Az izraeli külügyminiszter üdvözölte az USA bejelentését, hogy visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.09.21 napjának reggelén                        Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter üdvözölte az Egyesült Államok bejelentését, hogy visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben.

„Köszönöm az Egyesült Államok elkötelezett akcióját, Trump elnök és Pompeo külügyminiszter vezetésével, mely az ENSZ Biztonsági Tanácsánál az iráni fegyverembargó feloldásának megakadályozására irányul. Felszólítok minden országot, hogy álljanak ki az Egyesült Államok mellett, akadályozzák meg a fegyvereladásokat Iránnak, és a szankciókat teljes körűen érvényesítsék. Felszólítom barátainkat, az E3 országokat – Franciaországot, Nagy-Britanniát és Németországot -, hogy vonják vissza ellenkezésüket, és törekedjenek a szankciósrendszer nemzeti szintű szigorú végrehajtására, valamint EU-s szinten és az ENSZ mechanizmusain keresztül”.

 

 Jom Kippurig nem vezetnek be újabb korlátozásokat

Az őszi ünnepeket lefedő országos zárlat korlátozásainak szigorítására várhatóan Jom Kippur előtt nem kerül sor.

Az engesztelés napja idén szeptember 27-én éjjel kezdődik és másnap este ér véget.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Juli Edelstein egészségügyi miniszter is támogatja a további korlátozásokat, míg a koronavírus-projektmenedzser Ronni Gamzu professzor ellenzi.

A mérlegelés alatt álló új intézkedések közé tartozik állítólag a magánszféra további korlátozása, valamint a tiltakozásokon és zsinagógákban a vírusrendeletek érvényesítésének fokozása.

„Jelenleg nincs kilátásban a zárlat és a korlátozások megszüntetése, és nincs meghatározott cél sem. Kiderült, hogy eljutunk a 700-800 súlyos betegig, még a zárlat idején is”- idézte az egészségügyi minisztérium illetékeseit, akik aggodalmuknak adtak hangot, hogy két héten belül ugrás következhet be a fertőzések számában a zárlat hatálybalépése előtt tartott családi összejövetelek eredményeként.

 

 

 

Forrás :izraeli hírügynökségek 

עוקפים את ההנחיות: „הייתי בחג בירושלים, חזרתי לבני ברק”ככה לא נראה סגר: בראש השנה הכבישים היו שוממים, אבל הפגנות החרדים אפשרו לרבים לעבור מעיר לעיר בצאת החג. גם בצפון היו מי שהתחכמו. „לכולם פתאום יש סבתא זקנה שצריכה עזרה”, אמרו במשטרת קריית שמונה. „אנשים סיפרו שהם נוסעים לתדלק, כשיש 4 תחנות דלק בתוך העיר”איתי בלומנטל, אחיה ראב”ד וגלעד כהןעודכן: 21.09.20 , 01:31
Play Video
במהלך ימי החג, הימים הראשונים של הסגר השני, הכבישים ברחבי הארץ היו שוממים. אבל לאחר צאת החג התנועה כבר לא הייתה כל כך דלילה, וכנראה היו לא מעטים שניסו – ולעתים אף הצליחו – לשוב לבתיהם אחרי שהעבירו את ראש השנה במקום אחר.

A munkahelyeket és a családok életszínvonalát a járvány ideje alatt is meg kell védeni – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebook-oldalán közzétett videóban, bejelentve, hogy a háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot – bizonyos társadalmi csoportok esetében – 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják.  A Magyar Közlönyben megjelentek szerint mától 14-ről 10 napra csökken a hatósági karantén ideje.

A kormányfő a gazdaságvédelmi operatív törzs ülése után közölte: meghosszabbítják a moratóriumot a gyermeket nevelő családoknál – függetlenül attól, hány gyermeket nevelnek -, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál. A vállalkozások esetében a vállalkozóknak be kell jelenteniük, ha meg akarják hosszabbítani a moratóriumot, és ha a bevételük több mint 25 százalékkal csökkent, akkor meg fogják kapni a lehetőséget – ismertette Orbán Viktor.

Emellett a kormány – a gazdaságvédelmi operatív törzs javaslata alapján – hat hónapra felmondási tilalmat rendel el a koronavírus-járvány kezdete előtt felvett összes háztartási és vállalkozási hitelre – tájékoztatott Orbán Viktor.

 

Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezünk, ezért szeptember 21 – től lépnek életbe az újabb, már bejelentett védelmi intézkedések. A részleteket a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletek tartalmazzák. Hétfőtől tehát kötelező lesz a megfelelő maszkviselés már nem csak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, hanem a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területén, valamint egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is.  A megfelelő maszkviselet azt jelenti, hogy a maszknak el kell fednie a szájat és az orrot is. Fontos változás az is, hogy valóban maszkot kell viselni, nem elég például sállal vagy kendővel eltakarni a szájat.  Ugyancsak hétfőtől lép életbe  a vendéglátó üzletek és szórakozóhelyek esetében a 23 órás nyitvatartási korlát. Természetesen továbbra is fennmarad az 500 fő feletti rendezvények tilalma.  A kormány döntése értelmében október 1-jétől életkortól függetlenül bárki igényelheti ingyenesen az influenza elleni védőoltást.

 

A kormány eddig elért családpolitikai eredményeinek megőrzése az elsődleges feladat a koronavírus-járványt kísérő világszintű gazdasági válságban – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszteri poszt jelöltje. Novák Katalin úgy fogalmazott, a jelenlegi, mindenki előtt ismeretlen helyzetben nem is kis ambíció azt kitűzni, hogy a családtámogatási rendszer egyetlen elemét se kelljen kivezetni a gazdaság teljesítőképessége miatt. A leendő miniszter célként jelölte meg azt is, hogy a családoknak ne kelljen feladniuk, sőt lehetőség szerint javítani is tudják a már elért életszínvonalukat. Novák Katalin harmadik számú szándékaként jelölte meg a „már eddig is nagyon sokat épült” családtámogatási rendszer bővítését.  Elmondta, egy olyan „Családvédelmi akcióterv 2-n” dolgozik, amelyeknek már nagyrészt megvannak a konkrét elemei, és azok a kormány döntésére várnak. Ennek a tervnek része egy olyan otthonteremtési program, amelyhez hasonló még nem volt Magyarország történetében – fejtette ki, majd aláhúzta, azt szeretnék elősegíteni, hogy mindenki saját tulajdonban, jó körülmények között alapíthasson családot.

 

Amennyiben valakinek a kontaktkutatás kapcsán szükséges a tesztelése, a háziorvos időpontot kérhet a 17 ambuláns mintavételi pont valamelyikére, ha a jelentkező tünet- és panaszmentes – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közlése szerint ebben az esetben nem kell várni a mentőre, hanem a háziorvos közreműködésével kapott időpontban lehet részt venni a tesztelésen; az adott mintavételi ponton mentődolgozók veszik le a mintát. A tesztelésre várókat 30 perces időközökkel hívják be, a fél óra alatt maximum 15 ember jelenhet meg. A tesztelések 8 és 22 óra között zajlanak. Arra törekszünk, hogy minden esetben mindenki a számára legmegfelelőbb és a legkevesebb kellemetlenséggel járó tesztelési módot tudja választani – fogalmazott az államtitkár.

 

Kunhalmi Ágnest és Tóth Bertalan választotta az MSZP társelnökévé szombaton a párt online kongresszusa. A szocialista párt történetében először választott vezetőinek társelnököket. Mészáros Tamás, a kongresszus szavazatszámláló  bizottságának elnöke az MSZP Facebook-oldalán közvetített videóban azt mondta, a társelnökök megválasztását a 261 küldöttből 225 támogatta.  A párt elnökhelyettese Komjáthi Imre lett, a párt alelnökének Gurmai Zitát és Hegyi Gyulát választották. A választmány elnöke a korábban a posztot már betöltő Hiller István lett.

 

Ismét alagutat találtak a Bács-Kiskun megyei határszakaszon: a rendőrök terepkutatás során fedezték fel a szerb területről induló járatot, ami az ideiglenes biztonsági határzár alatt húzódik – közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A közlemény szerint a Bács-Kiskun megyei határ mentén folyamatos a terepszakaszok ellenőrzése, mivel a migránsok az utóbbi időszakban egyre többször próbálkoznak azzal, hogy illegális módszerekkel jussanak be az ország területére. Az újabb alagút a Bácsalmási Határrendészeti Kirendeltség határszakaszán, Csikéria térségében húzódik. A rendőrök helyszíni szemlét tartanak a nyílásnál, majd azt betemetéséig őrzik. A rendőrség felhívta a figyelmet: az ilyen alagutakon történő közlekedés életveszélyes lehet.

 

Külföld:

 

Magyarország az amerikai jelöltet, Donald Trump elnök kabinetfőnök-helyettesét, Chris Liddellt támogatja az OECD főtitkári pozíciójáért zajló versenyben – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter bejegyzésében emlékeztetett, hamarosan főtitkárválasztás jön a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD), amely intézménynek nagy szerepe lesz az új gazdasági világrend formálásában. „Mi azt gondoljuk, hogy a patrióta gazdaságpolitikának igenis helye van a Nap alatt, ragaszkodunk hozzá, hogy a gazdaságpolitikának nemzeti hatáskörben kell maradnia, és természetes, hogy a gazdaságpolitikák magukon viselik a nemzeti sajátosságok jegyeit” – fejtette ki a tárcavezető.

 

Három emberéletet követelt a Görögországra lesújtó, ritkának számító hurrikán jellegű ciklon – közölték a helyi hatóságok. A medikánként is ismert, Jánosz névre keresztelt ciklon fákat csavart ki, áradásokat és áramszüneteket is okozott a Jón-szigeteken és a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén. Vasárnap a tűzoltók egy férfi holttestére bukkantak a romok alatt a Kardíca városától nem messze lévő házában, amelynek beomlott a teteje. Szombaton egy idős nőt és egy férfit találtak holtan a közeli Farszalában. A tájékoztatás szerint egy eltűnt nőt még keresnek a hatóságok. A vihar szombaton söpört végig az ország középső részén, majd elérte Krétát. Több mint 2450 alkalommal riasztották a tűzoltókat az érintett területekről.

 

Újabb, 4,2-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot vasárnap kora délután – közölte a helyi sajtó. A földrengés epicentruma a közép-dalmáciai Gracacban volt, Zárától (Zadar) 51 kilométerre, mintegy 10 kilométeres mélységben. A rengést egész Dalmáciában és Likában érzékelte a lakosság, károkról nem érkezett bejelentés.

 

Az amerikai kormány bejelentette, hogy visszaállított minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben. A világ legtöbb országa elutasítja az egyoldalú lépést, illegálisnak tartja, és ebből az éles szembenállásból valószínűleg heves vita lesz a világszervezetben annak idei közgyűlési ülése előtt – állapította meg az AP hírügynökség. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter 30 nappal ezelőtt jelentette be, hogy az Egyesült Államok újra be akarja vezettetni Irán ellen azokat az ENSZ-szankciókat, amelyek fokozatos feloldása szerepel az Iránnal megkötött 2015-ös nukleáris megállapodásban, mert szerinte Teherán megszegte a kötelezettségeit. Ezért Washington a maga részéről elindította a szankcióvisszaállítási mechanizmust, amelynek értelmében közép-európai idő szerint vasárnap hajnali 1 órakor a maga részéről újra életbe léptette a büntetőintézkedéseket. Az amerikai kormány azzal is indokolja ezt, hogy a Biztonsági Tanács képtelen volt meghosszabbítani az Iránnal szembeni fegyverszállítási embargót, amely 13 évig érvényben volt, és októberben lejár.

 

Az izraeli rendőrség vasárnap azt közölte, hogy az elmúlt nap folyamán 2802 bírságot osztottak ki a zárolási szabályok és más koronavírus-előírások különféle megsértése miatt. Az országban ismételten meghaladta az új koronavírusos esetek száma a 3000-et – írta a Times of Israel. A rendőrség szerint a bírságok többségét, 2044-et azoknak ítélték meg, akik érvényes ok nélkül merészkedtek ki otthonukból egy kilométerre. További 629-et kaptak a maszkok viselésének elmulasztása miatt, 37-et karantén megsértése miatt osztottak ki, 30-at a szabályoknak meg nem felelő vállalkozásoknak vagy más cégeknek.

 

Gazdaság:

 

Több mint kilencven százalékkal csökkent az utasforgalom szeptember első két hetében a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az előző év azonos időszakához képest, ezért az őszi és a téli hónapokban is ehhez hasonló, 80-90 százalék közötti forgalomcsökkenést várnak – mondta Valentínyi Katalin, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette: az óvintézkedések március óta folyamatosak a reptéren az utasok biztonsága érdekében, akik fegyelmezetten reagálnak a szigorításokra. Szombaton 22 járat indult, vasárnap 28 száll fel Budapestről, ami a tavalyi forgalom 3-5 százaléka. Eközben a teherforgalom stabil, az áruforgalom európai és nemzetközi összehasonlításban is jól teljesít – jelezte.

 

Időjárás:

 

Hétfőn napos-fátyolfelhős, délután, a Dél-Dunántúl és a déli határvidék felett mérsékelten felhős idő várható. A hűvös reggeli órákat kellemesen, a déli országrészben nyáriasan meleg idő követi. Eső nem esik. A Tiszától nyugatra, időről-időre megélénkül a délkeleti szél, míg a Tiszántúlon gyenge marad a légmozgás.

Éjjel csillagfényes égbolt lesz jellemző. A középső országrészben élénk délkeleti szél fúj, míg keleten, északkeleten és a délnyugati határvidéken gyenge marad a légmozgás. A szeles tájakon enyhébb, a szélcsendes nyugati és keleti térségben hidegebb lesz a hajnal. Ott, a szélvédett völgyekben, ismert fagyzugokban ismét 10 fok alá hűl a levegő.

A hőmérséklet jellemző átlaga  hétfő reggel 7 – 15, hétfő délután  északon 23, délen 28, kedd reggel 8 – 15, kedd délután  északon 24, délen 30  fok körül alakul.