A kormánynak nem feladata beleszólni a zsidó szervezetek közötti vitákba

A kormánynak nem feladata beleszólni a zsidó szervezetek közötti vitákba

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára  az uniós vitákról, a zsidó szervezetek közti feszültségekről is beszélt.

A politikus beszélt arról az időszakról, amikor 2015-ben uniós ügyekért felelős államtitkár volt a Miniszterelnökségen, mint elmondta, az is rendkívül feszültségekkel teli, de szép időszak volt, de a mostani még feszültebb, hiszen jelenleg a migrációs politikai vita az, amelyik leképeződik a jogállamisági ellentétekben. Hozzátette, ez a nézeteltérés akkor kezdődött. Magyarország kormánya 2015-ben kezdte építeni a kerítést, a kormányzati tisztviselők ekkor dolgozták ki azt az álláspontot, amit a mai napig is fenntart. Hozzátette azt is, ezeket a harcokat a brüsszeli vezetéssel akkor és azóta is meg kell vívni, nem lehet mást tenni, erre irányult a miniszterelnök mostani bejelentése is, mely szerint a kormány vétót emel az uniós költségvetéssel és a gazdasági mentőcsomaggal szemben. Ami a jogállamisági vitát illeti, Szalay-Bobrovniczky Vince kiemelte, azok, akik ezt erőltetik, a mai napig nem mondták el, milyen kritériumrendszerek mentén képzelik ezt el. Magyarország a belépéssel minden kritériumnak megfelelt, több vizsgálatot is indítottak, de mindenben rendben találták Magyarországot. Példaként hozta fel a koppenhágai kritériumokat, azoknak a gazdasági részeit, ezeknek például több nyugati ország sem felel meg, ellentétben Magyarországgal. Minden olyan tagállammal szemben, amelyik az alapvető kritériumokat megsérti, van lehetőség a hetes cikkely elindítására, de azt nem lehet tudni, hogy a jogállamiság kérdésében milyen alapon akarják ezt Magyarországgal szemben elindítani.

Az államtitkár jelenleg a civil szervezetekkel, valamint a zsidó szervezettel kapcsolatos koordinációért felel, ez utóbbi minőségében értékelte a hazai zsidó közéletben kialakult helyzetet. Mint kiemelte, miután nem az állam és az egyházak közötti feszültségekről van szó, így a kormánynak nem feladata beleszólni a vitákba. Persze az is igaz, hogy a kormányzat is tett kritikus megnyilvánulásokat. Most két zsidó szervezet között van egy feszültség, aminek közéleti dimenziója is van, ebbe próbálják páran a kormányt belekeverni.

A civil szervezetek ügyét illetően Szalay-Bobrovniczky Vince megjegyezte, a Nemzeti Együttműködési Alaphoz már lehet pályázni, az egyházakhoz kötődő civil szervezetek is. A civil szervezetek rengeteget segítenek jelenleg a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, de az is igaz, számukra is egy komoly tragédia a mostani veszélyhelyzet, hiszen nekik is most be kell zárkózni.

Az interjú a 2020. november 20-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.

Breuer Péter