A jogállamiságot tekintve, Magyarország semmivel sem rosszabb, mint bármelyik más tagállam

A jogállamiságot tekintve, Magyarország semmivel sem rosszabb, mint bármelyik más tagállam

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője az erzsébetvárosi ügyekről, az EU-t érintő kérdésekről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A politikus reagált az erzsébetvárosi polgármester szavaira, aki szerint a tavaly ősszel készült átadás-átvételi dokumentumok között nem szerepelt annak az inagtlanegyüttesnek az ügye, amely kapcsán egy több mint 400 milliós inkasszó terheli a kerületet. Bajkai István kijelentette, azt tényként kell elismerni, hogy a végrehajtó ezt az összeget leemelte, arra nem adott értelmezhető választ a polgármester, hogy ez miként fordulhatott elő. Kérdés az, hogy küldött-e a végrehajtó korábban felhívást. A leglényegesebb kérdés az az átadás-átvételi dokumentum, a képviselő megjegyezte, a korábbi polgármester, Vattamány Zsolt arról tájékoztatta őt, hogy ez a tétel is szerepelt a dokumentumokban. Mellette az is érthetetlen – tette hozzá, hogy egy városvezető egy év alatt se szerezzen tudomást a kerület egyik legjelentősebb beruházásáról, ami több mint 2 és félmilliárdos bevételt hozott volna. A kerület első embere szerint van remény arra, hogy a leemelt összeg visszakerüljön, ezzel kapcsolatban Bajkai István elmondta, ehhez legelőször meg kell nyernie Erzsébetvárosnak a témában indított perét, hiszen Niedermüller Péter és a várost irányító koalíció úgy döntött az ingatlanegyüttessel kapcsolatos beruházást rögzítő szerződés semmis. Ezt szeretnék kimondatni a bírósággal. Egyébként – emelte ki a politikus, a szerződés eredetileg 2003-ban, az akkori baloldali városvezetés alatt jött létre, amit később a fideszes irányítású kerület volt kénytelen módosítani, mert több hiba is volt benne, ami a lakókat hátrányosan érintette, most ezt akarja a polgármester semmissé tenni.

A képviselő beszélt arról a magyar álláspontról is, amelyet a miniszterelnök fogalmazott meg az EU vezetőinek, ahol rögzítette, a jogállamisági kritériumok beemelése miatt, ami ellentétes a közösség vezetőinek korábbi megállapodásával, a magyar kormány vétózni fogja az EU következő költségvetését, valamint a gazdasági mentőcsomagot is. Bajkai István szerint egy felelős kormány nem mehet bele egy hétéves, a közösség jövőjét befolyásoló időszakba, úgy, hogy közben mindenféle jogi alapokat beemelni, így megteremtve az első- és másodrendű országokat a közösségen belül. Hozzátette, a jogállamiságot tekintve, Magyarország semmivel sem rosszabb, mint bármelyik más tagállam. Ebben az ügyben előrelépés kell, mert a járvány okozta gazdasági válságot kezelni kell, de ehhez is csak felelősen lehet hozzáállni. Most az a kérdés, hogy sikerül-e megegyezni, hogy Brüsszel meghallja-e a magyar álláspontot.

A képviselő beszámolt arról, hogy a mai nap folyamán a Parlament tárgyalni fog az Egyenlő Bánásmód Hatóságról szóló törvényről, a kormánypárt vezérszónokaként indokolja majd meg, hogy miért kell ezt a hatóságot beolvasztani az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalába.