Amit most akar az EU bevezetni, azt az uniós alapszerződés megsértése nélkül nem lehet megtenni

Amit most akar az EU bevezetni, azt az uniós alapszerződés megsértése nélkül nem lehet megtenni

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a tervezett magyar és lengyel vétóról, az Európai Unió lehetőségeiről, de szóba kerültek még a hazai közvélemény-kutatások is..

A politikus értékelte a magyar és a lengyel kormányfő tegnapi megbeszélését. Mint elmondta, a miniszterelnök nem véletlenül nyilatkozta, hogy hazafias kötelessége a költségvetés és a mentőcsomag esetében vétót emelnie. Hozzátette, a vétó intézményének az a lényege, hogy a közösségen belül egyetlen tagállam érdekeivel ne mehessen szembe egy uniós döntés. Ez az eszköz tehát azt a célt szolgálja, hogy mindig a nemzetállamok érdekeinek megfelelő döntések szülessenek, már azért is, mert amikor létrehozták az Európai Uniót, akkor éppen ez volt a cél, mármint az, hogy az EU csupán egy eszköz a nemzetállamok segítésére. Ellenben most egy olyan döntést akarnak meghozni, amelyik Magyarország és Lengyelország érdekeit sérti, de ahogy azt a lengyel kormányfő hozzátette, mindegyik tagállam érdekét sérti az elfogadás előtt álló tervezet. Most egy olyan eszközt akarnak létrehozni, amihez nem kötődnek eljárásjogi garanciák, nagyon ködös, nem objektív, amit utána bármely ország ellen alkalmazhatnak.

Hollik István kijelentette, amit most akar az EU bevezetni, azt az uniós alapszerződés megsértése nélkül nem lehet megtenni, hiszen a közösség alapvető érdekeinek a védelmére már van működő jogi mechanizmus, ez a hetes cikkelyes eljárás, amit az alapértékek megsértői ellen lehet alkalmazni. Ám azt is figyelembe kellene venni – jegyezte meg a szóvivő, hogy jelenleg egy komoly járványügyi helyzet, valamint egy abból adódó gazdasági válság közepén vagyunk. Arra a kérdésre, hogy miért nem lehet az uniós állam- és kormányfők nyári megállapodását véglegesíteni, a politikus úgy felelt, ezt a kérdést a német kancellárnak kellene feltenni, hiszen jelenleg Németország az EU soros elnöke. A lengyel és a magyar vétó jelenleg egy erős üzenet Németország számára, hogy találjon egy mindenki számára elfogadható megoldást a mostani helyzetre. A magyar és a lengyel kormány véleménye egyszerű, ne kössék össze a kifizetéseket a jogállamisági kérdésekkel, egyébként pont ezt tartalmazta a nyári uniós csúcson aláírt megállapodás – tette hozzá a képviselő. Azt is javasolták a kormányok, hogy a segítséget minél gyorsabban juttassák el a déli államoknak, majd ezt követően az állam- és kormányfők tanácsában vitassák meg a jogállamisági eszköz létjogosultságát, a feltételrendszerét, az eljárásjogi garanciákat. Orbán Viktor azt mondta, nem lehet most összekötni ezt a két feltételt. Ami a mentőcsomagot illeti, Hollik István elmondta, ezt a magyar kormány a legelejétől fogva ellenezte, de azt mondta, a szolidaritás okán mégis belemegy, hiszen a déli államoknak most nagy szüksége van a pénzre. Azért ellenezte a magyar kormány, mert a hitelfelvételéhez közös felelősség jár, azaz mindenki felel a másik hiteléért. Ám végül belement Magyarország ebbe, de amikor ez megtörtént, akkor nem volt szó arról, hogy ebbe beletesznek még egy zsarolóeszközt a jogállamiság címén, sőt abban állapodtak meg, hogy az EU folyamatosan figyeli, hogy a tagállamok miként költik el a támogatást. Egyébként meg majd vizsgálják a jogállamiságot, de ezt a kettőt nem lehet összekötni.

A politikus a közvélemény-kutatásokról is beszélt, melyek szerint egy közös ellenzéki lista legyőzné a kormánypártokat. Ennek kapcsán elmondta, a Fidesz-KDNP azért dolgozik, hogy az emberek bizalmát elnyerje, valamint idézte az egykori magyar külügyminiszter, Kovács László szavait, aki azt mondta, nem közvélemény-kutatásokat, hanem választást kell nyerni. Hozzátette, mindennek megvan a maga ideje, így a kampánynak is, ez most még nincsen, most munka van, a kormánynak és az országgyűlésnek is helyet kell állnia. Járvány van, a vakcina már a láthatáron van, amíg meg nem érkezik, addig mindenkinek össze kell szorítania a fogát betartva minden szabályt, közben pedig a gazdaságot is életben kell tartani.