vontak be, és mintegy 61 milliárd forintot használtak fel. A foglalkoztatási, képzési és lakhatási programokba 84 ezer embert vontak be, és mintegy 75 milliárd forintot fordítottak – mondta Pintér Sándor, hozzátéve: mindehhez jelentősen hozzájárultak az önkormányzatok és az egyházak is.

Külföld: 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Eden Ben Zaken izraeli énekesnővel Arik Einstein Jes Bi Ahava dalát adta elő, a Ken Lazaken civil szervezet támogatására. A Ken Lazaken célja, hogy megvédje az izraeli idősek jogait a köz- és a magánszférában – áll a civil szervezet honlapján. A szervezet 24-órás forródrótot is üzemeltet, ahol az idősek számára szakértő önkéntesek nyújtanak segítséget héber, arab és orosz nyelven. A videóklip a generációk közötti kapcsolatok elmélyítésére összpontosít még a koronavírus-járvány jelentette kihívások idején is. „A koronára van vakcina, de a magányra még nincs oltás, ez a mi kezünkben van. Mindannyiunknak legyen boldog Hanukája. Szeretlek Titeket” – mondta Netanjahu. „Felszólítok minden fiatalt, hogy látogassa meg nagymamáját, nagypapáját vagy a szomszédot, és segítsen neki átvészelni ezt az időszakot. Van bennünk szeretet az idősebb generáció iránt” – mondta Netanjahu a dal szövegével játszva.

Három közvélemény-kutatás szerint Gideon Szá’ár, Benjámin Netanjahu miniszterelnök riválisának új pártja megakadályozhatja a miniszterelnök kormányalakítását, ha két éven belül negyedszer is választásokra kerül sor. A 12-es csatorna, a 13-as csatorna és a Kan közszolgálati műsorszolgáltató közvélemény-kutatásai alapján Szá’ár kedd este bejelentett pártja 15-18 széket kapna, a nemzeti-vallásos Jaminával versenyezve. Szá’ár Netanjahu-ellenes pártja miatt a 13-as csatorna felmérése szerint a miniszterelnök, Bennett és az ultraortodox pártok valószínű szövetsége a Knesset 120 mandátumából 58-at kapna; a kormányalakításhoz legalább 61 mandátumra van szükség. A Kan szerint ugyanez a kombináció 57 mandátumot kapna, a 12-es szerint pedig 60-at. A 12-es csatorna szerint Szá’ár pártja négy széket venne el el a Likudtól, négyet a Kék-Fehértől, hármat a Jaminától, kettőt a Jes Atidtól és egyet Jiszráel Beitenutól. Ha Gadi Eisenkot ex-vezérkari főnök és a likudos Jifát Sasa-Biton is csatlakozik Szá’árhoz, akkor a párt 22 széket szerezne míg a Likud 26-ot. Ha Szá’ár csatlakozik Naftali Bennett Jaminájához, közös lista 32 mandátumot szerezne, megelőzve a Likudot. Ugyanakkor akár a Likud nélkül is létrejöhet egy koalíció két közvélemény-kutatás szerint. Szá’ár Új Remény pártja, a Jes Atid-Telem, a Jiszráel Beitenu és a Kék-Fehér 61-63 mandátummal kormányt alakíthatna.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az arányosság és biztonság elvét akarja érvényesíteni a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az USR-PLUS szövetséggel folytatandó, szombaton kezdődő koalíciós tárgyalásokon – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az RMDSZ koalíciós szerepvállalásának legfontosabb része a program, kérdés, hogy sikerül-e a három párt programjából egy olyan közös programot kidolgozni, amelyet mindegyikük el tud fogadni, és amely gyors és hatékony cselekvést tesz lehetővé – mutatott rá Kelemen Hunor. A közös kormányprogram kialakításánál az RMDSZ elvárásai két témakörbe sorolhatók, mindkettő a biztonsággal kapcsolatos: az egyik az etnikai identitás megőrzésének biztonsága, a másik az egzisztenciális biztonság megerősítése. Prioritás az oktatás és egészségügy, ugyanakkor a munkahelyek megvédésére, gazdasági növekedésre, bizonyos közigazgatási reformokra, fejlesztésekre van szükség, hogy az emberek egzisztenciája ne kerüljön veszélybe – részletezte Kelemen Hunor. A tisztségek elosztásánál az arányosság elvét kell követni: a koalíciónak együtt kell kezelnie a miniszterelnökséget, a (szenátusi és képviselőházi) házelnökséget, szakbizottságokat, kormánystruktúrát. Kelemen Hunor szerint azt szeretnék elérni, hogy karácsonyig beiktassák Románia új jobbközép koalíciós kormányát.

Csupán részsikereket hoztak a koronavírus-járvány második hullámának feltartóztatására tett intézkedések Németországban, ezért elkerülhetetlenek az újabb szigorítások – mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter a szövetségi parlamentben. Jens Spahn kiemelte, hogy a november elején bevezetett korlátozásokkal sikerült megtörni a járvány dinamikáját, de több térségben továbbra is robbanásszerűen terjed az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2). A legfontosabb mutatókat tekintve a lehető legrosszabb helyzet alakult ki; a napi új fertőződések száma csökkenés helyett csupán „oldalazni” kezdett, méghozzá túlságosan magas szinten, túlságosan magas a vírus miatt kórházi kezelésre szorulók száma is, a járvány halálos áldozatainak száma pedig „siralmasan” magas. Ráadásul a korlátozások gazdasági hatásainak ellensúlyozása csak novemberben 40 milliárd euróba kerül az államháztartásnak, a lakosság pedig egyre inkább „belefárad” a védekezésbe – mondta a miniszter. Ugyancsak újabb korlátozásokat sürgetett csütörtöki berlini tájékoztatóján a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler, aki rámutatott, hogy a sikeresen megfékezett első, tavaszi hullám idején hozzávetőleg 60 százalékkal csökkent a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, kapcsolatok száma, a második hullám feltartóztatására bevezetett intézkedések – november 2. – óta viszont csupán 40 százalékos a csökkenés.

Török drónokat mutatott be Azerbajdzsán a fővárosában, Bakuban az Örményország felett a hegyi-karabahi harcokban aratott győzelem tiszteletére tartott katonai parádén. Az azeri hadsereg által importált Bayraktar TB2 nevű harci drónok jelentős előnyhöz juttatták Azerbajdzsánt a hegyi-karabahi régióban. A televízió által közvetített ünnepségen beszédet mondott Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki testvérének nevezte Ilham Aliyev azeri államfőt.   „A mai nap a győzelem és büszkeség napja a török világ számára” – mondta Erdogan a ceremónián, amelyen török katonák is részt vettek. Törökország és Azerbajdzsán továbbra is támogatják egymást – tette hozzá. Erdogan gratulált Azerbajdzsánnak „katonai és diplomáciai sikeréhez”, amely „30 év után egyesítette Karabahot az anyaországgal”.

Egy libanoni bíró vádat emelt Hasszan Diab ügyvezető miniszterelnök és három volt miniszter ellen a több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó augusztusi bejrúti robbanással összefüggésben. Fadi Szavvan bíró a kormányfő mellett vádat emelt Gázi Vazni volt pénzügyminiszter ellen, illetve a közmunkaügyi tárcát korábban vezető Gázi Zeiter és Jusszef Fenianosz ellen. Mindnyájuk ellen halált okozó gondatlanság a vád. Bejrút kikötőjének egyik raktárában augusztus 4-én több száz tonna ammónium-nitrát repült a levegőbe. Ez több mint kétszáz ember halálát okozta, és több ezren megsérültek. A robbanás egész negyedeket tett lakhatatlanná. Hasszan Diab és kormánya ezután benyújtotta lemondását, de ügyvivő kormányként még a helyén maradt, mert nem sikerült megválasztani az új kabinetet. A robbanással összefüggésben kéttucatnyi embert vettek őrizetbe.

A szlovén kormány egyelőre nem enyhít a koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorú intézkedéseken, így marad a másfél hónapja tartó zárlat. Bár a kormány azt tervezte, hogy szerdai ülésén lazít a korlátozásokon, ezt nem tehette meg az általa elfogadott ütemterv miatt, amelyben még múlt héten sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan. A kabinet szombaton tárgyal az egészségügyi intézmények vezetőivel és a gazdasági ágazat képviselőivel, majd csak ezután dönt a korlátozások meghosszabbításáról vagy enyhítéséről. Egyre nagyobb ugyanis a nyomás Ljubljanán, hogy feloldjon néhány olyan, az üzletekre, a síközpontokra és a szolgáltatásokra vonatkozó korlátozást, amelyek elhagyása kevésbé kockázatos.

Oroszországban már több mint 150 ezer embert oltottak be Szputnyik V vakcinával – jelentette ki a Rossszija 24 hírtelevíziónak Alekszandr Gincburg, a koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója. „Ezt a készítményt a polgári forgalom keretében mára már több mint 150 ezren kapták meg. Ez nagyobb számú Covid-19 elleni vakcináltat jelent, mint amennyi bármelyik más országban van” – nyilatkozott az akadémikus. Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter kedden azt mondta, hogy az ország régióinak felébe már eljutott a Szputnyik V, és csütörtöktől a másik fele is megkapja az oltóanyagot a kiterjedt vakcináció elkezdéséhez. Tatyjana Golikova miniszerelnök-helyettes hivatala csütörtökön közölte: az oltási kampánynak a hétvégéig az ország összes régiójában meg kell kezdődnie.

Fehéroroszország a koronavírus elleni küzdelem érdekében még decemberben lezárja határait – közölte a minszki kormány. Az intézkedés értelmében a külföldre utazás tilalma a fehérorosz állampolgárokra vonatkozik, ha utazásuk nem munkához vagy tanuláshoz kapcsolódik. A rendelkezés a közzététel pillanatától számított 10 napon belül lép hatályba. A kormány közleményében nincs utalás arra, hogy a határzár mennyi ideig maradhat érvényben. A korlátozás nem terjed ki a nemzetközi fuvarozó cégek sofőrjeire és a diplomatákra. A külföldről érkezőket beengedik az országba, de tíz napra karanténba kell vonulniuk. A fehérorosz egészségügyi minisztérium közlése szerint az országban szerdáig 152 453 igazolt fertőzöttet vettek nyilvántartásba, és a Covid-19-járvány kezdete óta 1230-an haltak bele a betegségbe.

Peking szankciókat vetett ki amerikai tisztségviselőkre Hongkonggal kapcsolatos állásfoglalásuk miatt – jelentette be Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő. Hua elmondta: a szankciók az ügyben számottevő felelőséggel bíró, a közigazgatási területen, az amerikai kongresszusban, valamint nem kormányzati szervezeteknél tisztséget betöltő amerikai hivatalnokokra és családtagjaikra vonatkoznak. A kínai külügyi szóvivő közölte továbbá, hogy Kína visszavonja az amerikai diplomata-útlevéllel rendelkezők vízummentességét Hongkongra és Makaóra vonatkozóan a kínai tisztviselőket sújtó amerikai szankciók miatti ellenlépésként. Washington hétfőn léptetett életbe szankciókat 14, a kínai népgyűlésben elnökhelyettesi posztot betöltő vezető ellen. Hua ismételten felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne avatkozzon Hongkong, illetve Kínai belügyeibe.

Az Európai Bizottság célzott vészhelyzeti intézkedéscsomagot terjesztett elő arra az esetre, ha nem születik kereskedelmi megállapodás az Európai Unióból idén kilépett Egyesült Királysággal, a javaslatok célja egyebek mellett a megállapodás nélküli időszak alatti légi és közúti közlekedés biztosítása, valamint a halászat fenntartása egymás vizein – közölte az uniós végrehajtó testület Brüsszelben. Az Európai Bizottság továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy kölcsönösen előnyös megállapodást kössön az Egyesült Királysággal, azonban jelentős a bizonytalanság az egyezség létrejöttét illetően – emelték ki.  A közlemény Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki elmondta: noha a tárgyalások még folynak, az átmeneti időszak vége nagyon közel van. Nincs garancia arra, hogy ha sikerül is közös nevezőre jutni, a megállapodás időben hatályba léphet. „Felelősségünk, hogy felkészüljünk minden eshetőségre, beleértve azt is, hogy 2021. január 1-jén nem kötöttünk megállapodást az Egyesült Királysággal” – fogalmazott.

Japán is a koronavírus-járvány harmadik hullámával szembesül, november közepe óta folyamatosan emelkedik az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma, és emiatt a hatóságok arra figyelmeztetik az embereket, hogy legyenek elővigyázatosabbak, és inkább ne utazzanak sehova az év végi ünnepek idején. Szerdán országosan 2802 új esetet jelentettek, ilyen magas számot egy nap alatt eddig még nem regisztráltak az országban. Tokióban csütörtökön – 602-vel – szintén rekordot döntött az újonnan feljegyzett fertőzöttek száma. A japán fővárosban kezd veszélybe kerülni a többi betegek ellátása. Koike Juriko tokiói kormányzó arra szólította fel a helyieket, különösen az időseket, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyják el otthonukat. A tokiói hatóságok azt is javasolták, hogy a szórakozóhelyek december közepéig a szokásosnál korábban zárjanak be.

Gazdaság:

Hat gigawatt naperőmű kapacitást szeretne elérni Magyarország 2030-ra az ipari és a háztartási szektorokban együttvéve – mondta az innovációs és technológiai miniszter Csornán Palkovics László az Ecosolifer Kft. napelemcella-gyárának átadásán hozzátette: jelenleg az ország két gigawatt naperőmű kapacitással rendelkezik. A háztartási szektorban a háztetőkre telepített naperőmű kapacitás adja a felhasználás jelentős részét, ezért a kormány a fejlesztéseket vissza nem térítendő támogatásokkal szeretné segíteni 2021-től – mondta. Kiemelte, hogy Magyarország napsütötte ország, amely alkalmassá teszi arra, hogy a naperőművek és a nukleáris energia használatával 2030-ra az energiatermelés 90 százalék fölötti részét szén-dioxid-kibocsátás nélkül érje el. Ez fontos eleme a klímavédelmi akciótervnek – szögezte le. A napelemcella-gyár átadójának egy másik aspektusát az adja, hogy csütörtökön tárgyalja az Európa Tanács – és a miniszter reményei szerint döntés is születik – az Európai Unió megemelt szén-dioxid-kibocsátási céljáról. Palkovics László hangsúlyozta, hogy nem igaz, hogy Magyarország szeretné megvétózni a célt, Magyarország csak azt szeretné, hogy a célt azonos mértékben támogassa az EU minden tagországa – mondta.

Jelentősen, a vártnál sokkal nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, mivel a koronavírus-járvány tombolása miatt újabb vállalkozások kényszerültek leállásra és így munkavállalóik elbocsátására. A washingtoni munkaügyi minisztérium közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 853 ezer volt a december 5-ével zárult héten, ami 137 ezerrel haladja meg az egy héttel korábbi 716 ezret. Az utóbbi négy hétben háromszor is emelkedést mértek. Elemzők csak enyhe növekedést, 725 ezres számot vártak. A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 35 ezer 500-zal, 776 ezerre kúszott fel a múlt héten. Tavaly ilyenkor még 219 ezer 250-en állt a mozgóátlag. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont 260 ezer 250-nel, 5 millió 935 ezer 750-re süllyedt. Ez még mindig több mint három és félszerese az egy évvel korábbi 1,69 milliós számnak.

Könnyű:

Első ízben fedeztek fel kutatók 5. századból származó mozaikot Angliában. A chedworth-i lelet azt bizonyítja, hogy a mai Anglia területén a rómaiak kivonulása után is fennmaradt a romanizált életstílus – hangsúlyozták a kutatók csütörtökön a felfedezést bejelentve. Történészek eddig úgy vélték, hogy az úgynevezett sötét korban (dark ages) az összes római város és villa elhagyatottá vált és pusztulásnak indult. A chedworth-i mozaik a bizonyíték arra, hogy a kultúrának a római Britannia vége utáni hanyatlása lassabban ment végbe, mint azt eddig gondoltuk – jelentette ki Martin Papworth régész, a National Trust műemlékvédelmi alapítvány kutatója. A tudós szerint új terem kialakítása és új padozat lefektetése jólétre utal, és arra, hogy a mozaikipar 50 évvel tovább fennmaradt az eddig ismertnél.