Az első alkalom, hogy Izrael békét köt egy arab országgal a Jordániával kötött 1994-es szerződés óta.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.08.31.-napján

Az első alkalom, hogy Izrael békét köt egy arab országgal a Jordániával kötött 1994-es szerződés óta.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón jelentette be, hogy szeptember 1-től külföldi állampolgár nem léphet be Magyarország területére, csak indokolt esetben. A hazai koronavírus megbetegedések többsége külföldi eredetű, és mivel a vírus terjedése a munkavégzést és az iskolakezdést veszélyezteti, ezért a határvédelemnél visszatérnek a korábbi, tavasszal érvényes szabályokhoz – mondta a Miniszterelnökség vezetője. 

Külföldről hazatérő magyar állampolgárok esetében két hét karantén vagy két negatív teszt az előírás, ez minden külföldről hazaérkezőre vonatkozik. A külföldről hazaértők tesztelését nem állja a kormány, azt mindenkinek magának kell fizetnie. A mostani intézkedések legalább egy hónapig érvényben maradhatnak.

Gulyás Gergely közölte azt is, az Emmi ajánlása nem tiltja meg, de nem is javasolja a nagy tanévnyitó rendezvények megtartását. A kormány döntött arról is, hogy egyedileg lehessen elbírálni az iskolák lezárását, ha magas lesz a fertőzöttek aránya egy-egy intézményben.

Időközben megjelentek a Magyar Közlönyben a rendelkezés részletei is. Eszerint a külügyminiszter által meghatározott szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de a 30 kilométeres sávot nem hagyhatják el. Ez tehát az itt dolgozókat érinti. Ugyanígy a magyar államhatártól legfeljebb 30 kilométerre, itthon élő magyarok szabadon visszatérhetnek külföldről, amennyiben 24 órán belül mentek ki, és a szomszédos országban az államhatártól számított legfeljebb 30 kilométeres sávot nem hagyták el.

Egy hete folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, de az elhunytak száma szinte változatlan, csak egy-egy esetet regisztrálnak – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az alacsony halálozási arányt azzal magyarázta, hogy most leginkább a fiatalok körében terjed a vírus, ezért a betegség lefolyása jellemzően enyhe. A megbetegedések száma az egész világon emelkedik, a járvány második hullámának idejét éljük – jelentette ki. Mint mondta: Magyarországon a legfrissebb adatok szerint 292 új fertőzöttet regisztráltak. Az esetszámok főként a külföldről való behurcolás és a közösségi terjedés miatt emelkednek, ezért szeptember elseje után meg kell akadályozni a behurcolást, és fontos, hogy csak egészséges ember menjen közösségbe – emelte ki. Hangsúlyozta azt is, hogy megnőtt az egyéni felelősség a járvány elleni védekezésben.

Hatósági házi karenténba vonult az Óbudai Százszorszép Óvoda három dolgozója, miután koronavírustesztjük pozitív lett – közölte a III. kerületi önkormányzat. A két tagintézménnyel működő óvodában teljes létszámban készültek az évkezdésre, ezért ők is, és az utóbbi két hétben bejáró 70 gyerek is érintett lehet – írják. A fertőzött óvónők tünetmentesek, a járványügyi hatóságok azonnali értesítését követően megkezdődött az érintettek (dolgozók, szülők és gondozók) tájékoztatása. Kiss László polgármester közölte, hogy a járványügyi szakemberek minden szükséges intézkedést megkezdtek kerületünkben, valamint elrendelte az intézmény épületének és udvarának teljes körű fertőtlenítését.   Az Óbudai Százszorszép Óvoda két tagintézménye bizonytalan ideig zárva tart, a dolgozók, az oda járó gyerekek és családjuk biztonsága érdekében az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrend szerint az állami intézmények megkezdik a lehetséges kontaktok felkutatását.

 

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délután a szlovéniai Bledbe utazott, ahol részt vesz a 15. Bled Stratégiai Fórum nemzetközi konferencián. Elmondta: az idei konferenciát a koronavírus utáni világ kihívásai és lehetőségei, valamint a brexit jegyében tartják meg számos ország állam- és kormányfője részvételével.  Orbán Viktor miniszterelnök kétoldalú tárgyalásokat is folytat majd a cseh, a horvát és a szlovén miniszterelnökkel, valamint a szlovéniai magyarság képviselőivel.

Az LMP eddigi titkárát, Kanász-Nagy Mátét, valamint az eddig is társelnöki posztot betöltő Schmuck Erzsébetet választotta meg vasárnap az LMP tisztújító kongresszusa a párt következő vezetőinek. Megbízatásuk két évre szól. Az országos elnökség titkára Ungár Péter országgyűlési képviselő a következő két évben. A párt új vezetése vasárnap, sajtótájékoztatón mutatkozott be.

Az elnökség tagja lett még Keresztes László Lóránt országgyűlési frakcióvezető, korábbi társelnök, Lengyel Szilvia volt országgyűlési képviselő, az LMP pártalapítványának társelnöke, Tetlák Örs, Érd alpolgármester és Hanák Gábor, aki eddig is tagja volt az elnökségnek.

 

Külföld:

Vasárnap, már a harmadik alkalommal ismét tízezrek vonultak a fehérorosz főváros utcáira az ellenzék felhívására a Béke és Igazságosság elnevezésű tiltakozó menet keretében .

A rengeteg páncélozott jármű és rohamrendőr felvonultatása ellenére  –  akik sokak csatlakozását megakadályozták –  Minszk belvárosát megtöltötték az emberek, mindenekelőtt az Október tértől a Függetlenség teréig tartó útszakaszon volt nagy a tömeg, és a Minszk hős város emlékműnél is, amelyet katonák védelmeztek.

A tüntetők az ellenzék vörös-fehér zászlaja alatt vonultak, és Lukasenka ellenes jelszavakat skandáltak. A rendőrök a tüntetés kezdetén többtucatnyi embert őrizetbe vettek. Később a belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy összesen 125 embert állítottak elő. A rendőrök ezúttal nem vetettek be könnygázt, sem hanggránátot vagy gumilövedéket, mint a korábbi tüntetéseken. A TASZSZ orosz hírügynökség tudósítója azt jelentette, hogy az állambiztonsági szolgálat, a KGB székházánál történt összetűzés során a tüntetők kiszabadították az előállítottakat, a civil ruhás rendvédelmiek kénytelenek voltak gépkocsin elhagyni a helyszínt.

 

Lakossági tüntetés zajlott Lampedusa szigetén, miután egyetlen hajóval félezer migráns érkezett az olaszországi szigetre, és a helyi migránstábor ismét zsúfolásig megtelt; Salvatore Martello polgármester általános sztrájkot hirdetett, hogy kikényszerítse a sziget lezárását. Salvatore Martello bejelentette, hogy a szakmai kategóriák képviselőivel egyeztetve akár már hétfőn megkezdik az általános sztrájkot. „Lehúzzuk a redőnyöket, leállítjuk a szigetet, lezárjuk a kikötőt. Így igyekszünk emlékeztetni a kormányfőt, hogy Lampedusa Olaszországhoz tartozik” – mondta a sziget polgármestere.  „A sziget megtelt, nincsen több hely nálunk. Ha a kormány úgy határozott, hogy migránstáborrá alakítja Lampedusát, az utcára vonulunk és sztrájkolunk” – mondta Martello, és megjegyezte, hogy a helyzet nem kizárólag Lampedusát érinti, hanem egész Olaszországot. A kevesebb mint hatezer lakosú Lampedusán jelenleg ezernyolcszáz bevándorló tartózkodik.

660 ישראל שלום איחוד האמירויות כינון יחסים נורמליזציה נרמולמרחבי הרשתסגן שר הבריאות: „מספרים גבוהים? יהיה סגר בחגים”by Taboolaכתבים מצייציםלכל הציוצים >

מרחבי הרשתטורקיה: עימותים בהלוויית עו”ד ששבתה רעבמוסף הרכב: נהיגה ראשונה בפיג’ו 2008 החדשפלוריסטם מישראל תשתף פעולה עם מרכז רפואי מאבו דאביby TaboolaPromoted Linksאל על פנתה לסעודים: אשרו לטוס מעליכם בדרך לאמירויותחברת התעופה פנתה רשמית לסעודים באמצעות המל”ל, וביקשה שהטיסה ההיסטורית מחרתיים תעבור בשטחה האווירי. עקב הנוכחות האמריקנית על המטוס, מעריכים באל על: האישור יתקבל, לראשונה מטוס עם רישום ישראלי יחלוף בשמי סעודיהאיתי בלומנטלפורסם: 29.08.20 , 15:55 בדרך לאמירויות עוברים מעל סעודיה? חברת התעופה אל על הגישה אתמול (יום ו’) בקשה לרשויות התעופה בסעודיה לחלוף בשטחה האווירי במהלך הטיסה ההיסטורית לאבו דאבי המתוכננת ליום שני, כחלק מנרמול היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות הערביות. הבקשה מטעם חברת התעופה הישראלית הועברה באמצעות המל”ל ומתווכים, אולם טרם התקבלה תשובת הסעודים. אל על מטוס מטוסים נתב"גמעבר מעל סעודיה יקצר את הטיסה בשעתיים. מטוס אל על(צילום: ערן גרנות)הנתיב האפשרי של טיסת אל על לאבו דאבינתיב אפשרי שפורסם ברשת של טיסת אל על לאבו דאבי, אם סעודיה תאשרהמשלחת, שתמריא בבוקר יום שני בראשות ראש המל”ל מאיר בן שבת ובכירים ישראלים נוספים, בהם מ”מ מנכ”ל משרד ראש הממשלה, מנכ”ל משרד החוץ ומנכ”ל משרד הביטחון, כוללת בתוכה גם נציגות אמריקנית בכירה בראשות יועצו של הנשיא דונלד טראמפ, ג’ארד קושנר. בכירים אמריקנים נוספים על הטיסה הם היועץ האמריקני לביטחון לאומי, רוברט אובריאן, והשליח המיוחד למזרח התיכון אבי ברקוביץ’.

ב-ynet פורסם כי גורם בכיר באל על הסביר שבגלל הנוכחות האמריקנית, המטוס צפוי לקבל את האישור החריג מהרשויות בסעודיה ויוכל לחלוף בשטחה האווירי בדרכו למפרץ הערבי. אם הבקשה אכן תאושר זאת תהיה הפעם הראשונה שמטוס עם רישום ישראלי יחלוף בשמי סעודיה. אם היא לא תאושר ייאלץ המטוס להגיע למפרץ הערבי בעיקוף דרך הים האדום ומפרץ עדן, שיאריך את הטיסה בכשעתיים.

Az Egyesült Arab Emírségek elnöke szombaton rendeletet adott ki az Izraelt bojkottáló törvény megszüntetéséről, valamint a két nemzet közötti kereskedelmi és pénzügyi megállapodások engedélyezéséről. A lépésre két nappal az első hivatalos jeruzsálemi küldöttség látogatása előtt került sor. Augusztus 13-án Izrael és az Egyesült Arab Emírségek megállapodásra jutottak, hogy normalizálják a két ország közötti kapcsolatokat. A történelmi békemegállapodás, avagy Ábrahám-egyezmény a Trump-kormány közvetítésének eredménye. Ez az első alkalom, hogy Izrael békét köt egy arab országgal a Jordániával kötött 1994-es szerződés óta. A WAM állami hírügynökség szerint a bojkottnak formálisan véget vető lépés Halífa bin Zájed al-Nahján sejk, Abu Dzabi uralkodója és az Emirátusok vezetője parancsára történt.

 

Az izraeli légügyi  hatóság pénteken először sorolta a tervezett ütemterve közé egy izraeli kereskedelmi járat indulását az Egyesült Arab Emírségekbe. Az El Al 971-es járata – a szám  az Egyesült Arab Emírségek nemzetközi hívószáma -, egy Boeing 737-es, hétfőn 10 órakor száll fel a tel avivi Ben Gurion repülőtérről és a szaúdi légterén keresztül Abu Dhabiba repül.

A repülőgép több delegáció szállít: Az Egyesült Államok csapatát: élén Donald Trump elnök vejével és vezető tanácsadójával, Jared Kushnerrel valamint Robert O’Brien nemzetbiztonsági tanácsadót, Avi Berkowitzot, a Fehér Ház különleges megbízottját és Brian Hookot, aki az Egyesült Államok iráni különmegbízottja.   Az izraeli csapatot Meir Ben-Sabbat nemzetbiztonsági tanácsadó vezeti és magában foglalja Benjamin Netanjahu miniszterelnök hivatalának, a Külügyminisztériumnak, a Védelmi Minisztériumnak és az Egészségügyi Minisztériumnak a főigazgatóját. Egy izraeli és amerikai riporterekből álló csapat szintén helyet kap a gépen. Az izraeli küldöttség hétfőn és kedden várhatóan technikai tárgyalásokat fog folytatni az Emírségek kormányával a nagykövetségek nyitására, a közvetlen járatokra és a vízumokra vonatkozó kétoldalú megállapodásokról. Ezek a tárgyalások egyúttal előkészítik a terepet a néhány héten belül sorra kerülő aláírási ceremóniára a Fehér Házban.

 

Gazdaság:

 

Jelentősen csökkenti járatai számát a Wizz Air a határzár miatt – közölte szombat késő este a légitársaság. A cég néhány órával korábban már jelezte, a szeptember 1-jétől bevezetendő kormányzati intézkedés miatt törlésekre kényszerül, később ennek részleteiről is beszámolt közleményében. Mint írják, a magyarországi utasok nyaralóhelyekről történő hazatérése érdekében a Wizz szeptember 1. és 6. között először kisebb mértékben csökkenti a kapacitásait a budapesti és debreceni járatokon. Ezután szeptember 7. és 30. közt egy nagyobb fokú járatcsökkentés várható, mely során csak a legkeresettebb úti célok maradnak elérhetők az utasok számára.Mint a közleményből kiderül, szeptember 7-30. között a Wizz Air mindössze egyetlen irányban indít járatot Debrecenből: heti kettőt London Luton felé. Budapestről pedig heti két járat marad meg Stockholm, Párizs, Brüsszel Charleroi, Bázel, Milánó, Athén, Dortmund és Berlin felé, hét London Luton felé, öt Eindhovenbe, egy-egy pedig Máltára és Lárnákára. A többi irányba nem indul gép.

 

Időjárás:

 

Hétfőn hidegfront alakítja hazánk időjárását, de előreláthatólag a nap első felében még országszerte napsütés, mérsékelt felhőzet lesz a jellemző.

Délután, nyugaton már erősen felhősödő időre készülhetünk. Késő délutántól érkezhet nyugat felől terjeszkedő csapadék. Délnyugaton zivatarok is kialakulhatnak, északabbra csendesebb eső a valószínűbb. Erősödő lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj. A középső és keleti országrészben még változó napsütésre, nyugat felől fokozatos felhősödésre van kilátás. Magasra emelkedhet a hőmérséklet. Este, éjjel az esők is megérkeznek: heves záporok, felhőszakadással kísért zivatarok is előfordulhatnak!

Éjjel országszerte borongós, esős időre kell készülni. Keleten zivatarok is kialakulhatnak. Nyugaton már mérséklődik, keleten még erős É-i szél fúj.

A hőmérséklet jellemző átlaga hétfő reggel 13 – 20, hétfő délután nyugaton 24, délkeleten 32, fok körül alakul.