Szaúd-Arábia a palesztin kérdés tisztességes és tartós rendezését kívánja

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.09.08.-reggelén

Szaúd-Arábia a palesztin kérdés tisztességes és tartós rendezését kívánja, ami az arab békekezdeményezés fő kiindulópontja is volt – jelentette ki Szalmán bin Abdel-Azíz, a szunnita királyság uralkodója Donald Trump amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében.

A magyar egyetemeknek nemcsak a nemzetközi felsőoktatás és tudományosság eredményes résztvevőinek, hanem a magyar kulturális szuverenitás erősödő alapintézményeinek is kell lenniük – hangoztatta az Országgyűlés elnöke az Állatorvostudományi Egyetem évnyitó ünnepségén. Kövér László hozzátette: ezt a célt szolgálja a felsőoktatásban jelenleg zajló szervezeti modellváltás is. Kifejtette: az állam – továbbra is szavatolva az egyetemek pénzügyi stabilitását – vagyonkezelő alapítványoknak adja át a fenntartói jogokat, ezzel növelve az egyetemek önállóságát, lehetőségét és felelősségét egyaránt, hogy még gyorsabban tudjanak alkalmazkodni az átalakuló gazdasági és társadalmi viszonyokhoz. A növekvő önállóság azonban egyetlen intézmény számára sem jelenthet „növekvő különállást a magyar valóságtól, a nemzeti és társadalmi elvárásoktól” – hangsúlyozta a politikus, hozzáfűzve: „az egyetemi autonómia ugyanis a magyar kulturális szuverenitás megerősítésére, és nem annak szétrombolására szolgál”.

A koronavírus-járvány idején nagyobb hangsúlyt kap az influenzaoltás, mert így legalább az egyik betegség ellen védeni lehet a veszélyeztetetteket – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa. Szlávik János elmondta, közeledik az influenzajárvány időszaka, és ez ugyanazt a kört, vagyis az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett embereket veszélyezteti, mint a koronavírus. Ugyanakkor az influenza ellen van oltás, ezért most fontos megszólítani azokat is, akik nem szokták beoltatni magukat, de a rizikócsoportba tartoznak – emelte ki. Az oltás az orvosoknak is sokat segíthet, hiszen ha kizárhatják az influenzát a tünetek vizsgálatánál, akkor gyorsabban állapíthatják meg betegség valódi okát.  Szlávik János kérdésre elmondta azt is, a szennyvízből vett minták alapján úgy tűnik, hogy egyes városokban tovább emelkedik a fertőzöttek száma a következő 4-10 napban.

Idén már több mint 15 ezer pályázat érkezett a Magyar falu programra – közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár közleményében azt írta, a Magyar falu program helyi életminőség javítását célzó különböző pályázati kiírásaira idén eddig több mint 15 ezer kérelmet adtak be a kistelepülési önkormányzatok, a történelmi egyházak, a falvakban működő civil szervezetek és a területileg illetékes tankerületi központok. Hozzátette: az elmúlt hétvégén négy pályázati kiírás zárult le. Szolgálati lakások felújítására, kialakítására, faluházak felújítására, óvodai sporttermek, tornaszobák fejlesztésére, valamint óvodaépületek felújítására pályázhattak a falvak önkormányzatai összesen 14,5 milliárd forint keretösszegben.

Az MSZP Kúriához fordult jogorvoslatért, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem hitelesítette a természetes tavakkal kapcsolatos népszavazási kérdéseit – közölte a szocialisták pártigazgatója. Molnár Zsolt a Kúria székhelye előtt gyalázatosnak nevezte az NVB döntését, amelyben elutasította a párt három népszavazási kérdésének hitelesítését. Mi hiszünk az igazunkban és bízunk benne, hogy pozitív döntés születik – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki reményét fejezte ki amiatt is, hogy a népszavazást követően valóban mindenki számára ingyenessé válnak a szabad vizek, nem lehet túlépíteni a strandokat, kempingeket, nem lehet lecsapolni a nádasokat és nem lehet majd kisajátítani a Balatont és más természetes vizeket.

A gyermekvédelem közösségi feladat, amelyben egyaránt felelőssége van a kormánynak, az önkormányzatoknak, a gyermekvédelmi rendszer szereplőinek és mindenkinek, aki érdeklődik a közélet iránt – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila az Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola Kalocsai Gyermekotthona, Általános Iskolája és Szakiskolája tagintézményben tartott ünnepségen annak fontosságát hangsúlyozta, hogy amikor nehéz sorsú gyermekekről van szó, „azt soha senki ne próbálja meg politikai zsákmányszerzésre használni”. Mint mondta, bármilyen nehéz helyzetek, életutak esetén is „felelősségteljes és korrekt megnyilvánulásra van szükség”. Csak ezzel lehet a gyermekek életét javítani, jobbá tenni – fűzte hozzá az államtitkár.

 

KÜLFÖLD:

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, hogy az országban zajló tiltakozó megmozdulások hiányosságokat tártak fel az államigazgatási rendszerben, és le kell vonni belőlük a tanulságokat. A Szputnyik rádió tudósítása szerint Ivan Noszkjevics, a fehérorosz Nyomozó Bizottság vezetője hétfőn nyújtotta át jelentését Lukasenkának, aki arra kérte őt, hogy tájékoztassa a bűncselekmények felgöngyölítéséről, különös tekintettel olyan büntetőjogi ügyekre, amelyeknek nagy társadalmi visszhangjuk volt, és az ő „felügyelete” alatt vannak. „Nincs mit titkolni, (…) azok a politikai összetűzések és zűrzavarok, amelyek a választások idején és a választások utáni időszakban minálunk zajlottak, több hiányosságot, meglehet, szabályozatlanságot tártak fel különféle államigazgatási rendszerekben, hatalmi szervekben” – mondta Lukasenka, majd azt firtatta, hogy mindez mit jelent a Nyomozó Bizottság szemszögéből, és milyen tanulságokat kell ebből levonni.

 

Javult Alekszej Navalnij egészségi állapota – közölték a Berlinben ápolt orosz ellenzéki politikus orvosai. A Charité egyetemi klinika közleménye szerint Alekszej Navalnijt felébresztették a gyógyszerekkel fenntartott mesterséges kómából, és megkezdték fokozatos leszoktatását a gépi lélegeztetésről. A páciens egészségi állapota javult, megszólításra reagál, de továbbra sem lehet kizárni, hogy „súlyos mérgezése” tartós hatásokkal jár – áll a közleményben. Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre.

 

Oroszország arra számít, hogy a közeli napokban felvilágosítást kap Németországtól a Berlin szerint megmérgezett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyében – közölte a Kreml szóvivője. Peszkov Heiko Maas német külügyminiszter nyilatkozatára reagált, miszerint Berlin régen jóváhagyta már az orosz jogsegélykérelem teljesítését. A szóvivő szerint Moszkva számára „nagyon kielégítőek” voltak Maas szavai. Az orosz főügyészség augusztus 27-én igényelt felvilágosítást Navalnij ügyében, akit augusztus 20-án szállítottak kórházba Omszkban, ahonnan 22-én Berlinbe vitték. A német hadsereg laboratóriumában megállapították, hogy a politikust a Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. Orosz orvosok ezzel szemben azt állítják, hogy Navalnij szervezetében Omszkban nem találtak méreganyagot.

Szaúd-Arábia a palesztin kérdés tisztességes és tartós rendezését kívánja, ami az arab békekezdeményezés fő kiindulópontja is volt – jelentette ki Szalmán bin Abdel-Azíz, a szunnita királyság uralkodója Donald Trump amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. A két vezető az amerikai közvetítéssel az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló egyezség nyomán beszél egymással. Szalmán a szaúdi állami hírügynökség szerint azt mondta Trumpnak, hogy nagyra értékeli a béke érdekében tett amerikai erőfeszítéseket, és országa tisztességes és tartós megoldást szeretne látni a palesztin kérdésre a szunnita királyság által 2002-ben javasolt arab békekezdeményezés alapján. Ennek keretében az arab országok felajánlották a kapcsolataik normalizálását Izraellel, cserében a palesztin kétállami megoldásért és Izrael kivonulásáért az 1967-es háborúban elfoglalt területekről.

Az Egyesült Arab Emírségek hivatalos állami látogatást tervez Izraelbe még ebben a hónapban. A Reuters egy, az ideiglenes útitervet ismerő forrást idézett, aki szerint az Egyesült Arab Emírségek küldöttségének utazása a zsidó államba szeptember 22-re van kitűzve. Az utazást akkor erősítik meg, miután bejelentették a felek közötti normalizációs megállapodás, avagy Ábrahám-egyezmény aláírási ceremóniájának dátumát, valószínűleg szeptember közepén. A hivatalos látogatás állítólag az Egyesült Államok és Izrael küldöttségének Abu Dzabiban tett múlt heti látogatásának viszonzása. A héber nyelvű médiának nyilatkozó anonim izraeli tisztviselő megerősítette a küldöttség érkezésének hírét a gazdaság, idegenforgalom, vízum, közvetlen járatok és a diplomáciai kapcsolatok területén folytatott kétoldalú megállapodásokról szóló technikai tárgyalásokra. Az Egyesült Államok, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek augusztus 13-án jelentették be, hogy az Emírségek és Izrael megállapodtak a kapcsolatok normalizálásában, a Trump-kormány által közvetített tárgyalások eredményeként.

 

Gazdaság: 

Magyarország kormánya szövetségesének tekint minden olyan vállalatot, amely most hajt végre fejlesztéseket, beruházásokat annak érdekében, hogy megőrizze munkahelyeit, illetve, hogy újakat hozzon létre – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Pannon Növényolajgyártó Kft. növényolaj-finomító üzemének alapkőletételén a Bács-Kiskun megyei Foktőn.  Az új üzem több mint 22 milliárd forintos beruházással, 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg. Szijjártó Péter kiemelte: a magyar gazdaság nem a kiszolgáltatottsághoz, védtelenséghez vezető nemzetközi hitelektől, hanem a magyar emberek munkájától lehet újra sikeres. Hozzátette: a kormány éppen ezért mindent megtesz egyrészt a magyar emberek egészsége védelmében, hogy megakadályozza a koronavírus, és ezzel együtt a járvány behurcolását, másrészt a már meglévő munkahelyek védelmében és az újak létrehozása érdekében.

 

IDŐJÁRÁS:

 

Kedden derült vagy gyengén felhős égbolt, szikrázó napsütéses időnk lesz. Keleten is fokozatosan mérséklődik a reggeli órákban még élénk É-i szél, míg másutt egész nap gyenge marad a légmozgás.  A hűvös hajnalt követően kellemesen meleg délutánra készülhetünk. Délnyugaton várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb maximum hőmérséklet.

Éjszaka marad a nyugodt, csillagfényes, szélcsendes idő. Napnyugtát követően gyorsan hűl a levegő. Hűvös lesz a hajnal, az ismert fagyzugokban, szélvédett völgyekben 10 fok alá hűlhet a levegő.

A hőmérséklet jellemző átlaga kedd reggel 7 – 14, kedd délután  északon  23,  délen 28, szerda reggel   8 – 14, északon 24 – 26, délen 27 – 29 fok körül alakul.