Az Európai Uniónak be kell fejeznie az Izrael-ellenes, egyoldalú politikát, és a partnerségre kell helyeznie a hangsúlyt – mondta Szijjártó Péter

A Budapesti és a HrtiTV hirei 28.08.2020.-reggelén

Egy hétvégi rendezvényen a Miniszterelnöki Kabinetiroda több vezetője és munkatársa is találkozott   a  Fidesz kommunikációs igazgatójával, akinél később koronavírus-fertőzést mutattak ki. Gulyás Gergely miniszter, Kovács Zoltán és Dömötör Csaba államtitkárok, valamint Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője otthoni karanténban tartózkodnak – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda.  Hollik István  koronavírusos megbetegedése miatt elmarad a tihanyi Tranzit fesztivál is, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott volna.

Egy fiktív járványügyi esemény kezelését mutatta be a járványügyi bevetési egység. Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a gyakorlat előtt elmondta, a kormány egy olyan gyorsreagálású, azonnal bevethető egységet hozott létre, amely a veszélyhelyzet elmúltával is hatékonyan fel tud lépni a járványügyi védekezésben, az esetleges fertőzési gócpontok lokalizálásában. További feladata még, hogy összehangolja az társszervezetek: a rendőrség, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a honvédség munkáját – ismertette. Kiemelte, a járványveszély nem múlt el, a vírus továbbra is jelen van, és fontos felkészülni azokra az eseményekre, amikor például valahol tömeges megbetegedések történnek. A járványügyi bevetési egység vezetője, Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos egy fiktív történetet ismertetve elmondta, magyar turistákkal egy autóbusz indult Görögországból, azonban néhány utasnál felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja. A sofőr ezt jelezte az utazási iroda felé, amely értesítette a járványügyi hatóságot, az pedig az operatív törzset.

A baloldal a bajban inkább hazavonulna – írta Facebook-oldalán a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Menczer Tamás bejegyzését azoknak a „hőbörgőknek” címezte, akik nem értik, hogy a KKM miért nem vonulhat home office-ba. „Nekünk Magyarország az első, a magyar emberekért dolgozunk, és úgy gondoljuk, hogy egy minisztérium nem zár be, nem vonul haza. Itt kell lenni, csinálni kell, egy világjárvány idején is” – szögezte le. „Jött is a balliberális sereg (amely se nem bal, se nem liberális), hogy ez embertelen” – fogalmazott, hozzátéve: nem az. Ugyanis – mint írta – aki a Külügyminisztérium dolgozik, az a haza szolgálatára szerződött. A haza szolgálata nem opcionális, és időnként veszélyes – hívta fel a figyelmet az államtitkár, megjegyezve: „de arra szerződtünk, hogy ezt vállaljuk”. „A baloldal a bajban inkább hazavonulna. Ők meg ilyenek” – írta Menczer Tamás.

Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt elnökjelöltje a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a terveiről, elképzeléseiről.

A politikus arra a felvetésre, hogy elnökjelöltként ki lesz a női társelnöke, úgy felelt, azt hiszi, van társelnök-jelöltje Kunhalmi Ágnes, hiszen nagyon szívesen dolgozna vele. Most minden elnökjelölt az MSZP érdekében akar dolgozni, a kongresszusnak meg az a feladata, hogy a legerősebb párost válassza meg, aki a párt támogatását növelni tudják. Bár Kunhalmi Ágnes azt mondta, ő maga a jelenlegi elnök, Tóth Bertalan mellett áll, de miután a kongresszuson külön szavaznak a tisztségekről, így ott is van joga egy jelöltnek eldönteni, hogy vállalja-e a kihívást.

Mesterházy Attila a saját elképzeléseiről azt mondta, van már pártelnöki tapasztalata, ő maga volt az, aki 2010 után az MSZP támogatottságát megduplázta, 16 százalékról 33-ra. Most egy történelmi mélyponton van az MSZP, ilyen rossz még 1990-ben sem volt. Mesterházy Attila szerint az sajnálatos, hogy ez a helyzet nem igazán érinti meg a párt mostani vezetését, noha az ellenzéki összefogásnak is akkor van értelme, ha az ott szereplő pártok növelni tudják a saját támogatásukat. Hozzátette, annak a híve, hogy egy ellenzéki lista legyen, minden választókörzetben egy közös ellenzéki jelölt álljon szembe a kormánypárti jelölttel, és egy miniszterelnök-jelölt legyen.

 

Külföld:

Jeruzsálem, 2017. május 18.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Benjámin Netanjahu izreaeli miniszterelnök találkozója Jeruzsálemben 2017. május 18-án.
MTI Fotó: KKM

Az Európai Uniónak be kell fejeznie az Izrael-ellenes, egyoldalú politikát, és a partnerségre kell helyeznie a hangsúlyt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Berlinben az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóján, amelyen részt vett Gabi Askenázi, az izraeli diplomácia vezetője is. A miniszter kiemelte, hogy az EU-nak három fő feladata van az Izraelhez fűződő kapcsolatok területén. Először is az Izrael-ellenes politika és az egyoldalú véleményeken alapuló „folyamatos elítélés és kritizálás” helyett a partneri együttműködésre kell törekednie. Továbbá sürgősen össze kell hívni az EU-Izrael Társulási Tanácsot, amely már nyolc éve nem ülésezett. A harmadik, és „talán a legfontosabb döntés, hogy az EU-nak haladéktalanul be kell fejeznie az Izrael belső biztonságát veszélyeztető NGO-k pénzügyi támogatását” – mondta Szijjártó Péter.

 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 8390 jelölttel indul a szeptember 27-i romániai önkormányzati választásokon, és arra bíztatja a magyar közösséget, hogy a koronavírus-járvány ellenére éljen szavazati jogával, mert az egészségügyi szabályok betartásával a szavazás nem növeli fertőzési kockázatot – mondta Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke arra számít, hogy a szövetség mintegy 200 településen tudja megszerezni a polgármesteri tisztséget. Kiemelt fontosságúnak nevezte, hogy Marosvásárhelyen a magyar pártok által támogatott Soós Zoltán független jelölt nyerjen, Szatmárnémetiben pedig Kereskényi Gábor RMDSZ-es polgármester újrázzon. Kelemen Hunor „megnyerhetőnek” nevezte a Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyei tanácselnöki tisztséget is.

 

Fehéroroszország belügyeibe való nyílt beavatkozással vádolta meg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hazájával szomszédos országokat, hozzátéve, hogy ezek kormányai „hibrid háborút” folytatnak Minszk ellen. Lukasenka, akinek egy értekezleten elhangzott beszédét a BelTA fehérorosz hírügynökség idézte, azt mondta: Fehéroroszország szomszédai az új választások kiírására vonatkozó követelésükkel nyíltan beavatkoznak országa belügyeibe. Ezt ő „diplomáciai háborúnak”, „diplomáciai mészárlásnak” nevezte. Megismételte azt a vádat, hogy Lengyelország annektálni akarja a határ menti (lengyel kisebbség által is lakott) Hrodna (lengyelül Grodno) városát és a Hrodnai területet. Közölte: Minszk csapatokat vezényelt a térségbe. Fehéroroszországban tüntetések zajlanak az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka megszerezte sorban hatodik államfői mandátumát: a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és a nyugati országok sem ismerik el annak eredményét.

 

Az eddigi amerikai alelnök, Mike Pence hivatalosan is a republikánusok alelnökjelöltje lett elnökjelölt-állító konvenciójukon szerdán.  Pence mondta el a konvenció záróbeszédét a Baltimore melletti Fort McHenry erődnél, amely szimbolikus hely az amerikaiak számára: itt zajlott le 1814-ben az a csata, amelyben a britek vereséget szenvedtek. Ez a csata ihlette meg az amerikai himnuszt.  Pence záróbeszéde után a kivilágított erődnél személyesen is megjelent Donald Trump amerikai elnök és a first lady, Melania Trump.  A jelöltséget elfogadó beszéd bevezetőjében Mike Pence felidézte a kormányzat eddigi sikereit: az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzését, az amerikai űrhaderő létrehozását, a gazdasági eredményeket.

 

Az amerikai demokrata párti alelnökjelölt, Kamala Harris a párt zsidó származású támogatóinak arról beszélt, hogy Joe Biden megválasztása esetén az nem köti majd feltételekhez az Izraelnek nyújtott amerikai katonai segélyt – számol be a The Jerusalem Post. Joe világosan megmondta, hogy nem köti feltételekhez a biztonsági támogatást, amivel jómagam is teljes mértékben egyetértek” – mondta Harris azon a virtuális térben tartott megbeszélésen, melyet a párt zsidó származású támogatóinak tartott. „Még alelnökként Joe Biden segítette Izrael feltétel nélküli támogatását az Obama kormány idején, amikor is létfontosságú csúcstechnológiával kapcsolatos együttműködésekről volt szó, ezt magam is láttam” – folytatta Kamala Harris. Az alelnökjelölt beszélt a Vaskupola és a Dávid Parittyája nevű védelmi rendszerekről és dicsérte Joe Biden közbenjárását a 2016-ben aláírt, 38 milliárd dollár értékű egyezménnyel kapcsolatban.

 

Gazdaság:

 

Válaszd a hazait elnevezéssel kampányt indít a kormány a hazai előállítású termékek népszerűsítésére – mondta Dunaharasztiban az agrárminiszter. Nagy István a dunaharaszti Ficsor Tehenészetben arról beszélt, hogy a világjárványban is megmutatta a magyar mezőgazdaság, hogy képes az önellátásra, a hazai élelmiszertermelés sikeresen vette az akadályokat és gyorsan reagált a megnövekedett igényekre is. Hozzátette: a kormány célja, hogy a „hazai élelmiszer-ellátás gerincét a családi gazdaságok, a magyar élelmiszer-előállító és feldolgozó, kis- és középméretű vállalkozások alkossák”.

 

Egy érdekesség:

 

Véletlenül festhette lilára a tengert egy szlovén partszakaszon, a népszerű fürdőhelyen, Izolánál egy ártalmatlan fertőtlenítőszer. A vízen megjelent lila folt aggodalmat keltett a környéken, akadtak, akik környezetszennyezésre gyanakodtak. A tengerészeti hatóság azonban a vízminták elemzése alapján megállapította, hogy a víz elszíneződését valamiféle fertőtlenítőszer okozhatta. A vizsgálat szerint az ételek vagy felületek fertőtlenítésére használt szer került a vízbe, ami ártalmatlan, a vízben oldódik, de azt elszínezi. A hatóságok szerint egy fürdőző valószínűleg véletlenül a vízbe ejtett egy palack fertőtlenítőszert és ez okozta a víz elszíneződését. A festékfolt pár óra alatt szétfoszlott a tengerben.

 

Időjárás:

 

Pénteken ismét D-ire fordul a légmozgás. Hatására melegebb levegő érkezik térségünkbe, fokozódik a nappali felmelegedés. Napos-fátyolfelhős, délután gyengén gomolyfelhős, nyári napra készülhetünk.

Este, éjjel, a nyugati, északnyugati országrészben felerősödik a DK-i szél. Marad a gyenge, szakadozott felhőzet, zömében csillagfényes égbolt. Eső nem esik.

A hőmérséklet jellemző átlaga péntek reggel 11 – 17, péntek délután 28 – 32, északkeleten 26,

szombat reggel 15 – 20, szombat délután  30 – 36 fok körül alakul.

 

 

Rovatok: Egyéb