Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában

A magyar kormány azt hangoztatja évek óta, hogy Európa határait a jelenleginél jóval erőteljesebben kell megvédeni

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a koronavírus-járványról, a migráció veszélyeiről és Európa rossz válaszairól.

 

A politikus a koronavírus-járvány kapcsán, mint aki már átesett a fertőzésen azt javasolta, az emberek tartsák be a szabályokat, hordjanak maszkot. A kormány legutóbbi rendelete éppen a maszkviselést szigorította, mert tudomásul kell venni, ezzel az emberek a családtagjaikat védik.

Tuzson Bence a legújabb európai fejleményeket is értékelte, többek között a franciaországi terrortámadást. mint kifejtette, a migráció és a jogállamiság összefügg, mert a jogállamiság alapja a biztonság. Ennek értelmében ahol nincs biztonság, ott nem lehet jogállamiságról beszélni. Az államok többek között arra is szerveződtek, hogy a polgáraik számára biztonságot nyújtsanak, minden egyes kérdést ennek kell alárendelni. Amennyiben egy ország nem képes a polgárai biztonságát garantálni, akár azért, mert a migráció előtt megnyitotta a határait, akkor az az ország nem működik megfelelően. A magyar kormány ezért is hangoztatja évek óta – jelentette ki az államtitkár, hogy Európa határait a jelenleginél jóval erőteljesebben kell megvédeni, nem pedig újabb útvonalakat kiépíteni a bevándorlásnak, mert már bebizonyosodott, ez a koronavírus veszélyét is magában hordozza a terrorveszély mellett. Ám Európa vezetői még mindig azon dolgoznak, hogy a migrációt legálissá tegyék és a beérkezetteket meg szétosszák a tagállamok között.

Erős véleménykülönbségek mutatkoznak a migráció tekintetében az EU nyugati és keleti fele között, a politikus szerint ennek történelmi okai is vannak, a közép-európai országok már átéltek hasonló veszélyt, míg a nyugati országok ilyet még nem éltek át, ott úgy látszik, akkor sem hisznek a szemüknek, amikor előttük történnek meg a tragédiák.

Tuzson Bence szerint ezt az egész helyzetet meg lehet oldani, ám ennek a módja az, ami éppen nem megfelelő. Magyarország folyamatosan azt mondja, ott kell segítséget nyújtani leginkább, ahonnan a elindulni készülnek a migránsok, de ezzel még tulajdonképpen egyedül van. pedig például az Afrikából útra kelni szándékozók olyan sokan vannak, hogy az már komoly biztonsági veszélyt jelent Európára nézve. A migráció tekintetében például Törökországnak van jelentős szerepe – emelte ki a politikus, ezért sem lenne szabad hergelni őket, ezért sem jó az a vita, ami éppen a francia és a török kormány között van. Pedig Törökország jelenleg feltart több millió menekültet, akiket ha elenged, akkor nagy baj van, ezért is kell velük foglalkoznia Európának, a törököket partnerként kezelve.

Visszatérve a koronavírus-járványra, Tuzson Bence kérdésre válaszolva azt mondta, a magyarok szerencsére betartják a szabályokat, ez az első hullámban is bebizonyosodott, ezt kell most is folytatni, mert egy biztos, nem lehet újra leállni, az országnak működnie kell. A kormány szinte patikamérlegen számol, hogy legyen a biztonság, az egészségügy felkészült legyen, de közben az életnek is tovább kell mennie, ehhez az ország működőképességét is fenn kell tartani.

Tuzson Bence a New Generation programról azt mondta el, erre a hitelcsomagra minden tagállamnak szüksége van, biztosan lesz megállapodás az országok között.