Ez egy örök feladat

 

Ez egy örök feladat

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Törvényalkotási Bizottság alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy különleges módon lebonyolított sporteseményről, a parlament őszi feladatairól, valamint Munkácsy Mihály munkásságáról.

 

Bajkai István, mint a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke beszámolt a Kőszegen megrendezett Ostrom Kupáról, amiben az volt a különleges, hogy szabadtéren rendezték meg, miután a koronavírus-járvány miatt ebben az évben még nem volt lehetőség komoly verseny megrendezésére. Most 36 csapat több mint 100 fiatal versenyzője lépett a szorítóba. Az Ostrom Kupán – hasonlóan már ökölvívó eseményhez – gyűjtést rendeztek, most egy mozgásszervi beteg fiatalember támogat6ására. A mostani verseny, ahol válogatott öklözők mérkőztek meg, egyszerre mutatták a sportág és a város, Kőszeg élni akarását, fejlődését.

Az Országgyűlés rövidesen megkezdi őszi ülésszakát, a politikus elmondta, végignézte az őszi törvényalkotási programot, a Törvényalkotási Bizottság, valamint a Parlament előtt fekvő törvényjavaslatokat, ezek azt mutatják, feszes program vár a képviselőkre. példaként hozta fel a klímavédelmi jogszabályok módosítását, az uniós szabályokhoz való alkalmazkodását, de az uniós elszámolásoknál a projektvezetői rendszer további fejlesztését, az ügymenet szigorítását. Fontos még a költségvetési törvény módosításának néhány eleme. Mint megjegyezte, több mint 30 jogszabályról van szó, ezek mindegyike kiemelten fontos.

A feszes munkarend mellett figyelni kell a járványügyi szabályokra, miközben az ország bezárta a határait, ennek a lényege éppen azt, hogy külföldről ne lehessen behurcolni a vírust. nagyon kemény szabályok adják meg a lehetőséget a Magyarországra történő belépést, a határoknál történő ellenőrzést, a hatósági karantén működtetéséről. Ezek az intézkedések persze nehezítik a határokon való bejutást, de védekezni kell, ahogy ezt tette az ország a járvány első hullámában. A korlátozások célja a vírus behordozásának megakadályozása, valamint a hazai kezelése a lehető legnagyobb biztonsággal, mert fontos az emberek élete, de a munkája is.

A képviselő külön is beszélt Munkácsy Mihály örökségéről, aminek megőrzésében jelentős szerepe volt és van is Pákh Imrének, a vele való megállapodás értelmében lett a magyar állam tulajdona a festő krisztus-trilógiája, amit Debrecenben lehet megtekinteni. De van mellette egy vándorkiállítás is, ami jelenleg éppen Hatvanban van, az itt szereplő 62 mű a Munkácsy életművet mutatja be. Munkácsy Mihály művészetét mindenkinek meg kell ismernie, ebben is fontos feladatot vállalt magára Pákh Imre is. Munkácsy Mihályon kívül még számos nagyságot adott a magyar művészet, róluk az utókornak nagy tisztelettel kell emlékeznie, ez egy örök feladat, amiben mindenkinek megvan a maga adóssága.