A nemzeti reagálásokra jobban figyelő közösségre van szükség        

A nemzeti reagálásokra jobban figyelő közösségre van szükség        

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai Unióról és Magyarország helyzetéről.

A politikus a jogállamisági vita kapcsán arról beszélt, az egész helyzet megoldása a korrekt brüsszeli megoldás lenne. Magyarország is a jogállamiság mellett van, a kormány azt javasolja, állítsanak fel közösen egy pontos mércét, mert amit jelenleg az Európai Parlament, az egy politikai bunkósbot. Nincsenek feltételekhez kötve, nincsen konkrét jogszabály, egyetlen európai testület sem írt le olyan dolgokat, amelyek az előbb említett mércéket tartalmazzák, amiket mindenkinek be kell tartani. Amíg Magyarország azt látja, hogy egy tagállam ellen eljárást alkalmaznak, miközben másutt nincs alkotmánybíróság, míg vannak országok, ahol az állam irányítja az igazságszolgáltatást, addig nem lehet egységről beszélni. Nacsa Lőrinc szerint az is szégyen, hogy pont a jogállamisági eljárásban nincs lehetőség jogorvoslatra.

2015 óta szinte bemondás alapján van jogállamisági kritérium a közösségben, a kormány minden esetben részletesen megtárgyal mindent az EB-vel, amelyik a magyar törvényekre pecsétet is adott. Minden alkalommal megkérdezi a magyar fél, hogy ezek után mégis mi a baja az EU-nak, akkor rendre az a válasz érkezik, hogy az összkép – jegyezte meg a képviselő. Véleménye szerint minden ilyen mögött a migráció áll, amiben van jelenleg a legnagyobb vitája Magyarországnak Brüsszellel. Emlékeztetett arra is, hogy az EB előző elnöke tíz évvel ezelőtt még azt mondta, az uniós pénzek kifizetését nem lehet politikai feltételekhez kötni, azóta persze nagyot fordult a világ. Az sem véletlen, hogy ezek a viták 2015-től kezdődtek, amikor is elkezdődött a migrációs válság Európában. Tíz évvel ezelőtt is voltak viták Magyarország és az EU között, de végül mindig született valamilyen megállapodás, de a bemondás alapú vádak öt évvel ezelőtt kezdtek el szaporodni.

A német sajtóban megjelent kormánykritika kapcsán Nacsa Lőrinc elmondta, ez a probléma része, ráadásul pont Németországban nem lehet független és szabad sajtóról beszélni. Abban a műsorban, ahol a német riporter kivágott két csillagot az EU zászlajából, utalva Lengyelországra és Magyarországra, azt felejtették el, hogy az ott szereplő embléma eredetileg Szűz Máriát ábrázolta.

Magyarország és a közösség problémáját tekintve, a képviselő szerint a soros elnök Angela Merkel is szeretné a megoldást, létezik helyes kompromisszum, de ehhez politikai akarat kell. Egy biztos, Magyarországnak az Európai Unióban van a helye, amit meg kell reformálni, az alapító atyák akarata szerint. Nacsa Lőrinc kifejtette, a járvány után egy egészen más EU lesz, amelyik eddig nem sokat tett a koronavírus leküzdése ellen. Olyan közösségről van szó, amelyik jelenleg például nem veszi figyelembe az állam- és kormányfők megállapodását nyáron. A nemzeti reagálásokra jobban figyelő közösségre van szükség, sok mindenben az önellátásra kellene berendezkedni.