A jövő hónap közepétől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak,

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.11.25.-reggelén

Már a magyarországi települések 91 százalékában van igazolt fertőzött – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta: a legtöbb fertőzött Budapesten és Pest megyében van, ahol 29 240, illetve 19 191 igazolt pozitív embert regisztráltak. A legkevesebb fertőzöttet, 1972-t Tolna megyében tartanak nyilván. A 47. héten Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron nőtt a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben, ezekben a városokban a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani. Kecskeméten és Szolnokon ugyanakkor az örökítőanyag csökkenő mennyiségét mérték – ismertette. A tisztifőorvos közölte: hétfőn 3929 új fertőzöttet regisztráltak, jelenleg 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen. „Ezek a számok enyhén emelkedő tendenciát mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben nőnek” – fogalmazott.

 

A nemzeti konzultáció és az egyetértési pontok kijelölése a kormány számára nem formális vagy kommunikációs kérdés: ez határozza meg azokat a politikai döntéseket, amelyeket a kormány meghoz még a járvány és az alkalmazandó válságkezelés idején is – mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán. Közölte: az elmúlt napokban az időseknek fenntartott védett idősáv bevezetése történt meg, amelyet a nemzeti konzultáció során az emberek 62 százaléka kért és támogatott. A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője elmondta: a koronavírus-járványról szóló konzultációban az emberek egyértelműen jelezték, hogy amíg lehet, meg kell tartani az ország működőképességét, emellett kijelölték azt is, milyen eszközöket támogatnak.  Legnagyobb arányban a maszkviselést támogatták, ezt követte az országhatárok lezárása és a rendezvények korlátozása , majd a távolságtartás, a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása, az időseknek fenntartott vásárlási sáv, az ingyenes parkolás és a kijárási korlátozás.

 

A Demokratikus Koalíció azt állítja, hogy a koronavírus-tesztelésbe bevont orvostanhallgatók sem megfelelő védőfelszerelést, sem ételt nem kapnak. Az ellenzéki párt egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, hogy az elmúlt napokban ezt több érintett is jelezte a DK-nak László Imre hozzátette, mindegyik jelzés kitért arra is, hogy az orvostanhallgatók a vezénylés miatt nem tudnak megfelelően felkészülni a vizsgáikra. Újbuda polgármestere hangsúlyozta, a hallgatóknak a vizsgákat annak ellenére le kell tenniük, hogy napi 12 órában fognak tesztelni. A politikus arra szólította fel a kormányt, hogy biztosítson az érintetteknek megfelelő védőfelszerelést és étkezést, tegye lehetővé a vizsgáik elhalasztását vagy online formában történő megtartását, és emelje fel „a mindössze ötezer forintos fizetséget is”.

 

 

                               Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy kutatás kapcsán a párbeszéd fontosságáról, a kormányzati és a fővárosi szándékokról. 

Az államtitkár elmondta, nagy örömmel olvasta az egyik internetes portál által készített kutatást, ami szerint a megkérdezettek a fővárosról fejtették ki véleményüket, kérve a párbeszédet a városvezetés és a kormány között. Fürjes Balázs több projektről is beszélt, így a hármas metró felújításáról, amelyet még Tarlós István készített elő és kezdett meg, közben még a metró kiesése miatti buszok pótlásáról is gondoskodott.

A kutatás szerint a fővárosiak a HÉV vonalak felújítását és a fonódó villamosvonal déli irányú meghosszabbítását tartották a legfontosabbnak. A kormány éppen ezért írt ki egy EU-s közbeszerzést új HÉV kocsik megvásárlására. Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, a kormány természetesen ezen projekt során is számol azokkal a forrásokkal, amelyek a következő uniós költségvetésben is rendelkezésre fog állni. Bár ezzel egyelőre nem számol a politikus, de megjegyezte, amennyiben valamiért nem áll rendelkezésre majd uniós forrás, akkor is meg kell valósítani ezt a projektet.

A közelgő tél kapcsán Fürjes Balázs elmondta, a kormány jelentős összegekkel támogatja az önkormányzatokat, így Budapestet is a hajléktalanszállók bővítésére, ez a járvány idején még fontosabb feladat. Az államtitkár szerint a tél kapcsán még azt is meg kellene lépni, hogy a biciklisávokat a tavasz beköszöntéig szüntessék meg, ilyen irányú kérésüket el is juttatták a főváros vezetéséhez.

 

Külföld:

Az ukrán határőrök nem engedték be az országba Grezsa István miniszteri biztost, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba – jelentette a Jevropejszka Pravda hírportál, és ezt később az ukrán külügyminisztérium is megerősítette. Az ukrán hírportál információja szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a Beregsurány-Luzsanka határátkelőnél próbált belépni Ukrajnába, ahol az ukrán határőrök tájékoztatták arról, hogy számára tiltott a beutazás, és nem engedték át a határon. A hírportál értesülése szerint az ukrán fél tudott a miniszteri biztos tervezett látogatásáról, ugyanis Budapest előző nap diplomáciai jegyzékben tájékoztatta erről.

 

Napokon belül meghozzák a források felszabadításához vezető döntést az Európai Unió (EU) következő hétéves költségvetése és a koronavírus-világjárvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló helyreállítási alap ügyében – mondta a német külügyminiszter,  Heiko Maas az egyik legtekintélyesebb német közhasznú alapítvány, a Körber Alapítvány  külpolitikai fórumán a német, portugál és szlovén európai uniós tanácsi elnökségi trió külügyminisztereinek részvételével tartott pódiumbeszélgetésen. Mint mondta, az EU a járvány miatt olyan helyzetben van, amelyben „mindenkinek nagy felelősségtudatról kell tanúbizonyságot adnia”. A német soros elnökség azért dolgozik, hogy megszülessék a megállapodás, és az EU bebizonyítsa cselekvőképességét – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy nem lesz visszalépés az EU-s források jogállamisági feltételekhez kötésének ügyében. Mint mondta, a jogállamisági mechanizmust „nem lehet visszacsinálni és kivenni a kompromisszumból”.

 

A jövő hónap közepétől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat, és negatív leletet kapnak. A brit kormány jelenleg érvényes rendelkezése alapján 14 napra elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból utaznak Angliába. A rendelkezést átvette a skót és a walesi kormány is, így a karanténelőírás Nagy-Britannia egészére érvényes.   London jelenleg 59, a koronavírus-fertőzés behurcolásának szempontjából alacsony kockázatúnak ítélt országból és területről engedélyezi a beutazást karanténkötelezettség nélkül. A karanténmentesített országok listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptember 12-én lekerült onnan, és azóta a Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak is 14 napot – illetve, ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét – elkülönítésben kell tölteniük. Grant Shapps brit közlekedési miniszter azonban kedden bejelentette, hogy a kormány döntése alapján december 15-től akár kétharmadával is rövidíthető lesz a kétheti elkülönítés, ha a beutazók koronavírustesztnek vetik alá magukat.

 

Donald Trump, január 20-ig hivatalban lévő elnök a Twitteren közölte: jóváhagyta, hogy az illetékes kormányügynökség megkezdje a kormányzati hatalom átadásának-átvételének hivatalos eljárását.  Trump egy másik bejegyzésben azt is leszögezte, hogy „erőteljesen folytatja” a küzdelmet, és úgy hiszi, hogy eredménnyel jár majd. A republikánus politikus azt továbbra sem mondta ki, hogy Biden nyerte meg az elnökválasztást, ugyanakkor az már jelentős előrelépés a korábbiakhoz, hogy magát sem állítja be győztesnek, ahogy még nemrég is tette.Trump kabinetje eddig blokkolta a hatalomátadás folyamatát, nem engedték hozzáférni Bidenéket a következő elnöknek járó anyagi forrásokhoz és hírszerzési anyagokhoz, sőt, az USA külügyminisztériuma még külföldi gratuláló leveleket sem továbbított a demokrata elnöknek.

 

943 új koronavírusos esetet regisztráltak hétfőn Izraelben az Egészségügyi Minisztérium szerint, ezzel a járvány  kitörése óta azonosított fertőzöttek száma 330330-ra emelkedett. Az aktív esetek száma kedd reggel 8791 volt, míg a halottak száma 2811. A kórházban kezeltek száma 480, közülük 275 súlyos és 72 közepesen súlyos állapotban van. 120 fertőzött szorul lélegeztetőgépre.  A maratoni vitát követően  a kabinet kedd hajnalban jóváhagyta Joáv Gallant oktatási miniszter azon tervét, hogy az ország egész területén újra megnyissák az iskolákat. A nyolc órás megbeszélést követően született a döntés, hogy a jelzőlámpa-terv szerint zöld és sárga jelzésű, alacsony fertőzési rátájú területeken a középiskolások vasárnap visszatérhetnek az iskolába, a felső tagozatosok pedig a következő vasárnap, december 6-án. A vörös zónában lévő, magas fertőzöttségű iskolák továbbra is zárva maradnak.   A kabinet emellett elfogadta a kísérleti tervet a plázák fokozatos újranyitására.

 

Gazdaság:

 

A Magyar Bankszövetség és a tárca javaslataira építve hat intézkedést fogadott el az operatív törzs november 24-én, ezek mindegyike egyszerűbbé, olcsóbbá, és gyorsabbá teszi a pénzügyek intézését – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs ülését követően. Az egyik intézkedés, hogy ahol elektronikus pénztárgép működik, ott lehetőség lesz az elektronikus fizetésre is. Ez 50-60 ezer új helyet jelent, és több tízmilliárd forinttal csökkenti a készpénzhasználatot. Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztése a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűsíti a pénzügyek intézését, és akár évi kétmillióval csökkenti majd a személyes banki ügyintézések számát. A javaslat alapján a földhivatalhoz elektronikusan benyújthatóak lesznek például az ingatlanszerzéssel, vagy hitelfelvétellel kapcsolatos dokumentumok. Ezzel évente 130 ezer ügyben egyszerűsödik az eljárás. Díjmentessé válhat az ingatlanok értékbecslése is széles körben, az ügyek egyharmadában ezt egy adatbázis alapján végeznék el a bankok.  Egy-egy ügyfél így 30-50 ezer forint közötti megtakarítást érhet el – közölte. Felgyorsul, egyszerűsödik a közjegyzői ügyintézés az ingatlanügyekben – sorolta a pénzügyminiszter, ez évi 60-70 ezer ügyfélnek jelent több tízezres megtakarítást.

 

Időjárás:

 

Szerdán  reggel sokfelé kell számítani ködre, és ezek az ország jelentős részén tartósan meg is maradhatnak. A keddinél jóval kevesebb helyen várható napsütés. Eső nem valószínű, de ködszitálás előfordulhat. Gyenge lesz a légmozgás.

Éjszaka  hideg, fagypont körüli, sokfelé ködös időre van kilátás. Helyenként előfordulhat szitálás, ónos szitálás.

A hőmérséklet jellemző  szerda reggel  -3 – 0, szerda délután +4 – +9, csütörtök reggel  -3 – 0 fok körül alakul.