„Elmaradnak a felújítások, pedig forrás lenne rájuk”

Elmaradnak a felújítások, pedig forrás lenne rájuk

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a kerületi beruházások elmaradásáról, az új forgalmi rendről, valamint az ellenzéki összefogás problémáiról is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Arra a hírre, hogy holnap jár le a kerületi csendrendelet türelmi ideje, a képviselő úgy reagált, bár a sajtóban és a kerületi vezetés szavaiban is ez a kifejezés szerepel, ám a rendelet nem erről szól. Van egy, az üzletek éjszakai nyitva tartását szabályozó, valamint egy közterület-használati rendelet, ezek egyike sem csendrendelet. Korábban azt ígérték a győztes pártok, hogy éjféli zárás lesz, ebből lett később egy kritériumrendszer. Ezt fogadta el a közgyűlés, adva egy hatvannapos türelmi időt a vendéglátósoknak, hogy legyen idejük felkészülni. Mostantól kezdve éjfélkor kell zárni a vendéglátóhelyeknek, aki megfelel a kritériumrendszernek, az tovább is nyitva maradhat. Az üzletek túlnyomó többsége megfelel ennek, így ők biztosan tovább várhatják a vendégeket.

Az önkormányzat egy korábbi határozata alapján közterületi wc-ket kellene építeni, de ezekből még semmi nem valósult meg. Veres Zoltán szerint az önkormányzati rendeletben az szerepel, hogy a vendéglátóhelyeknek rendelkezésre kell bocsátani az illemhelyeket a nem csak náluk lévő vendégeknek, ez nem teljes körű megoldás. Ezért döntött az előző önkormányzat a kulturált nyilvános illemhelyek létesítéséről, ezekből egyet adtak át, de terveztek egy másikat is a Kazinczy-Király utca sarkára, de a Kéthly Anna térre és a Reformáció parkba is. Ezeknek a költségvetési forrásai biztosítottak voltak, ám a mostani közgyűlésen lekerült a napirendről. Ez egy tízmilliós tétel, egy önkormányzatnak pedig kötelessége lenne ezeknek a helyeknek a biztosítása. Mára odáig jutott az önkormányzat, hogy semmilyen felújításra, de még egy nyilvános wc megépítésére sem kerül sor. A kerület vezetése erre úgy reagált, hogy a kormány rengeteg pénzt vont el tőlük, ami a költségvetés újragondolását eredményezte megszorításokkal. A képviselő szerint vannak források, példaként hozta fel, hogy az ERőMŰVHÁZ-tól a járvány miatt meg nem valósult programok kapcsán vontak el 30 milliót, ez az összeg bőven elegendő lenne.  De az önkormányzat számos olyan kiadást tervezett, ami a Fidesz frakció szerint felesleges. A kerület semmilyen nyilvános információt nem oszt meg a lakókkal sem. Többször elhangzott a részükről a parkolás ingyenessé tétele, ami szerintük jelentős kiesést okozott. Veres Zoltán szerint az országos vészhelyzet ezt diktálta, de a kieső pénzek a kerületben leginkább a parkolás-üzemeltetést érintették, nem pedig a költségvetés részeit.

A politikus beszélt a forgalomcsillapítás miatti új közlekedési rendről, véleménye szerint kaotikus a helyzet, a városvezetés annyiban ért el eredményt, hogy vannak autósok, akik nem mernek bejönni a kerületbe, de az itt lakók közül is vannak, akik inkább máshol parkolnak. Növekedett a zajterhelés, a károsanyag-kibocsátás, egyszerűen át kellene gondolni az egyes részek közlekedését, mint a sokat emlegetett Dob-Holló utca sarka, ami komoly veszélyeket hordoz magában.

A képviselő beszélt az előző városvezetés azon programjáról, amely szerint elektromos autókkal segítik az idősek közlekedését a kerületben, ez a megújuló gondoskodás része volt. Hozzátette, tíz évvel ezelőtt még az volt az önkormányzat gondja, hogy ne inkasszózzák a vagyont, mára már többféle gondoskodási formát vezettek be minden korosztály számára, legyen szó iskolásokról, idősekről. A mostani városvezetés az elektromos autók használatát limitálta, ami nem jó. Ennek nem most van az ideje, amikor az ország, így a kerület is a járvány második hullámára készül.

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén tervezték eredetileg az egységes parkolás megszervezése, de a jelek szerint ez lekerült a napirendről, valószínűleg azért, mert a pártok nem értenek egyet mindenben. Erzsébetváros ennek ellenére a saját koncepcióját akarja megvalósítani, ám ez most komoly hatással lehet a szomszédos kerületekre, a kerületbe érkezőkre.

A közszolgálati dolgozók szakszervezete sztrájkra készül, ami érinti az önkormányzatokat is, a hír kapcsán Veres Zoltán azt mondta, a kormány által bevezetett életpálya modell nagy változásokat hozott, jelentős béremeléssel, megbecsüléssel együtt. Mindenkinek meg kellene becsülni a munkáját, a munkahelyét, hiszen most sokkal jobb körülmények között dolgozhatnak a munkavállalók, most nincs itt a sztrájk ideje – jegyezte meg a politikus.

Veres Zoltán külön is beszélt a Borsod megyei időközi országgyűlési választásról, ahol az ellenzék közös jelöltje korábban tett vállalhatatlan, antiszemita kijelentéseket, bár ezek miatt is bocsánatot kért. Véleménye szerint nem vállalható a jelölt, a mondatait nem lehet meg nem történté tenni., így nem lehet közszolgaként tevékenykedni. Az külön érdekesség, hogy az ellenzéki pártok ezek szerint kettős mércét alkalmaznak, amikor olyan embert támogatnak, aki ilyen kijelentéseket tett. Ez egy olyan problémára is rávilágít, hogy mit tesznek majd ezek a pártok egy esetleges győzelem esetén 2022 után. Hozzátette, bár a polgármester azt mondta, ő maga nem kér a Jobbik támogatásából, ám mégis a szélsőjobboldali párt az egyik kerületi bizottságba például nem képviselő tagot delegálhatott, azaz Erzsébetvárosban is van együttműködés. Veres Zoltán kifejtette, abban bízik, hogy ezt a típusú összefogást a választók nem értékelik, egy demokratikus szemléletű szavazó nem biztos, hogy elmegy egy jobbikos jelöltet támogatni, nem fogják elfelejteni a korábbi mondatokat.