Szigorítják a lezárásokat, korlátozzák az ünnepi ima-összejöveteleket és a kormányellenes tüntetéseket izraelben

A BreuerPress és a HetiTv hírei 2020.09.25.-reggelén

Szigorítják a lezárásokat, korlátozzák az ünnepi ima-összejöveteleket és a kormányellenes tüntetéseket Izraelben

מה נשאר פתוח והמתווה להפגנות ולתפילות: מדריך לסגר הכללי

בשל העלייה בתחלואה בקורונה, הסגר שהוטל לתקופת החגים יהודק. בכפוף לאישור סופי בכנסת, מהשעה 14:00 יושבתו ענפים נוספים במשק, והתחבורה הציבורית תצומצם באופן משמעותי. אילו עסקים יוגדרו חיוניים, כיצד תתבצע אכיפת המשטרה ועד מתי יימשכו המגבלות?

תגיות

Egy hete stagnál az új beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: továbbra is fontos, hogy ahol nem tartható a másfél méteres távolság, mindenki viseljen maszkot. Közölte: mindenki számára ingyenes a PCR-teszt Magyarországon, akinek arra szüksége van. Továbbra is érvényes az eljárásrend, amely szerint a fertőzés gyanúja esetén a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálatnál a vizsgálatot. Az eddig elvégzett 657 437 teszt között elenyésző számban volt olyan, amelyet térítés ellenében végeztek – jegyezte meg Müller Cecília.

 

Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, miután lengyel és cseh kollégájával együtt másfél órán keresztül tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, az új bizottsági migrációs javaslatcsomag tónusa jobb, mint a korábbi javaslatok voltak, azonban a bizottsági megközelítés nem változott. „A javaslat azt mondja, kezeljük jól a migrációt. A magyar megközelítés azt mondja: állítsuk meg a migrációt” – emelte ki. A javaslatcsomagot tekintve nincs áttörés. Az áttörés akkor következne be, ha elfogadnák azt a magyar javaslatot, hogy senki nem léphet be az Európai Unióba addig, amíg valamely tagállam a vonatkozó jogi eljárást lezárva be nem engedi az unió területére – emelte ki a miniszterelnök.

 

Balázs Péter és Jeszenszky Géza volt külügyminiszterek, Bod Péter Ákos egykori jegybankelnök, Oszkó Péter volt pénzügyminiszter és Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök is segít a Momentumnak a programalkotásban és a szakpolitikusok felkészítésében – erről Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: pártja már dolgozik a kormányzati csapatán. Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenccel a Momentum megbékélt-e már, Fekete-Győr András azt válaszolta: a volt kormányfőnek van több százezer szavazója, akiket a Momentum nemcsak tisztel, de nagyon sok esetben együtt is dolgozik velük az utcákon. Hozzátette: az emberek túlnyomó többsége elutasító Gyurcsány Ferenccel és nagyon sokan Dobrev Klárával szemben is, ami nehéz lehet Dobrev Klárának, mert ő nem követte el azokat a kormányzati hibákat és politikai felelőtlenségeket, amiket a férje, tehát nem érdemli meg, hogy ennyire kritikusak legyenek vele szemben az emberek. Fekete-Győr András szerint az ellenzék azt a megoldást keresi majd, amellyel nyerni lehet, de jelen állás szerint Dobrev Klára vezetésével nem lehet nyerni.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) benyújtotta a Nemzeti Választási Irodának (NVI) azt a népszavazási kezdeményezését, amely Magyarországon mindenki számára ingyenessé tenné a koronavírus-tesztet. A DK pártigazgatója csütörtöki budapesti, az NVI épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a járvány második hullámánál tart, napról napra egyre több a fertőzött és az elhunyt.     Jelenleg nincs fontosabb annál, mint megtudni, hogy kik a fertőzöttek, ezt pedig nem lehet másképp, mint hogy “tesztelünk, tesztelünk, tesztelünk” – jelentette ki Sebián-Petrovszki László.

A képviselő úgy fogalmazott: az országban több millió teszt van, de azokat “elzárva tartják”. A vizsgálatot húszezer forintért lehet elvégeztetni, miközben “az adóforintjainkból, a tb-járulékunkból ezt már többszörösen kifizettük az elmúlt években” – közölte. A pártigazgató a benyújtás előtt felolvasta a kérdést, amelynek pontos szövege: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az állam biztosítson a tömeges megbetegedést okozó Covid-19 fertőzés miatt térítésmentes SARS-CoV2 PCR-tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgár részére?”

 

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Fiumei úti Sírkertről, valamint a Salgótarján utcai zsidó temetőről.

Ami a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhely mai állapotát tekinti, a NÖRI vezetője szerint a látogató egy szép, tiszta, rendezett környezetet talál, persze az intézet ennél jóval többet szeretne elérni. Radnainé dr. Fogarasi Katalin megjegyezte, a nemzeti védelem alá sorolt sírok száma folyamatosan növekszik az ország minden területén, arról, hogy mely sír kerül védelem alá, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság határoz.  A Salgótarján utcai zsidó temető kapcsán a NÖRI főigazgatója már évekkel ezelőtt nyilatkozott arról, hogy fontos lenne, ha ez az emlékhely elnyerné a világörökségi címet, ám sajnos az a helyzet, hogy ez a folyamat valamiért megállt, nem lehet tudni az okokat, ugyanakkor az is igaz, ezt a temetőt – tette hozzá, az enyészettől mentették meg, amihez a magyar kormány nyújtott eddig is jelentős támogatásokat. Jelenleg a Salgótarján utcai zsidó temető látogatható, szervezett programok keretében, amelyeket a NÖRI hirdet meg rendszeresen.

 

Külföld:

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke olyan szavazatra biztatta az erdélyi magyarokat, amely után büszkék lehetnek az eredményre. Németh Zsolttal az Erdélyi napló hetilap közölt interjút. A fideszes politikus azt tartotta a vasárnap tartandó romániai önkormányzati választások legfontosabb kérdésének, hogy milyen képviseletük lesz a magyaroknak azokon a településeken, ahol élnek. Szerinte ez egyfelől azt is jelenti, hogy a magyar képviselet képes lesz-e a sajátosan magyar ügyek: az oktatás, a kulturális élet, vagy akár a jelképhasználat mellett elkötelezetten és sikeresen síkra szállni. Másfelől viszont azt is, hogy a magyar képviseletnek lesz-e olyan hozzájárulása a nem sajátos magyar ügyekhez, hogy a románok is azt mondják: de jó azoknak a településeknek, ahol magyarok élnek!

 

Az Európai Bizottság felszólította az uniós tagállamokat: azonnal vezessenek be szigorúbb korlátozó intézkedéseket, hogy megfékezzék a koronavírus-járvány második hullámát. Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos kijelentette, hogy az új fertőzöttek száma masszívan nő az EU-ban, így a tagországoknak további és azonnali korlátozó intézkedéseket kell bevezetniük, és szigorúan kell ügyelniük azok betartatására. „Ez lehet az utolsó esélyünk, hogy elejét vegyük a tavaszi állapotok megismétlődésének” – hangsúlyozta. „Sorsdöntő pillanatban vagyunk” – tette hozzá. Kiriákidész attól tart, hogy az influenza a koronavírussal társítva halálos ikerpandémia kialakulásához vezethet. A szakértő arra kérte a kormányokat: buzdítsák a lakosságot, hogy oltassák be magukat influenza ellen, és tegyenek eleget a távolságtartásra vonatkozó intézkedéseknek, csökkentve a koronavírus-járvány terjedését. A héten megjelent brit kutatások szerint kétszeresére nőtt a halálozási kockázat azoknál, akiknek influenza- és koronavírus-tesztje is pozitív lett, szemben azokkal, akik csak a Covid-19-ben betegedtek meg.

 

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma azokban a városrészekben, ahol főleg haszid zsidók laknak, a hatóságok aggódnak – írja a JTA. Hat, főleg ortodox zsidók által lakott városrész Brooklynban és Queensben adja egész New York város új koronavírus-fertőzötteinek a 20 százalékát. A metropolisz egészségügyi tisztviselői komolyan aggódnak a meredek emelkedés miatt. A számok a járvány második hullámának kezdetét jelzik New York ortodox közösségeiben, egy brutális tavaszt, és egy viszonylagosan nyugodt nyarat követően. Az adatok megerősítik azt, amiről a helyi orvosok is beszámolnak, hogy a számok ugyanazokon a területeken emelkednek élesen, ahol ez márciusban és áprilisban is megtörtént. Dr. Stuart Ditchek midwoodi orvos szerint 31 tesztből 9 lett pozitív legutóbb, ami csaknem 30 százalékos arány, szemben az 1,2 százalékos városi átlaggal.

 

Szigorítják a lezárásokat, korlátozzák az ünnepi ima-összejöveteleket és a kormányellenes tüntetéseket, a pénzügyminiszter pedig arról beszél, hogy az új lezárások óriási kárt okoznak a gazdaságban. Alig hat nappal egy mérsékelt lezárás után az izraeli kormány miniszterei szerdán úgy nyilatkoztak, hogy az intézkedés nem elegendő a növekvő fertőzések közepette, és arról döntöttek, hogy péntektől teljes lezárást alkalmaznak, amely várhatóan szigorúbb lesz, mint az első, márciusi karantén volt – írja a The Times of Israel. A döntést az úgynevezett koronavírus-kabinet több órás ülésének végén hozták meg, ahol heves nézeteltérések voltak arról, hogy a gazdasági élet mely szektorai maradjanak nyitva, és arról, hogy meg kell-e tartani a tiltakozás jogát a bezárás során. A koronavírus áldozatainak száma szerdára 1325-re nőtt Izraelben. A 13-as csatorna hírei szerint a koronavírus elleni küzdelem vezetője, Ronni Gamzu ellenezte a munkahelyek teljes bezárását, figyelmeztetve a lépés gazdaságra gyakorolt pusztító hatására. Az egyelőre nem derült ki, hogy elfogadják-e ajánlásait. Az izraeli 12-es hírcsatorna szerint az új „hermetikus” lezárással szinte az egész gazdaságot lezárják, kivéve az alapszükségleteket ellátó üzleteket, például szupermarketeket és gyógyszertárakat, valamint bizonyos speciálisan jóváhagyott alapvető iparágakat, amelyekről később döntenek majd.

 

Gazdaság:

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentése szerint az éves infláció 2022-ben eshet vissza 3 százalékra, idén és jövőre még kevéssel meghaladhatja a 3,5 százalékot. Az MNB költségvetési és versenyképességi elemzések igazgatóságának vezetője az előrejelzéshez a jegybank online sajtótájékoztatóján hozzáfűzte, hogy a 2021-es inflációt az olaj árának alakulása jelentős mértékben befolyásolhatja. Balatoni András az inflációs jelentéssel összhangban a magyar gazdaság fordulópontjának tartja 2022-t. A jegybank várakozása szerint ekkorra érheti el a GDP a 2009-es válság előtti legmagasabb szintet – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Pénteken jelentős átalakuláson megy át térségünk időjárása. Egy hullámzó frontrendszer okoz az eddiginél jóval változékonyabb, szeles, záporos, zivataros, esős időt.

Délelőtt melegfront, erős déli szél, nyugat felől tovább vastagodó felhőzet, majd terjeszkedő esők, záporok várhatóak. Délelőtt a Dunántúlon esik, ott visszaesik a hőmérséklet is, míg keleten, a délután folyamán kezd el eleredni az eső, de a Tiszántúlt csak este éri el a csapadék. Keleten, délkeleten még kezdetben lehet némi napsütés és fülledt, meleg idő a valószínűbb.

A déli óráktól, északnyugat felől terjeszkedve hidegfront érkezik, viharossá fokozódó északnyugati széllel. Éjszaka már országszerte számítani kell esőre, záporokra, néhol zivatarra, nyugaton kiadós eső esik.   A hőmérséklet jellemző átlaga  péntek reggel 3 – 17, péntek délután északnyugaton  19,  délkeleten  29,  szombat reggel nyugaton 7, keleten 17 fok körül alakul.