Magyarország továbbra is kiáll Izrael mellett

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.11.04.-reggelén

Magyarország továbbra is kiáll Izrael mellett, és nemmel szavaz az ENSZ-ben az Izraelt alaptalanul kritizáló javaslatokra – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. 

 

 

November 4. nemzeti gyásznap Magyarországon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezünk.  1956. november 4-én, vasárnap, hajnali 4 óra 15 perckor a szovjet hadsereg általános támadást indított Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai létesítmények ellen. A főváros védői – nemzetőrök, rendőrök és kisebb-nagyobb honvédegységek – felvették a harcot. A nap folyamán a szovjet csapatok – helyenként fegyveres harc után – a Magyar Néphadsereg valamennyi alakulatát lefegyverezték. Budapesten a felkelő csoportok felvették a harcot. A szovjet csapatok délig elfoglalták a Honvédelmi Minisztériumot, a Belügyminisztériumot és a Budapesti Rendőr-főkapitányságot. Vidéken több helyen jelentős ellenállás bontakozott ki.

 

 

 

 

A kormány úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt hétfő éjféltől ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet, az Országgyűlést pedig arra kéri, ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Azt is közölte, hogy éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptet életbe a kormány. „Éjfélig mindenkinek haza kell érnie” – mondta.  Orbán Viktor rendkívüli bejelentésében elmondta azt is: a szórakozóhelyeket bezárják, mert az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken. 

 

 

A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették – ismertette a kormányfő. Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkhasználat. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, azonnal bezárják – mondta Orbán Viktor.
„Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja” – hangsúlyozta.

 

Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett a betegek átlagéletkora, ezért törvényszerű, hogy egyre többen halnak bele a koronavírusba – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Szlávik János közölte, nem érdemes összehasonlítani a különböző országok halálozási adatait, hiszen míg Magyarországon mindenkit, aki akkor hal meg, amikor fertőzött volt, a koronavírus áldozatának tekintenek, külföldön előfordul az is, hogy ha valaki a betegség kezdete után egy héten belül nem hal meg, akkor már nem a koronavírus áldozataként könyvelik el. Felhívta a figyelmet, hiába emlegetik úgy a fertőzést, mint ami az idősekre veszélyes, a nagy számok törvénye alapján fiatalok is belehalhatnak. Hozzátette, általában a betegség hetedik-nyolcadik napjára válhat kritikussá a betegek állapota, ekkor kerülhetnek lélegeztetőgépre. Ilyenkor – az esetek több mint felében – a lélegeztetőgép segíti át a betegeket a súlyos állapoton. Ugyanakkor egy idős és alapbetegségekkel küzdő embernél nem lehet sokáig fenntartani a kezelést, ezért lehet azt látni, hogy a halottak átlagéletkora 60-80 év, míg gyermekek esetében a halálesetek száma „extrém ritka” – fogalmazott Szlávik János.

 

    1. Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök a hétfő esti bécsi merénylet áldozatai hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi teljes gyógyulást kívánt az Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnöknek kedden írt levelében.

Áder János úgy fogalmazott: „Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy tegnap este terrorista merénylet történt Bécsben. Mélyen elszomorított, hogy a barbár támadás során több ártatlan ember is életét vesztette, mások pedig súlyosan megsebesültek”. „Átérezzük Ausztria népének megrendülését, és bízunk abban, hogy az osztrák hatóságok rövidesen elfogják a tetteseket” – írta. A tragikus esemény megerősíti azt az elköteleződést, hogy az Európai Unió minden országának együtt kell működnie a terrorizmus visszaszorításáért – hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki reméli, hogy hamarosan helyreállhat a nyugalom Bécsben, ahol „elvetemült támadás” érte a polgári lakosságot.

 

Az elmúlt időszakban Franciaországban és a hétfő este Bécsben történtek mind azt mutatják, hogy „jogos az aggodalom”, készülni kell, és felkészültnek kell lenni a béke, a biztonság, a stabilitás megőrzésére – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter. „Nem engedhetjük meg, hogy terrortámadások veszélyében éljünk, és majd gyermekeink, unokáink ilyen körülmények között nőjenek fel” – fogalmazott Benkő Tibor. Magyarország ezért kezdte meg a Magyar Honvédség honvédelmi és haderőfejlesztési programjának végrehajtását – tette hozzá. Kiemelte, hogy olyan képességeket kell építeni az országoknak, köztük Magyarországnak is, amellyel garantálni tudják állampolgáraik békéjét, biztonságát és amellyel hasznos tagjai lehetnek egy kollektív védelmi rendszernek. Benkő Tibor azt mondta: a honvédelmi és haderőfejlesztési programjával Magyarország jelenleg élen jár a térségben, tapasztalataikat pedig szívesen megosztják a partnerországokkal, köztük Szlovéniával is. Mint megjegyezte: Szlovénia is nagy ütemben haderőfejlesztésbe kezdett, amelynek ugyancsak része a hadiipar és a hadiiparok közötti együttműködés megteremtése.

 

Külföld:

 

Az Egyesült Államok 50 tagállamában és tengerentúli területein kedd reggel megkezdődött a szavazás. Az országban hat időzónában voksolnak, a keleti part egyes tagállamaiban helyi idő szerint reggel hat órakor – de Maine államban például reggel ötkor – nyíltak meg a szavazóhelyiségek.

Az amerikaiak az ország 46-ik elnökét választják meg, de teljes egészében újraválasztják a 435 tagú szövetségi képviselőházat és a szenátus egyharmadát, továbbá több tagállamban a helyi törvényhozást, illetve 11 tagállamban és két tengerentúli területen kormányzót is választanak.

Donald Trump kedd reggel a republikánusokhoz közelálló Fox televíziónak nyilatkozva optimistának nevezte magát. Biztos esélyem van a győzelemre” – fogalmazott.

Joe Biden még hétfőn éjjel, a pennsylvaniai Pittsburghben tartott kampánygyűlésén nyilatkozott.

„Az az érzésem, hogy nagy győzelem felé tartunk” – mondta.  A választásokon több mint százmillióan éltek az előzetes szavazás lehetőségével levélben vagy személyesen, és szakértők ez alapján is arra számítanak, hogy magas lesz a részvétel.  Magyar idő szerint egészen november 4. reggel 7-ig tart a 2020-as amerikai elnökválasztás, ekkor zárul ugyanis Alaszkában az utolsó urna.

 

Az osztrák rendőrség őrizetbe vett egy férfit Linzben a hétfői bécsi merénylet után – jelentette az ORF osztrák közszolgálati televízió. A férfit, akiről azt közölték, hogy iszlamista, egy házból vezették ki bilincsben állig felfegyverezett rendőrök – jelentette az ORF osztrák közszolgálati adó, amely hozzátette: egyelőre nem tudni, hogy a férfi kapcsolatban állt-e az osztrák fővárosban elkövetett fegyveres támadással.  A 20 év körüli, Bécsben született, de észak-macedóniai gyökerekkel rendelkező támadó a Stadttempel bécsi zsinagóga közelében kezdett lövöldözni hétfő este, négy civilt megölt és 22 másikat megsebesített, mielőtt a rendőrök lelőtték volna. A támadás után, amit hivatalosan is terrorcselekménynek minősítettek, tizennégy embert vett őrizetbe és tizennyolc házkutatást hajtott végre az osztrák rendőrség. Bécsben döbbent csend követte a támadást, a támadó feltehetően egyedül volt, és Szlovákiában szerezte be a gyilkosságokhoz használt fegyvert. A sebesültek közül többen súlyos sérülést szenvedtek, illetve kórházba szállítás után vesztették életüket.

 

Konkrét veszélynek nevezte az illegális bevándorlást, és kötelességnek nevezte az országhatárok védelmét Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom kormánypárt politikusa. A nyitott kikötők politikáját gyakorló római kormány vezető politikusa „a társadalmunkat gyűlölő bestiáknak” nevezte a nizzai és bécsi merényletek elkövetőit. Luigi Di Maio közösségi oldalán kijelentette: az illegális bevándorlás konkrét veszélyt jelent, ezért „realistának kell lennünk (..) a határok védelme minden állam kötelessége, valamint joga is”. Az olasz diplomácia vezetője szerint az Európai Uniónak emelnie kell a biztonsági fokozatot, és szigorítania kell az európai mecsetek ellenőrzését a mérsékelt muzulmán közösségek együttműködésével. Giuseppe Conte miniszterelnök még hétfőn éjjel közzétett német nyelvű üzenetében hangsúlyozta, hogy „a közös európai házban nincsen tér a gyűlölet és az erőszak számára”.

Magyarország továbbra is kiáll Izrael mellett, és nemmel szavaz az ENSZ-ben az Izraelt alaptalanul kritizáló javaslatokra – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. A Bangkokban tartózkodó miniszter bejegyzésében azt írta, telefonon beszélt Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel, aki arról tájékoztatta, hogy az ENSZ Közgyűlése „újra Izrael-ellenes határozatokat akar elfogadni”. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „Sajnos ez egy évek óta bevett gyakorlat, szerintünk azonban ennek semmi értelme nincsen, csak a közel-keleti feszültségek további szítására alkalmas.” Hozzátette: biztosította az izraeli külügyminisztert arról, hogy Magyarország továbbra is kiáll Izrael mellett. „Továbbra is azt gondoljuk, hogy Izraelnek joga van a tisztességes és kiegyensúlyozott megközelítéshez. Ezért természetesen idén is nemmel fogunk szavazni az Izraelt alaptalanul kritizáló javaslatokra” – írta. 

 

Gazdaság:

 

Újabb rekordokat döntött a mobilfizetés Magyarországon, a mobiltárcás tranzakciók száma közel háromszorosára nőtt 2019 és 2020 szeptembere között a Mastercard adatai szerint. A járványhelyzet komoly lökést adott a digitális fizetéseknek. Már több mint félmillió bankkártyát költöztettek mobiltelefonjukba a magyar felhasználók – idézik a közleményben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatait. Saját mobiltárcás megoldás 6 banknál érhető el Andorid rendszerű okostelefonokra, emellett 7 szolgáltató kínál Apple Pay-es fizetést. A Magyarországon elérhető mobiltárcák mögött a Mastercard MDES technológiája biztosítja a fizetések zavartalanságát. Az úgynevezett tokenizáció során a fizikai bankkártya adatait tokenekre cserélik, és ezek vesznek részt a tranzakciós folyamatokban. Ezt a technológiát nemcsak mobilfizetések során használják, de az Amazon is egyre több ügyfele számára teszi elérhetővé ezt a lehetőséget, így online vásárlás során egy gombnyomással megtörténhet a fizetés, nincs szükség a kártyaadatok újbóli megadására – írták.

 

Időjárás:

 

Szerdán hidegfront alakítja időjárásunkat. Északnyugaton borongós, szürke idő, északnyugaton élénk szél, időszakos esők várhatóak.  A déli és keleti országrész fölött elvékonyodhat, felszakadozhat a reggeli ködből kialakuló rétegfelhőzet, szűrt, derengő napsütés is előfordulhat.

A hőmérséklet jellemző átlaga  szerda reggel nyugaton 10-12, keleten 8-10, szerda délután   északnyugaton 11-15, délkeleten 15-17,

csütörtök reggel északnyugaton 6, másutt 9-12, csütörtök délután  9 – 13  fok körül alakul.