A költségvetésben van elegendő forrás

A költségvetésben van elegendő forrás

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány elleni védekezésről, a kormány legutóbbi döntéseiről beszélt.

Az államtitkár ismertette a kormány tegnapi döntéseit a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán Megjegyezte, valóban hatósági árat vezettek be a vírustesztekben, amikor a járvány elkezdődött, akkor először arról kellett gondoskodni, hogy legyen elég teszt az országban, azaz akkor lehet döntést hozni a hatósági árról, amikor már van elegendő teszt az országban. A kormány haározott szándéka szerint elejét veszik annak, hogy bárkik is nyerészkedjenek ezeken a teszteken, miután magánszolgáltatók is alkalmazták ezeket. Mihelyst megjelenik a rendelet, onnantól kezdve 19.500 forint lesz a tesztek ára mindenhol.

A miniszterelnök tegnap azt mondta, az ország az első hullámban győzött, ugyanakkor azt is kiemelte, hogy nem csak az emberek egészsége fontos, hanem a gazdaság működése is. A politikus ennek kapcsán azt mondta, a legújabb nemzeti konzultáció eredményei is ezt mutatják, hiszen a 1.8 millió válaszadó azt jelentette ki, úgy szeretnék a járványt legyőzni, hogy ez emberéletek megmentése mellett az ország is működik. Ez elsősorban a munkahelyek védelmét jelenti. Már sikerült megtapasztalni, hogy milyen az, amikor leáll az ország, ez milyen hatással van a gazdaságra. A járvány első hulláma alatt megszerzett tapasztalatok alapján a kormány birtokában van a tudásnak, hogy miként lehet megőrizni az ország versenyképességét. Dömötör Csaba hozzátette, a tegnap bejelentett intézkedések nem korlátozzák a gazdaság működését, most a hangsúly a szociális távolságon, a maszkhasználaton, a kötelező iskolai testhőmérséklet mérésen van.

A nemzetközi sajtó is foglalkozik azzal a ténnyel, hogy a Washingtonban aláírt békemegállapodás ünnepségére az EU-ból csak és kizárólag a magyar külügyminisztert hívták meg. Az államtitkár szerint ennek egyetlen oka van, Magyarország nincs annyira elszigetelve a világban, ahogy azt sokan szeretnék beállítani, ezt bizonyítják a miniszterelnök korábbi találkozói. Ez a megállapodás jelentős lépés a közel-keleti béke megteremtése érdekében, ez Magyarországnak is az érdeke.

Visszatérve a koronavírus-járványra, a Miniszterelnökség államtitkára elismerte, ez most mindenkinek az életét felforgatta, ebben van személyes tapasztalata is, hiszen egy ideig hatósági karanténba kellett vonulnia. Az államigazgatásban a kötelező szabályok betartásán kívül az intézményvezetők sok helyhatároztak meg ajánlásokat, mint az értekezleteken való nagyobb távolságtartás, mindezt természetesen maszkban, aki belép az épületbe, azonnal kezet fertőtlenít.

Arra a kérdésre, hogy az első hullámban megismert rendeleti kormányzás visszatérhet-e, az államtitkár elmondta, a mostani jogi keretek jók, ezeken most nem érdemes változtatni, hiszen az egészségügyi protokollok működnek, a védőfelszerelések rendelkezésre állnak, a vakcinán kívül minden van. persze a kormány a szakemberekkel folyamatosan figyeli a helyzetet. Annyi változás lesz, hogy életbe lépett már az egészségügyi intézményekben a látogatási tilalom, a koncerteken, színháakban, mozikban is kötelező lesz a maszkhasználat.

Egy budapesti, alapítványi formában működő iskolában közösségi adományozással tesztelték le az összes diákot és a tanárokat, arra a felvetésre, hogy ez másutt is megvalósítható-e, az államtitkár úgy felelt, a tesztelés az fontos, de ennek van egy nemzetközi protokollja, miután ez örök vitatéma lett, ezt követi Magyarország.

Az egészségügyi kapacitásokról azt mondta bel a politikus, az elővigyázatosság itt is fontos, arról nem beszélve, hogy még mindig fennáll a járványügyi vészhelyzet, ami világosan megmutatja, mikor és hol kell életbe léptetni rendelkezéseket az egészségügyben, munkatársakat átrendelni, stb.

Az ellenzék ugyanakkor azt mondja, nem hatósági árasnak kellene lennie a teszteknek, hanem ingyenesnek. Arra a felvetésre, hogy ehhez elegendő pénz van-e, Dömötör Csaba úgy felelt, a költségvetésben van elegendő forrás, csak a gazdaságvédelemre 2000 milliárd van az idei költségvetésben. Az erről szóló parlamenti vitában kiderült, a kormány két nagy csomagot hozott létre, egyiket az emberi élet védelme, a másikat meg a gazdaság védelme érdekében. Az egészségügybe soha nem ment ekkora forrás, mint az elmúlt hónapokban. Mindezek mellett a gazdaságvédelemre fordított eddigi összegek is hatásosak voltak, mert például jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők száma – emelte ki az államtitkár, persze ez nem jelenti még azt, hogy ne lenne szükség újabb kormányzati intézkedésekre, ezekről rövidesen majd többet lehet megtudni.