A madárfészek törvénye, és ami mögötte van

A madárfészek törvénye, és ami mögötte van

Radnóti Zoltán főrabbi az aktuális hetiszakaszról beszélt.

Melyik hetiszakaszt olvassuk ezen a héten?

Ki técé a hetiszakasz címe, ez Mózes V. Könyvének a közepe táján van, szép lassan a sátoros ünnep utolsó napján fejezzük be ezt a könyvet.  A cím azt jelenti, Ha kimész a háborúba. A háború egy nehéz dolog, ami az ember rossz ösztönét hozza elő, de Tóra ezt is igyekszik etikai normák közé szorítani. A Szentföld határán áll a zsidó nép, a fiatalok ott állnak és hallgatják, mit is mond nekik Mózes, a 120 éves tanító, pár nap múlva megtörténik a honfoglalás, a hallgatóság már nem a rabszolgaságban, a szabadságban született. Három fontos elemet érdemes kiemelni Mózes szavaiból.

Az egyik az, ha az ember bemegy az országba, lesz neki egy munkása, akkor annak a munkabérét ki kell fizetni, ráadásul időben, amennyiben ez nem történik meg, akkor ezzel a másik ember lelke ellen tesz az alkalmazó. Ma már ez evidencia, de három ezer évvel ezelőtt még nem így volt, a Tóra az, amelyik először azt mondja, a dolgozó az alkalmazó partnere, ezért ki kell fizetni.

A másik a jutalom és büntetés elve. Ha az ember teljesít egy micvát, akkor lesz jutalom érte. Ám az csak kétszer szerepel, hogy egy-egy bizonyos tettért az ember hosszú életű lesz. Az egyik a legismertebb, a Tízparancsolatban, amikor azt halljuk, tisztelt apádat és anyádat, hogy hosszú életű legyél. A másik egy furcsa parancsolat, ez úgy szól, ha az ember lát egy madárfészket és a tojásokat megkívánja, akkor előtte el kell hessegetni az anyamadarat, hogy így legyen az ember hosszú életű. Furcsa ez a törvény, hiszen ez ugyanolyan erősségű, mint a szülők tisztelete. A micvák között nem lehet mérlegelni, mindegyik ugyanolyan kötelező. A madárfészek törvénye valószínűleg egy gyerektörvény, azaz a gyerekekre vonatkozik, akiket már korán arra kell nevelni, hogy a szülő ne lássa a gyerekének a pusztulását. A Tóra arra tanít, hogy a teremtett világ minden apró szegmense legyen szent az ember számára.

Ebben a fejezetben van szó az amélikitákról, ez a nép nagyon sok bajt okozott a zsidókra. A Tóra azt mondja, a zsidók irtsák ki a népet, de az emléküket. Ez utóbbi azért fontos, mert ez a nép volt az, amelyik etikátlanul viselkedett, amikor a gyengébbeket, a nőket támadta meg. Azért kell az emléküket kitörölni, hogy ne legyenek ilyenek a zsidók.

Mózes ezen tanításai azt jelentik, a honfoglaló zsidók tudjanak békében egymás mellett élno, a törvényeik megtartása mellett. Szerencsére sikerült, hiszen ma is működik a zsidóság.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter

Az interjú a 2020. augusztus 28-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.