Összességében ki lehet mondani, Magyarország egy jó befektetés

Összességében ki lehet mondani, Magyarország egy jó befektetés

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az EU-val folyó vitáról, annak politikai és gazdasági hátteréről, de szóba kerültek még az önkormányzatok is.

 

A szóvivő értékelte a magyar kormány vitáját az EU-val. Mint elmondta, a miniszterelnök hétfőn kijelentette, Magyarország számára az EU gazdasági szempontból előnyt jelent, ameddig ez így van, addig az ország ebben a közösségben képzeli el a jövőjét. A jogállamisági vitával kapcsolatban emlékeztetett egy az Európai Parlamentben lezajlott 11 évvel ezelőtti vitára, ahol az akkori jobbikos EP képviselő azt kérdezte az Európai Bizottság akkori elnökét, hogy miért nem emeltek szót a 2006-os magyarországi események kapcsán. Manuel Barroso akkor azt mondta, ezeknek az ügyeknek a vizsgálata a magyar Parlamentre tartozik, ezek az ország belügyei, az EU nem kíván ezekbe beleszólni. Ennek fényében érdekes a mostani jogállamisági vita. Pedig a 2006-os rendőrterror kapcsán a közösség szót emelhetett volna, lett volna rá jogosítványa. Most amikor Magyarországon jobboldali kormány van, a baloldali többségű Európai Unió igyekszik a döntés lehetőségét kicsavarni az ország kezéből. Azt is hozzátette a kettős mérce kapcsán Farkas Örs, hogy amikor Spanyolországban jelentős feszültségek vannak, a katalán probléma kapcsán politikai foglyokat börtönöztek be, akkor az EU nem gondolja a fellépést. Véleménye szerint arról van szó, hogy nem értenek egyet a kormánnyal, a baloldal, amelyik nem tudott itthon 2010 óta győzni, külföldi segítséget kér a hatalom megszerzése érdekében.

Orbán Viktor előre bejelentette, a kormány vétót fog emelni az uniós költségvetés és a gazdasági mentőcsomag kapcsán. Farkas Örs kijelentette, az EU-nak van egy szerződéses keretrendszere, aminek Magyarország megfelel, egyetlen eljárást sem tudtak az országgal szemben végigvinni, aminek a végén ne született volna megállapodás vagy ne szüntettek volna meg. Ez azért történt, mert Magyarország minden szabályt betart. Emiatt találtak ki Brüsszelben egy új mechanizmust, ami tulajdonképpen Magyarországra és Lengyelországra van szabva. Ami a gazdasági mentőcsomagot illeti, a szóvivő kijelentette, furcsa az, hogy amikor a közösség együtt akar hitelt felvenni, amikor mindenkinek a másikért is felelősséget kell vállalnia, ekkor pedig az EU azt mondja, Magyarország csak akkor költheti el a pénzét, ha azt Brüsszel úgy ítéli meg. A magyar kormány ilyet nem tud, nem is fog elfogadni. Önmagában azzal, hogy menetközben a szabályok változnak még nem lenne gond, a baj az, hogy ezek politikai alapon kerülnek meghatározásra, a magyar és a lengyel kormánnyal szemben.

Az uniós állam- és kormányfők a nyáron egyszer megállapodtak a költségvetésről és a mentőcsomagról, mert komolyan vették, hogy a járvány hatásai ellen tenni kell, ám most az Európai Parlament az, amelyik erről másként gondolkodik.

Arra a felvetésre, hogy a déli államoknak hihetetlen nagy szüksége van a mentőcsomagra, a szóvivő úgy felelt, egyrészt igen, de ha valóban létkérdés lenne számukra, akkor az EP-ben ülő képviselőik nem azt kéne mondják, hogy csak akkor támogatják ezt, ha a magyarok beállnak a sorba. Ezért is lehet mondani, ez egy politikai alapon meghozandó támadási lehetőség a nemzeti kormányokkal szemben.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e a német kancellárral egyeztetni a magyar kormányfőnek, hiszen jelenleg Németország az EU soros elnöke, Farkas Örs úgy felelt, folyamatosan zajlanak az egyeztetések, erről a témáról és a járvány elleni védekezésről, Németország dönti el, hogy melyiket tartja fontosnak. Azt ki lehet jelenteni, a költségvetés, a mentőcsomag, a jogállamiság kérdésében a két kormányfő nem fog egyetérteni. Az EU következő elnökségét Portugália adja, amely talán másként áll hozzá ehhez a kérdéshez, hiszen nekik jóval nagyobb szüksége van a támogatásra, mint a németeknek. Visszatérve a csomagra, Farkas Örs azt mondta, most a fukar országok állnak szembe a többiekkel, ahogy azt is látni kell, a gazdasági mentőcsomag is a járvány lezárultával fejtheti ki hatását. Ám azt is meg kell jegyezni – tette hozzá, hogy addig is a koronavírus-járvány ellen kellene küzdeni, nem pedig a jogállamiságról szóló parttalan vitákat folytatni, nem beszélve a migrációról. Most a második hullám alatt el kell mondani, az Európai Unió az első hullámban magára hagyta a tagállamokat, most is ez látszik. A szóvivő kijelentette, az Európai Parlament úgy képzeli el ezt az egészet, dönt a migrációról, a kvótákról, szankciókról, hogy mindeközben a járvány miatt nem is ülésezik.

Orbán Viktor miniszterelnök azt is mondta a mentőcsomag kapcsán, hogy ha kell, akkor Magyarország egymaga is képes hitelfelvételre. Arra a kérdésre, hogy meddig lesz a hazai gazdaság olyan erős, hogy kedvező hitelekhez jusson az ország, a szóvivő kiemelte, a gazdaság egy száraz dolog, a befektetőket ugyan érdekli, hogy mi történik a politikában, de jobban foglalkoztatja őket a saját pénzük. Az EU évek óta azt mondják, a magyar gazdaság nem áll jó lábakon, de szerencsére a befektetőket nem ez érdekli, hanem a saját elemzésük, ami azt mutatja, a magyar gazdaság kiválóan működik. Összességében ki lehet mondani, Magyarország egy jó befektetés, nem véletlen, hogy a magyar gazdaság az uniós átlag felett teljesített. A kormány nagyon szeretne az EU-val együttműködni, de ha ez nem megy, akkor is arra kell készülni, hogy minél hamarabb lehessen kezelni a járvány gazdasági veszteségeit.

Már kormánypárti polgármesterek is jelezték, az elvonások, a különböző rendeletek, mint az ingyenes parkolás miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Ezekre a felvetésekre Farkas Örs úgy felelt, véleménye szerint nincs igazuk ebben a településvezetőknek, persze mindenkinek, így az önkormányzatoknak is vannak és lesznek nehézségeik, ahogy az államnak is.  Az állam is jelentős adóbevételtől esik el, ezért sem gondolhatják az önkormányzatok, hogy ugyanúgy élnek majd, mint eddig. A kérdés a visszaesés mértéke, a szóvivő szerint, amit a főpolgármester állít, az túlzó. Hozzátette, a Lánchíd felújítása kapcsán sem a pénzhiány, hanem a szervezési kérdések hiánya okozta az eddigi késlekedést, most kíváncsian vára a közbeszerzési eljárás lezárását, hogy mikor kezdődnek meg a munkálatok. Mert az is látszik – tette hozzá, hogy a fővárosban, de több kerületben is az történik, hogy adminisztrációs, szervezési bakik miatt kell különböző pénzeket befizetniük, elcsúsztatva már beígért fejlesztéseket.

A koronavírus-járvány kapcsán meghozott intézkedésekről a szóvivő azt mondta, a legutóbbi szigorításokat a járványgörbe alakulásához képest hamarabb sikerült meghozni akár Ausztriához képest. Minden országnak a saját területén belüli járványadatoknak megfelelően kell meghozni az intézkedéseket, szerencsére ebben nem a politika, hanem a szakmát képviselő Operatív Törzs tesz javaslatot a kormány számára. Ha ők arra tesznek javaslatot, hogy az osztrákokhoz hasonlóan legyen itthon egy rövid ideig tartó teljes zárlat, akkor azt a kormány megfontolja.

A vakcinák kapcsán Farkas Örs elmondta, a kormány azt szeretné, a legelőször elkészült vakcinánál az elsők között legyen ott, mert a járvány végét az oltóanyag jelenti.

A járvány idején nagy visszhangot kapott az orvoskamarával történt kormányzati megállapodás. Ám a kormány azt a célt tűzte ki, hogy rendet kell tenni az orvosok közötti jogviszony rendezésére. Vannak még olyan pontok, amivel kapcsolatban vita van a szakmai szervezettel, erre szükség van, ennek még idén pontot kell tenni a végére.

A kormány a védekezés kapcsán nem engedte el az emberek kezét, mert ez a legfontosabb, szerencsére az ország a két hullám között sikeresen felkészült. Arra a felvetésre, hogy sok önkormányzat azt mondja, a védekezés újabb és újabb anyagi problémát jelent, Farkas Örs felhívta a figyelmet, a polgári kormány volt az, amelyik már rendezte az önkormányzatok adósságát, azt most nem szeretné a kormányzat, hogy a települések újból kölcsönöket vegyenek fel.