Ma estig tart a zsidóság  egyik legnagyobb ünnepe, a Jom Kipur, más néven  az engesztelés ünnepe.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 22.09.28.-a reggelén

Tegnap  naplementekor kezdődött és ma estig tart a zsidóság  egyik legnagyobb ünnepe, a Jom Kipur, más néven  az engesztelés ünnepe. Ilyenkor a vallásos zsidók  a szokásosnál többet imádkoznak és 25 órás böjtöt tartanak, még vizet sem vehetnek magukhoz. A nap elnevezése arra a Tórában olvasható történetre utal, melyben Isten megbocsátotta Izrael fiainak az aranyborjú imádásának bűnét, amit akkor követtek el, mikor Mózes épp a bálványimádás tilalmát is tartalmazó kőtáblákat vette át Istentől. A hagyomány szerint ekkor pecsételik le azt az ítéletet, amit  a zsinagógai új év napján hozott az Örökkévaló.  Szokás minden haragossal még Jom kippur előtt megbékélni, hiszen csak így várható el, hogy  az Örökkévaló is megbocsássa a vele szemben elkövetett bűnöket.

„עֲבֵרוֹת שֶׁבֵּין אָדָם לַמָּקוֹם, יוֹם הַכִּפּוּרִים מְכַפֵּר. עֲבֵרוֹת שֶׁבֵּין אָדָם לַחֲבֵרוֹ, אֵין יוֹם הַכִּפּוּרִים מְכַפֵּר, עַד שֶׁיְּרַצֶּה אֶת חֲבֵרוֹ”בתפילת יום הכיפורים, בשעת הווידוי, אנו נותנים מכה קטנה על החזה, סמוך ללב. במהלך השנה אנו נוהגים לחפש את אשמתו של האחר ולהכות על החזה של הזולת. אבל ביום כיפור אנו בוחנים את עצמנו ומכים על חטא. השנה בערב יום הכיפורים, כשהקורונה עדיין כאן, עלינו לבקש סליחה מיוחדת. …

Ember és hely közötti támadások, Yom Kippur a faluból. Ember és barátja közötti támadások, nincs kippur napja a faluból, amíg nem akarja barátját!Yom Kippur imádságban, a gyónás órájában, a mellkasra, a szívhez közel. Az év során a másik hibáját szoktuk keresni és mások mellkasát ütni. De Yom Kippuron megvizsgáljuk magunkat és bűnért támadunk.Idén Yom Kippur előestéjén, amikor Corona még itt van, kérni kellSajnálom nagyszülők, hogy nem tudunk meglátogatni titeket.Sajnálom drága gyermekeink, hogy nem nyithatjátok meg rendszeresen a tanévet.Sajnáljuk az üzlet tulajdonosait és éttermeit, hogy be kellett zárnod előttünk az ajtódat.Sajnálom, hogy a kultúrában élő emberek, hogy a ti alkotásaitok nem nyerték meg aSajnálom, idegenvezetők, hogy nem mutathatod meg a gyönyörű országunkat.Sajnálom Izrael polgárait, hogy nem kaptátok meg a megfelelő vezetést egy ilyen csodálatos nemzetért.Yom Kippur bejárata előtt imádkozom, hogy a világ Teremtője ugyanúgy fogadjon el minket minden helyzetben az év minden évében, és vezekeljen értünk, így idén is elfogadják az imáinkat, és együtt sikerülni fog kilépünk a súlyos válságból, ami köztünk vanTegnap átnéztem az előző poszt hozzászólásait, némelyik gyönyörű, némelyik fájdalmas, némelyik pedig uszító és gyűlöletkeltő. Megkérdeztem magamtól, hogy milyen uszítással reagáltak, hogy ilyen szélsőséges módon kerüljenek a helyzetbe?Arra kérlek, használjátok ki Yom Kippurt, hogy új oldalt nyissatok, és ne visszhangozzatok a hálózatok összes rágalmazását.Meglátogatni igen, gyűlölni a nemet.A peres és szélsőséges beszélgetés ellenére, amelynek nap mint nap ki vagyunk téve, teljes szívemből biztos vagyok benne, hogy az egység és a testvériség legyőzi, és nagy erővel legyőzzük minden nehézséget és akadályt.Még mindig van fehér vitorla az AFK-banEgy nehéz hajnali felhő előttMindaz, amit kérünk – legyenÉs ha ma este az ablakbanGyertyafényes ünnepek remegnekMindaz, amit kérünk – legyen

Televíziónk nézőinek az ünnep alkalmából a legjobbakat kívánjuk   גמר חתימה טובה! וצום קל

Brüsszelben úgy számolnak, hogy következő év közepén lesz elérhető a vakcina, de az amerikaiak már ennek az évnek a végét is lehetségesnek tartják – mondta Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorának. A miniszterelnök közölte, a kormány folyamatosan tárgyal az amerikai, japán, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is, illetve pénzt is tettek az európai kutatási programokba. Fontos tanulság, hogy az idősek továbbra is veszélyben vannak. Felszálló ágban van a járvány – emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve, a gazdaságot valahogy helyre lehet hozni, az elvesztett életet ugyanakkor nem lehet visszahozni. A kormányfő együttérzését fejezte ki a gyászoló családoknak. Rámutatott: az egészségügyre és az oktatásra nagy nyomás nehezedik, de együtt sikerül majd legyőzni a járvány második hullámát. Ha az egészségügyi dolgozók el tudják viselni a növekvő terheket, akkor sikerülni fog. Most sokkal inkább betartják az emberek a szabályokat, mint nyáron – mondta a miniszterelnök.  A határzár továbbra is marad, mivel el kell vágni a vírus utánpótlását – tette hozzá Orbán Viktor. A gazdaságot illetően a beruházás-fejlesztés van fókuszban, további lehetőség, hogy az állam vegyen fel dolgozókat, harmadikként pedig marad a közmunka, amelyben muszáj lesz béreket emelni jövőre – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

Pávkovics Gábor fideszes jelölt nyerte a mohácsi polgármester-választást: a politikus a szavazók 56,44 százalékának támogatását nyerte el. Az eredmény nem okozott különösebb meglepetést, a 17 ezres baranyai településen ugyanis az elmúlt szűk egy évet leszámítva 22 évig a Fidesz uralkodott. Egészen pontosan Szekó József, aki az októberi önkormányzati választások előtt néhány héttel elhunyt, a pártja már nem tudott új jelöltet állítani, így a szocialista Csorbai Ferenc ellenfél nélkül nyert. Legalábbis a hivatalos adatok szerint, a legtöbb voks ugyanis érvénytelen volt – a kormánypárti többség így tiltakozott amiatt, hogy a politikus nem lépett vissza.  Csorbai  Ferenc  most több szavazatot szerzett, mint tavaly: 1876 után most 3369-en támogatták.

 

Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen, a rendszeres maszkhasználattal a betegek meg tudják akadályozni a koronavírus-fertőzés átadását, az egészségesek pedig meg tudják védeni magukat a fertőzéstől – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa. Szlávik János azt mondta, hogy fel kell hívni a figyelmet a maszkhasználat fontosságára, mert az még nem egészen elterjedt, nem mindenhol és nem megfelelően hordják az emberek. A járvány második hulláma jóval nagyobb, mint az első hullám volt, egyre több a beteg, de szerinte az emberek felelősségteljes viselkedésével elkerülhető az a katasztrófa, amely néhány nyugat-európai országban volt tapasztalható. A főorvos beszélt arról is, hogy a fertőzöttek átlagéletkora jóval alacsonyabb, mint korábban. Kórházi kezelésre leginkább az idős betegek szorulnak, de ha nagyon sok fertőzött lesz, elképzelhető, hogy középkorú, nem krónikus betegek is kórházba, lélegeztetőgépre kerülnek. Ezért mindenki egyéni felelőssége, hogy – korcsoporttól függetlenül – hordjon maszkot – emelte ki.

Több csatornán keresztül érinti a jelenlegi válság és a járvány Budapest pénzügyi helyzetét, összességében akár 150 milliárd forint is lehet a negatív hatás – mondta az Index-nek adott interjúban Karácsony Gergely főpolgármester. A főpolgármester szerint a főváros nehéz anyagi helyzetéért tandemben felelős a járvány és a kormány. Majd  levezette az egyes negatív tételeket:

A járvány elleni védekezés pluszköltsége körülbelül 5 milliárd forintot tesz ki.  –  Nagyjából 20-25 milliárd forint lesz a jegybevétel-kiesés a BKK-nál, mert a járvány miatt kevesebben használják a tömegközlekedést.   – A fővárosi cégeknek szintén sok milliárdos a hiány.    –  A járvány nyomán kialakult gazdasági visszaesés pedig körülbelül 100 milliárd forint kiesést jelent az iparűzési adóban. Márpedig az iparűzési adó adja a város bevételeinek mintegy 70 százalékát.   – Ezekhez jön még a fővárost sújtó kormányzati megszorítás, amely még egy olyan 30-35 milliárd forintot tesz ki. Ez együtt egy brutális összeg, legalább 150 milliárd, amelyet nehezen látom még, hogyan fogjuk kigazdálkodni  – mondta Karácsony Gergely. Szerinte a magyar kormány az egyetlen a világon, amelyik a járvány és a válság idején nem támogatja, hanem megsarcolja a településeket.

Az MSZP szerint a kormány intézkedései nem szolgálják a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalást – mondta az MSZP elnökhelyettese. Komjáthi Imre úgy fogalmazott, a kabinet a gazdaság védelme helyett a luxusberuházásokat támogatja, „szűkmarkú és elkésett” intézkedéseinek eredményeként pedig visszaesett a gazdaság, „elszabadult az infláció”, 400 ezren maradtak munka nélkül. Kiemelte, az MSZP továbbra is azt követeli, hogy a kormány hosszabbítsa 9 hónapra az álláskeresői járadék folyósítását, annak minimális nettó összegét pedig növelje 100 ezer forintra.

 

Külföld:

Romániában a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) előre törését jelzik a vasárnap tartott önkormányzati választások után ismertetett exit poll becslések. A rendelkezésükre álló előzetes eredmények szerint a PNL a megyei önkormányzatok majdnem 50 százalékában nyert – mondta el röviddel az urnazárást követően Ludovic Orban miniszterelnök. A PNL elnöke azt is hozzátette , hogy számításaik szerint 17-20 megyeszékhelyen ők adják majd a polgármestert, és nem kevesebb mint 1500 polgármestere lesz a politikai alakulatnak. „Az erős jelenlét megerősíti azt, hogy az erdélyi magyarok számítanak Romániában” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje.  „Szülőfalujában, Csíkkarcfalván adta le szavazatát a vasárnapi helyhatósági választásokon Kelemen Hunor az RMDSZ szövetségi elnöke” – írja a Maszol.ro. A poltikus a sajtó képviselőinek azt nyilatkozta: „Nekem itt Karcfalván nagyon egyszerű dolgom volt. A folytonosságra, a fejlődésre szavaztam. Arra, hogy folytassuk a megkezdett munkát Karcfalván illetve a megyében, hogy az életminőséghez megfelelő feltételeket javítani tudjuk” – fogalmazott a politikus.

 

A svájci szavazók elutasították az európai unió állampolgárainak svájci letelepedését és munkavállalását korlátozó javaslatot a vasárnap tartott népszavazáson. A végeredmény szerint a szavazók 61,7 százaléka utasította el Svájc és az uniós országokban élők szabad mozgására vonatkozó szerződés felmondását célzó kezdeményezést. A nacionalista-populista Svájci Néppárt által napirendre tűzött kérdés lényege az, hogy meghatározzák-e a Svájcban letelepedő és munkát vállaló EU-állampolgárok létszámát. Jelenleg nagyjából 1,4 millió uniós állampolgár él a 8,6 millió lakosú svájcban. A populisták javaslata szerint a munkavállalásnál, valamint a társadalombiztosítási és jóléti juttatások odaítélésekor a betelepülőkkel szemben előnyben kellene részesíteni azokat, akik svájcban születtek.  Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a népszavazás eredményét.

 

Az örmény-azeri összecsapások beszüntetésére szólítottak fel a világ vezetői, kivéve Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki országa támogatásáról biztosította Azerbajdzsánt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője és az Európai Tanács az elsők között szólította fel a két országot a katonai lépések beszüntetésére. Hasonló felhívást tett közzé Szergej Lavrov orosz és Heiko Maas német külügyminiszter is. Örményországban rendkívüli állapotot hirdettek ki és teljes katonai mozgósítást rendeltek el vasárnap, miután összecsapás volt az örmény és azerbajdzsáni haderő között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban.

 

Egyre több arab állam ismeri fel, hogy a palesztin ügy nem lehet örökre szóló akadálya saját érdekeik érvényesítésének – írja Seth J. Frantzman a Jerusalem Post hasábjain. Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein nemrég megkötött egyezményei sokak számára meglepetést okoztak — hiszen mindezek izraeli engedmények és egy palesztin állam megalakulása nélkül valósulhattak meg. „Pedig az elmúlt két és fél évtizedben a szakértők által diktált paradigma azt követelte, hogy Izrael visszavonuljon, és tegyen engedményeket a békefolyamatok során a ‘normalizáció’ érdekében”. — írja Seth J. Frantzman elemzésében. Ráadásul szerinte ez a narratíva annyira erőssé vált az elmúlt időben, hogy a béketárgyalások résztvevői az arab államokat is arra ösztönözték, hogy semmiképp ne kössenek békét Izraellel, amíg az nem tesz engedményeket.

 

Gazdaság:

 

7,3 milliárd riálos (közel 2 milliárd dollár) állami mentőövet kapott a Qatar Airways, mely komoly veszteséget szenvedett el az előző üzleti évében – számol be róla a Reuters. A március végén zárult üzleti éven 7 milliárd riál volt az állami légitársaság vesztesége, ezért volt szükség a mostani csomagra. Katar nem az egyetlen, mely a válságban segíti a légitársaságát, többek között az Egyesült Államok is komoly mentőövet dobott a szektornak. A cég leépít6éseket hajtott végre, illetve elhalasztotta új repülőgép-rendeléseit a világjárvány miatt. Már tavasszal utaltak arra, hogy állami mentőcsomagra lehet szükség, de a részletekről eddig nem volt szó.

A várakozások szerint a járvány miatt az idei lehet a legnehezebb év a légitársaság közel három évtizedes történetében, ugyanis a veszteségek nagyobb része csak március után jelentkezett, ami már az új üzleti évet érinti.

 

Időjárás:

 

Hétfőn újabb ciklon keresztezi hazánk térségét egy újabb csapadékhullámmal. Kezdetben még meleg-, estétől, a Dunántúlon már hidegfront okoz élénk, gyakran erős, változó irányú szelet.

Éjszaka zömmel erősen, a középső térség felett szakadozottabban felhős időben országszerte megvan az esélye, de már kevesebb helyen, elszórtan fordul elő zápor.

A hőmérséklet jellemző átlaga  hétfő reggel 6 – 13, hétfő délután  északon 13 – 17, délen 18 – 20,

kedd reggel  7 – 13, kedd délután nyugaton 16, keleten 20 fok körül alakul.

 

Brüsszelben úgy számolnak, hogy következő év közepén lesz elérhető a vakcina, de az amerikaiak már ennek az évnek a végét is lehetségesnek tartják – mondta Orbán Viktor a TV2 Tények című műsorának. A miniszterelnök közölte, a kormány folyamatosan tárgyal az amerikai, japán, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is, illetve pénzt is tettek az európai kutatási programokba. Fontos tanulság, hogy az idősek továbbra is veszélyben vannak. Felszálló ágban van a járvány – emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve, a gazdaságot valahogy helyre lehet hozni, az elvesztett életet ugyanakkor nem lehet visszahozni. A kormányfő együttérzését fejezte ki a gyászoló családoknak. Rámutatott: az egészségügyre és az oktatásra nagy nyomás nehezedik, de együtt sikerül majd legyőzni a járvány második hullámát. Ha az egészségügyi dolgozók el tudják viselni a növekvő terheket, akkor sikerülni fog. Most sokkal inkább betartják az emberek a szabályokat, mint nyáron – mondta a miniszterelnök.  A határzár továbbra is marad, mivel el kell vágni a vírus utánpótlását – tette hozzá Orbán Viktor. A gazdaságot illetően a beruházás-fejlesztés van fókuszban, további lehetőség, hogy az állam vegyen fel dolgozókat, harmadikként pedig marad a közmunka, amelyben muszáj lesz béreket emelni jövőre – hangsúlyozta Orbán Viktor.

 

Pávkovics Gábor fideszes jelölt nyerte a mohácsi polgármester-választást: a politikus a szavazók 56,44 százalékának támogatását nyerte el. Az eredmény nem okozott különösebb meglepetést, a 17 ezres baranyai településen ugyanis az elmúlt szűk egy évet leszámítva 22 évig a Fidesz uralkodott. Egészen pontosan Szekó József, aki az októberi önkormányzati választások előtt néhány héttel elhunyt, a pártja már nem tudott új jelöltet állítani, így a szocialista Csorbai Ferenc ellenfél nélkül nyert. Legalábbis a hivatalos adatok szerint, a legtöbb voks ugyanis érvénytelen volt – a kormánypárti többség így tiltakozott amiatt, hogy a politikus nem lépett vissza.  Csorbai  Ferenc  most több szavazatot szerzett, mint tavaly: 1876 után most 3369-en támogatták.

 

Nem igaz, hogy a maszk nem véd a fertőzés ellen, a rendszeres maszkhasználattal a betegek meg tudják akadályozni a koronavírus-fertőzés átadását, az egészségesek pedig meg tudják védeni magukat a fertőzéstől – nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa. Szlávik János azt mondta, hogy fel kell hívni a figyelmet a maszkhasználat fontosságára, mert az még nem egészen elterjedt, nem mindenhol és nem megfelelően hordják az emberek. A járvány második hulláma jóval nagyobb, mint az első hullám volt, egyre több a beteg, de szerinte az emberek felelősségteljes viselkedésével elkerülhető az a katasztrófa, amely néhány nyugat-európai országban volt tapasztalható. A főorvos beszélt arról is, hogy a fertőzöttek átlagéletkora jóval alacsonyabb, mint korábban. Kórházi kezelésre leginkább az idős betegek szorulnak, de ha nagyon sok fertőzött lesz, elképzelhető, hogy középkorú, nem krónikus betegek is kórházba, lélegeztetőgépre kerülnek. Ezért mindenki egyéni felelőssége, hogy – korcsoporttól függetlenül – hordjon maszkot – emelte ki.

 

Több csatornán keresztül érinti a jelenlegi válság és a járvány Budapest pénzügyi helyzetét, összességében akár 150 milliárd forint is lehet a negatív hatás – mondta az Index-nek adott interjúban Karácsony Gergely főpolgármester. A főpolgármester szerint a főváros nehéz anyagi helyzetéért tandemben felelős a járvány és a kormány. Majd  levezette az egyes negatív tételeket:

A járvány elleni védekezés pluszköltsége körülbelül 5 milliárd forintot tesz ki.  –  Nagyjából 20-25 milliárd forint lesz a jegybevétel-kiesés a BKK-nál, mert a járvány miatt kevesebben használják a tömegközlekedést.   – A fővárosi cégeknek szintén sok milliárdos a hiány.    –  A járvány nyomán kialakult gazdasági visszaesés pedig körülbelül 100 milliárd forint kiesést jelent az iparűzési adóban. Márpedig az iparűzési adó adja a város bevételeinek mintegy 70 százalékát.   – Ezekhez jön még a fővárost sújtó kormányzati megszorítás, amely még egy olyan 30-35 milliárd forintot tesz ki. Ez együtt egy brutális összeg, legalább 150 milliárd, amelyet nehezen látom még, hogyan fogjuk kigazdálkodni  – mondta Karácsony Gergely. Szerinte a magyar kormány az egyetlen a világon, amelyik a járvány és a válság idején nem támogatja, hanem megsarcolja a településeket.

 

Az MSZP szerint a kormány intézkedései nem szolgálják a koronavírus-járvány okozta válságból való kilábalást – mondta az MSZP elnökhelyettese. Komjáthi Imre úgy fogalmazott, a kabinet a gazdaság védelme helyett a luxusberuházásokat támogatja, „szűkmarkú és elkésett” intézkedéseinek eredményeként pedig visszaesett a gazdaság, „elszabadult az infláció”, 400 ezren maradtak munka nélkül. Kiemelte, az MSZP továbbra is azt követeli, hogy a kormány hosszabbítsa 9 hónapra az álláskeresői járadék folyósítását, annak minimális nettó összegét pedig növelje 100 ezer forintra.

 

Külföld:

 

Romániában a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) előre törését jelzik a vasárnap tartott önkormányzati választások után ismertetett exit poll becslések. A rendelkezésükre álló előzetes eredmények szerint a PNL a megyei önkormányzatok majdnem 50 százalékában nyert – mondta el röviddel az urnazárást követően Ludovic Orban miniszterelnök. A PNL elnöke azt is hozzátette , hogy számításaik szerint 17-20 megyeszékhelyen ők adják majd a polgármestert, és nem kevesebb mint 1500 polgármestere lesz a politikai alakulatnak. „Az erős jelenlét megerősíti azt, hogy az erdélyi magyarok számítanak Romániában” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ csíkszeredai polgármesterjelöltje.  „Szülőfalujában, Csíkkarcfalván adta le szavazatát a vasárnapi helyhatósági választásokon Kelemen Hunor az RMDSZ szövetségi elnöke” – írja a Maszol.ro. A poltikus a sajtó képviselőinek azt nyilatkozta: „Nekem itt Karcfalván nagyon egyszerű dolgom volt. A folytonosságra, a fejlődésre szavaztam. Arra, hogy folytassuk a megkezdett munkát Karcfalván illetve a megyében, hogy az életminőséghez megfelelő feltételeket javítani tudjuk” – fogalmazott a politikus.

 

A svájci szavazók elutasították az európai unió állampolgárainak svájci letelepedését és munkavállalását korlátozó javaslatot a vasárnap tartott népszavazáson. A végeredmény szerint a szavazók 61,7 százaléka utasította el Svájc és az uniós országokban élők szabad mozgására vonatkozó szerződés felmondását célzó kezdeményezést. A nacionalista-populista Svájci Néppárt által napirendre tűzött kérdés lényege az, hogy meghatározzák-e a Svájcban letelepedő és munkát vállaló EU-állampolgárok létszámát. Jelenleg nagyjából 1,4 millió uniós állampolgár él a 8,6 millió lakosú svájcban. A populisták javaslata szerint a munkavállalásnál, valamint a társadalombiztosítási és jóléti juttatások odaítélésekor a betelepülőkkel szemben előnyben kellene részesíteni azokat, akik svájcban születtek.  Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a népszavazás eredményét.

 

Az örmény-azeri összecsapások beszüntetésére szólítottak fel a világ vezetői, kivéve Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki országa támogatásáról biztosította Azerbajdzsánt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője és az Európai Tanács az elsők között szólította fel a két országot a katonai lépések beszüntetésére. Hasonló felhívást tett közzé Szergej Lavrov orosz és Heiko Maas német külügyminiszter is. Örményországban rendkívüli állapotot hirdettek ki és teljes katonai mozgósítást rendeltek el vasárnap, miután összecsapás volt az örmény és azerbajdzsáni haderő között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban.

 

Egyre több arab állam ismeri fel, hogy a palesztin ügy nem lehet örökre szóló akadálya saját érdekeik érvényesítésének – írja Seth J. Frantzman a Jerusalem Post hasábjain. Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein nemrég megkötött egyezményei sokak számára meglepetést okoztak — hiszen mindezek izraeli engedmények és egy palesztin állam megalakulása nélkül valósulhattak meg. „Pedig az elmúlt két és fél évtizedben a szakértők által diktált paradigma azt követelte, hogy Izrael visszavonuljon, és tegyen engedményeket a békefolyamatok során a ‘normalizáció’ érdekében”. — írja Seth J. Frantzman elemzésében. Ráadásul szerinte ez a narratíva annyira erőssé vált az elmúlt időben, hogy a béketárgyalások résztvevői az arab államokat is arra ösztönözték, hogy semmiképp ne kössenek békét Izraellel, amíg az nem tesz engedményeket.

 

Gazdaság:

 

7,3 milliárd riálos (közel 2 milliárd dollár) állami mentőövet kapott a Qatar Airways, mely komoly veszteséget szenvedett el az előző üzleti évében – számol be róla a Reuters. A március végén zárult üzleti éven 7 milliárd riál volt az állami légitársaság vesztesége, ezért volt szükség a mostani csomagra. Katar nem az egyetlen, mely a válságban segíti a légitársaságát, többek között az Egyesült Államok is komoly mentőövet dobott a szektornak. A cég leépít6éseket hajtott végre, illetve elhalasztotta új repülőgép-rendeléseit a világjárvány miatt. Már tavasszal utaltak arra, hogy állami mentőcsomagra lehet szükség, de a részletekről eddig nem volt szó.

A várakozások szerint a járvány miatt az idei lehet a legnehezebb év a légitársaság közel három évtizedes történetében, ugyanis a veszteségek nagyobb része csak március után jelentkezett, ami már az új üzleti évet érinti.

 

Időjárás:

 

Hétfőn újabb ciklon keresztezi hazánk térségét egy újabb csapadékhullámmal. Kezdetben még meleg-, estétől, a Dunántúlon már hidegfront okoz élénk, gyakran erős, változó irányú szelet.

Éjszaka zömmel erősen, a középső térség felett szakadozottabban felhős időben országszerte megvan az esélye, de már kevesebb helyen, elszórtan fordul elő zápor.

A hőmérséklet jellemző átlaga  hétfő reggel 6 – 13, hétfő délután  északon 13 – 17, délen 18 – 20,

kedd reggel  7 – 13, kedd délután nyugaton 16, keleten 20 fok körül alakul.