A digitális oktatás és az adatvédelem, adatbiztonság

A digitális oktatás és az adatvédelem, adatbiztonság

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt koronavírus-járvány kapcsán a digitális oktatás körüli problémákról.

 

Péterfalvi Attila egy kérdésre úgy felelet, egy munkáltató nem kötelezheti az alkalmazottját arra, hogy beszámoljon arról, hogy mit tesz a szabadidejében a járvány alatt. Erre csak jogszabály adhat lehetőséget, de most ezzel kapcsolatban a kormányzat nem lép. Persze vannak országok, ahol a járványra hivatkozva az utcára való kilépést is igyekeznek korlátozni, szabályozni, de Magyarországon erre most nincsen szükség.

Ugyanakkor az is igaz, a járvány kapcsán számos olyan döntést hoztak meg, amikre korábban nem volt példa, mint például a digitális oktatás, ami hatással van a GDPR rendeletre, ám miután nem született egy egységes jogszabályi környezet, ezért a NAIH kiadott egy tájékoztató anyagot, amiben szerepelnek a követelmények, megoldások, amelyek a digitális oktatás során felmerülő adatvédelmi, adatbiztonsági vitás kérdéseket tisztázza.  Amíg az oktatás az iskolákban zajlik, úgy az adatkezelő szerepét az iskola tölti be, a digitális oktatás estén is ez a helyzet jogilag, bármennyire is furcsának tűnik ez – jegyezte meg Péterfalvi Attila, azaz nem a pedagógus, hanem az oktatási intézmény, aminek a nevében a tanár oktat. Azt is elmondta az elnök, az oktatás élőben kell történjen, csak akkor lehet egy tanórát rögzíteni, ha az belátható időn belül törlésre kerül, kivéve az olyan vizsgákat, ahol a dolgozatokat meg kell őrizni egy évig. Amennyiben nem kerül időben törlésre egy ilyen felvétel, akkor már nem az intézmény, hanem a pedagógus felelősségéről kell beszélni. Péterfalvi Attila hozzátette, a digitális oktatás megszervezése is pénzkérdés, az lenne a szerencsés, ha minden tanóra az adott intézmény szerverén keresztül folyna, de azt lehet tudni, ez nem minden esetben volt megoldható. Amennyiben a pedagógus az otthoni gépéről szervezi a tanítást, úgy őt az intézménye vezetése számonkérheti, hogy például milyen programok vannak a gépén, milyen vírusvédelemmel rendelkezik.

A koronavírus-járvány első hullámában nagyon sokan otthonról dolgoztak, arra a kérdésre, hogy egy közalkalmazottnál például az otthoni munka esetén hogyan lehet biztosítani az adatvédelmet, a NAIH elnöke elmondta, ennek egy olyan szervezési, adatbiztonsági igénye van, amit meg kell valósítani, leginkább az a legjobb megoldás, ha a munkáltató biztosítja a megfelelő technikai hátteret, hiszen ezzel lehet a biztonsági kockázatot csökkenteni. Persze a minősített adatokkal nem lehet az otthoni gépről dolgozni – jegyezte meg Péterfalvi Attila.

A NAIH elnöke megerősítette, a hatóság továbbra is dolgozik, a legmagasabb összegű bírságról szóló határozatot éppen a múlt héten írta alá.