Gulyás Gergely: ha lesz vakcina, akkor az önkéntes alapú lesz és ingyenes

Gulyás Gergely: ha lesz vakcina, akkor az önkéntes alapú lesz és ingyenes

Az immár újból online megtartott Kormányinfón, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely és a kormányszóvivő, Szentkirályi Alexandra az újságírók kérdéseire is válaszolt. A Heti Tv több fontos témában is kíváncsi volt a magyar kormány álláspontjára.

A Heti Tv hivatkozott a magyar külügyminiszterre, aki azt mondta, rövidesen megérkezik az orosz vakcina, közben a Pfizer oltása a legújabb hírek szerint 94 százalékos hatékonyságot mutat, és nemre, életkorra, etnicitásra való tekintet nélkül működik.

Ennek fényében a kérdés az, hogy mikor, melyik oltóanyaggyártóval folynak a tárgyalások, hol állnak azok?

A miniszter elmondta, minden gyártóval folynak a tárgyalások, így a Pfizerrel is, mindenkitől igyekszik a kormány a lehető legnagyobb mennyiségű vakcinát rendelni. A kormányzat nem tesz különbséget a vakcinák között, amelyik hamarabb készül el, azt rendeli meg a kormány. A politikus kijelentette, ha lesz vakcina, akkor az önkéntes alapú lesz és ingyenes.

A Heti Tv információi szerint a fizetésének csak egy részét kapta meg több, Covid-betegekkel foglalkozó egészségügyi szakdolgozó, akiknek több mint 60 százalékának azért lett jóval kevesebb a fizetése, mert nem utalták el a nekik járó 50 százalékos emelést, ami a nagyobb terhelés és a veszélyesebb munkakörülmények miatt jár nekik, hiszen súlyos koronavírus-fertőzöttekkel dolgoznak 12 órás műszakban.

Ezért kérdezte azt a Heti Tv, hogy mit tud ilyenkor tenni a kormányzat, hiszen valóban meg kell becsülni a frontvonalban dolgozókat.

Gulyás Gergely válaszában azt mondta, valóban meg kell becsülni az egészségügyi dolgozókat, akik most jelentős terheket cipelnek. Azt is kijelentette, ha megtörtént az, amit a Heti Tv állít, akkor az mindenképpen elfogadhatatlan, a kormány ezt ki fogja vizsgálni, és ha kell, akkor ennek az esetnek fegyelmi következményei lesznek. Felhívta a figyelmet arra, nem kevesebbet, hanem 50 %-al többet kell adni a kirendelt egészségügyi dolgozóknak.

A Heti Tv is kíváncsi volt arra, hogy a kormány szerint milyen karácsonyt tervezzenek az emberek idén?

A kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felelt, aki világosan elmondta, a jelenleg érvényes szabályokból kell kiindulni, amiknek a hatásai két hét múlva derül ki. Mindezek mellett a kormányszóvivő azt is hozzátette, nagyon sok minden múlik az embereken, ha mindenki betartja a szabályokat, akkor talán csökkennek az esetszámok, ami akár azt is jelentheti, hogy lehet majd valahogyan karácsonyozni, ám erről még korai beszélni.

Egy biztos, a jelenlegi szabályok szerint a családi összejövetelek számát 10 főben maximalizálták, karácsonyi bulik nem lehetnek.

A Heti Tv a szlovén kormányfő leveléből, amelyet az Európai Unió vezetőinek küldött arra következtetett, hogy Janez Jansa szerint újabb ország hagyhatja ott az EU-t.

A Heti Tv arra volt kíváncsi, hogy a kormány szerint kire gondolhatott a politikus, ha netán Magyarországra, akkor ennek van-e valamilyen valós alapja?

Gulyás Gergely válaszában azt emelte ki, egyáltalán nem lehet tudni, hogy a Heti Tv által levont következtetés kiolvasható-e a szlovén kormányfő leveléből, az biztos, ami igen, az megegyezik a magyar és a lengyel kormány álláspontjával. Ennek kapcsán azt tette hozzá, hogy az különösen fontos, hogy egy újabb tagállam figyelmeztette az EU-t, hogy nem a legjobb úton jár.

Egy felmérés szerint a megkérdezettek több mint 95 százaléka úgy véli, hogy a fővárosnak és az államnak együtt kell működnie akkor is, ha politikai nézeteltéréseik vannak, valamivel kevesebb gondolják azt, párbeszédet kell folytatniuk egymással akkor is, ha más pártok támogatják őket.

A Heti Tv erre hivatkozva arra kérdezett rá, nem kellene kezet nyújtani a másiknak?

Gulyás Gergely szerint, a kormány a választás eredménye óta kinyújtja a kezét, az együttműködésre továbbra is nyitottan. A miniszter hozzátette, sajnálatosnak tartja, hogy a nyilvánosság előtti kommunikációban csak panasz hallatszik és kormánykritika Budapest vezetője részéről, más ellenzéki városoknál ilyenre nem igazán van példa. Mindezek mellett a kormány reméli, hogy a főpolgármester is az együttműködésre, a közös munkára helyezi a hangsúlyt.