Az ellenzéki frakciónak most az a dolga, hogy segítse Erzsébetvárost, az itt lakókat és a kerület vezetését

Az ellenzéki frakciónak most az a dolga, hogy segítse Erzsébetvárost, az itt lakókat és a kerület vezetését Az ellenzéki frakciónak most az a dolga, hogy segítse Erzsébetvárost, az itt lakókat és a kerület vezetését

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője az új forgalmi rend problémáiról, a járvány okozta feladatokról, az éjféli záróráról beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A politikus megerősítette, hogy a kerületi polgármesteri hivatalban elrendelték a kötelező maszkviselést, ami nagyon helyes döntés volt, hiszen a munkatársak biztonsága fontos. Hozzátette, abban reménykedik, hogy a járvány második hullámában minden kerületi intézményben ugyanilyen nagy figyelemmel lesznek a kollégákra. A járvány okozott fennakadásokat a hivatalban, ahogy egyébként a forgalomcsillapítás is a kerület belső részén. Az autósok egy része már felvette az új ritmust, inkább kikerülik Belső-Erzsébetvárost. Az új rend bevezetése óta a kerületi közterület-felügyelet 1700 esetben intézkedett a szabálytalan autósokkal szemben, ebből 625 esetben bírságoltak, ez 10 nap alatt közel 20 millió forintot jelent. Hozzátette azt is Veres Zoltán, a szabálytalankodókat meg kell bírságolni, de azt jelezték a polgármesternek, hogy a közterület-felügyelet munkatársai célzottan bírságolnak, azaz nem a megelőzésre, hanem a pénzbehajtásra helyezik a hangsúlyt. Figyelemmel kellene lenni, hogy évtizedes közlekedési szokásokat nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Hozzátette azt is, akár úgyis lehet értelmezni ezt az egészet, hogy a közterület-felügyelet a költségvetési hiány egyfajta csökkentésére megy rá. A politikus szerint eddig a közterület-felügyelet mérlegelt, csak ott helyezett el például kerékbilincset az autókra, ahol ez szükséges. Vannak olyan autósok, akik taxival foglalnak el helyeket, ezzel is csökkentve a kerületi lakosok parkolóhelyeit. A Fidesz-KDNP frakció többször is kérte a közterület-felügyelet munkatársait, hogy intézkedjenek arról, hogy csak a drosztokon lehessenek taxik.

A miniszterelnök a hétvégén többször is beszélt arról, hogy a hazai gazdaságot működtetni kell, mindebben kell hogy legyen szerepe az önkormányzatoknak. A képviselő elmondta, szerencsére már vannak tapasztalatok a járvány elleni védekezésben. Egy önkormányzati képviselő pedig gyakorlatilag magánszemélyként is próbált segíteni az időseknek. A kerületi képviselőtestületnek is vannak döntési jogai, ahogy a városvezetésnek is. Most azon van a hangsúly, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályt megóvják, közben persze szükség van a helyi gazdaság megmentésére is. Az ellenzéki Fidesz-KDNP frakció már tavasszal megkereste a kerület polgármesterét, benne több javaslattal, ám az is igaz, ezekből nagyon sokat nem valósított meg a kerület. Az ellenzéki frakciónak most az a dolga, hogy segítse Erzsébetvárost, az itt lakókat és a kerület vezetését.

Veres Zoltán az üzletek éjszakai nyitva tartásáról beszélt, megemlítve, született egy kritériumrendszer és azok a helyek, amelyek ennek megfeleltek, tovább is nyitva tarthatnak. Jelenleg 118 elfogadott engedély van, ez a szám alacsonyabb, mint a korábbiak, de ennek ellenére a képviselő úgy véli, ez a szám lehet magasabb. Hozzátette, látott olyan helyeket, amik még nem teljesítették a kritériumrendszert, de nyitva vannak, csak remélni lehet, hogy az ellenőrzés elér majd ezekhez a vendéglátósokhoz is.

A nyilvános illemhelyek kapcsán Veres Zoltán arról beszélt, az önkormányzat vezetése elüti az egészet azzal, hogy a nyitva tartó vendéglátóhelyekre hárítják az egészet, de ez kevés. A kerület előző vezetése tervbe vett több nyilvános illemhely létesítését, ám a mostani városvezetés ezeket nem valósította meg, holott alig több mint 30 millió forintról van szó, ami a mostani helyzetben sem sok, ha a kerületiek egészségét, kényelmét nézzük – jegyezte meg.