Ezeket a gondolatokat teljes mértékben el kell utasítani, ezek nem elfogadhatók

Ezeket a gondolatokat teljes mértékben el kell utasítani, ezek nem elfogadhatók

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt pártja kongresszusának határozatairól, az ellenzéki összefogásról.

A politikust nemrégiben választották meg pártja társelnökének, aki kijelentette, továbbra is az ellenzéki együttműködésben hisznek, mert csak így tudják az Orbán kormányt leváltani. Mindezek mellett az is kell, hogy a következő parlamenti ciklusban is legyen egy erős zöldképviselet. Most a pártok közötti vita a programokról kell szóljon – emelte ki, hiszen ez vezet a kormányváltáshoz, a pozíciókról való beszélgetés nem vezet eredményre.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzék mindenáron akarja-e a kormányváltást, az LMP társelnöke megjegyezte, természetesen mindennek van ára, de egy olyan történelmi helyzet van jelenleg, amikor az ellenzéki szereplőknek együtt kell működni. A pártnak most az a feladata, hogy a zöld gondolatot beépítse az ellenzék terveibe. A rövidesen megtartandó időközi országgyűlési választásról, ahol az ellenzéki összefogás egy olyan politikus mögé állt be, aki korábban rasszista, antiszemita kijelentéseket hangoztatott, Kanász-Nagy Máté azt mondta, valóban szerencsétlen lett a helyzet, ami a Borsod megyei választás körül alakult ki. Hozzátette, az LMP sem tudta, hogy miket mondott korábban a jelölt, ezeket a gondolatokat teljes mértékben el kell utasítani, ezek nem elfogadhatók. Van egy határ, amikor még meg lehet bocsátani, ez azt is jelenti, van egy olyan is, amikor már nem lehet ezt megtenni. Vannak politikusok, elsősorban a Jobbik környékén, akik nem csak szavakkal, hanem tettekkel is megmutatták a szélsőséges nézeteiket, ezek a megbocsáthatatlan kategóriába tartoznak. A borsodi jelölt esetében az összes ellenzéki párt úgy döntött, megbocsátanak a közös jelöltnek, elfogadták a bocsánatkérését, most csak az a kérdés, erről mit gondolnak a választók. Az LMP társelnöke azt is hozzátette, ha ezeket a kijelentéseket hamarabb tudják, akkor egészen valószínű az, hogy nem állnak ki a közös jelölt mellett, így nem maradt más, mint a bocsánatkérést elfogadva, nem jó szívvel, de kiállnak mellette.

A politikus, aki társelnöki megbízatása mellett Újpesten is tevékenykedik, mint alpolgármester. Ezzel kapcsolatban azt emelte ki, nagyon örülnek annak, hogy a választás óta eltelt szűk egy esztendőben sikerült komoly eredményeket felmutatni. Példaként hozta fel, hogy jelentősen sikerült csökkenteni a kerületi egészségügyi intézmények várólistáját, de plusztámogatásokat nyújtottak családoknak, bérlakásokat újítottak fel, ezen túlmenően béremelést tudtak adni az újpesti szociális intézmények dolgozóinak.

Visszatérve az LMP kongresszusára, a társelnök elmondta, a párt főtitkári teendőit Ungár Péter fogja ellátni a jövőben, de a vezetésbe bekerült a nagypolitikában eddig kevésbé ismert Tetlák Örs, Érd alpolgármestere. Erre azért is van szükség, mert kevesen vannak olyanok, akik országos szerepet vállalnak, de közben helyi szinten is dolgoznak, ez vezethet oda, hogy a helyi eredmények hitelesíthetik a politikusokat, a pártokat is országos szinten. Az LMP egyébként több városban is jelen van, ami szintén fontos és nehéz feladatot jelent a pártnak.