Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.08.14.-reggelén

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מחיאות כפיים אחרי הכרזה הסכם בין ישראל ל איחוד האמירויות הבית הלבן

 

Olyan, párbeszédre alapuló európai uniós döntésekre van szükség, amelyek nem lehetetlenítik el Fehéroroszország és az Európai Unió (EU) jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint Szijjártó Péter szerdán telefonon egyeztetett Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel. A beszélgetésből egyértelművé vált, hogy a két ország helyzetértékelése hasonló – írta a magyar diplomácia vezetője.

Trianon százéves évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Évében kiemelt jelentősége van a Kárpát-medence Aratókoszorú elkészültének, melyet a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében helyeztek el szerdán a budapesti Szent István Bazilikában. A magyar gazdaösszefogást és a világ magyarságának egységét hirdető koszorút Snell György püspök, a Bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre áldotta meg. A 800 búzakalászból álló díszes aratókoszorú a következő hetekben megtekinthető a Bazilika szentélyében.

A Magyar Örökség-díjas program szervezői, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) a Nemzeti Összetartozás Évében különösen fontosnak tartja az aratókoszorú elkészültét. A mérete mellett népművészetileg is egyedi alkotásnak minősülő, míves búzafüzér ugyanis a magyar közösség összetartását szimbolizálja: sok száz éves hagyományokat követve, a zöld búzakalászokból alkották meg Hajdúnánás hagyományőrző asszonyai. A koszorú körkörösen szélesedő elemei jelképezik Magyarországot, illetve a Kárpát-medence és világ szorosan hozzátartozó magyarságát.

Egy irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt csütörtök hajnalban leállt a paksi atomerőmű 4. blokkja – közölte az atomerőmű. A blokkot 3 óra 45 perckor automatikus védelmi működés állította le, a szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán – írták.  Az Országos Atomenergia Hivatal honlapján azt közölte, hogy egy, a nagynyomású előmelegítőhöz kapcsolódó irányítástechnikai berendezés hibásodott meg. Az esemény a blokk biztonságát nem veszélyeztette, és a környezetre sincs hatással – tették hozzá.

Prőhle Gergely, a Magyar Evangélikus Egyház országos felügyelője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a felekezeti oktatás fontosságáról.

Az evangélikusok a gyülekezeteik mellett diakóniai intézményeket is fenntartanak szociális a területen, de emellett vannak iskoláik is. Ez egy viszonylag nagy intézményrendszer, de az országos felügyelő kifejtette, mindig annak a pártján állt, hogy az egyháza csak olyan helyen működtessen intézményeket, ahol van jelentős gyülekezeti élet, amelyik képes ezeket meg is tartani. Vannak olyan kiváló iskolák, mint a Fasori Gimnázium vagy a Deák téri Gimnázium, de ide lehet sorolni a békéscsabai, a bonyhádi középiskolát.

Az evangélikus egyház a II. világháború alatt több embert is befogadott maga közé, ez egyfajta missziós parancs is, hiszen azt mondják, tegyetek tanítványokká. Fontos ma is, hogy ülnek-e emberek a templomokban. Ez nagyban függ a papi prédikációtól is. Ha az a kérdés – tette hozzá Pröhle Gergely, hogy mi lett a befogadott emberekkel, akkor meg kell említeni Sztehlo Gábor nevét, aki nagyon som embert mentett meg a Holokauszt alatt és utána is. Ma az egész evangélikus teológiai intézményrendszer ápolja Sztehlo emlékét, aki egy eredeti, színes egyéniség volt. Az Evangélikus Múzeumban is külön emlékeznek meg róla, így a tudatformálásban is jelentős szerepet szánnak az egykori lelkésznek.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a közösségi oldalakkal kapcsolatos elképzeléséről.

Az adatvédelmi szakember a közösségi oldalakon való kommentelésekkel kapcsolatban fejtette ki álláspontját, mint elmondta, kérdés az, mi fér bele véleménynyilvánítás szabadságába, mi nem. Ami nem fér bele, ott a letiltás kezdeményezése is kérdéses, kinek van rá joga. A közösségi oldalak tulajdonosai nem európaiak, máshol működnek, ezért is vetette fel a NAIH elnöke, hogy ezekkel az oldalakkal kapcsolatban több kérdés merül fel. Egyrészt egy adatvédelmi aspektusa van, hiszen ha valakinek a véleményét, profilját törlik, akkor azért ez személyes adatnak minősül, az illető személyes adatát valahogy kezelik. Erre van európai jogszabály, a GDPR rendelet is, de van eljáró hatóság is, az EU-n belül ez az ír adatvédelmi hivatal feladata. Péterfalvi Attila szerint – és erre már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet – nem ez a legjobb módszer, mert ez az adatkezelőt védi jobban, nem pedig az érintett személyt.  Tehát, ha a közösségi oldal letilt valakit, akkor azt ne ők, hanem a magyar alkotmány alapján a magyar hatóság tegye ezt meg.

 

Külföld:

Az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszer-komponenseket a Magyar Honvédség – a mintegy egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete írta alá szerdán Budapesten. A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a légvédelmi rakétarendszer szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésőbb 2020. szeptember 30-ig.

A rendezvényen Benkő Tibor hangsúlyozta: hosszú, körültekintő munka végső szakaszához érkeztek. Szakembereik számos országot kerestek fel, számtalan lehetőséget vizsgáltak meg, és végül úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államok ajánlatát fogadjál el. Kiemelte: Magyarország, a magyar kormány pontosan látja, mi történik a világban és Európában.

 

Rendkívüli ülést tartanak pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a hétvégi fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult állapotokkal, a libanoni robbanást követő fejleményekkel és a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló török szénhidrogén-kutatásokkal kapcsolatban – közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell Twitter-üzenete szerint a „fontos kérdések megvitatása” céljából összehívott ülést péntek délután tartják. Szóvivője útján az uniós diplomácia vezetője azt közölte, a tanácskozást videókonferencia keretében tartják. Információk szerint Fehéroroszországban a miniszterek szankciókról tárgyalhatnak olyan emberek ellen, akik felelősei voltak a vasárnapi elnökválasztást követő megmozdulásoknak, az indokolatlan letartóztatásoknak, valamint a választási eredmények meghamisításának.

 

Az elnyomás és az erőszak beszüntetésére, valamint a vasárnap tartott elnökválasztást követő megmozdulások alkalmával előállítottak szabadon bocsátására szólította fel Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfőt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke. Sassoli közleményében „mélységes aggodalmát” fejezte ki a változás érdekében békésen demonstrálók ellen a fehérorosz hatóságok által alkalmazott erőszak miatt. Kijelentette: az embereknek joguk van kifejezni nemtetszésüket, és tiltakozni a választások vitatott eredményei és a nemzetközi normáknak sem megfelelő, átláthatatlan választási folyamat ellen. Az erőszaknak nemzetközi jog szerinti következményekkel kell járnia, ideértve célzott szankciók bevezetését is – tette hozzá.

טראמפ: הסיפוח „לא על השולחן” לעת עתהנשיא ארה”ב התייחס להחלת הריבונות ואמר כי „ישראל עשתה ויתור גדול והסכימה שלא לספח כרגע חלקים מהגדה המערבית”. השגריר פרידמן אמר כי מדובר בדחייה זמנית של הסיפוח אך הוסיף כי „בחרנו לתת הזדמנות לשלום, ושני הדברים לא

באים ביחד”. נתניהו אמר מוקדם יותר כי לא ויתר על הסיפוח

660 ישראל שלום איחוד האמירויות כינון יחסים נורמליזציה נרמולמרחבי הרשתח”כ קרעי לחיות: „לפסול את ראש הרכב השופטים בתיקי נתניהו”by Taboolaכתבים מצייציםלכל הציוצים >מרחבי הת„פריצת דרך נועזת”: ההצהרה האמריקנית על הסכם „אברהם אבינו”ישראל ואיחוד האמירויות בדרך לכינון יחסים רשמייםפתאום, בין כל הגברים הלבנים, קמלה האריסby Taboola

נשיא ארה”ב נשאל במהלך התדרוך לעיתונאים לכמה זמן התחייבה ישראל לדחות את הסיפוח. הוא נתן לשגריר האמריקני בישראל דייוויד פרידמן להשיב, והאחרון אמר כי „ריבונות והסכם השלום לא יכולים להתקיים באותו זמן”. עם זאת אמר פרידמן כי נושא החלת הריבונות לא ירד לגמרי מהשולחן והדחייה היא זמנית, והוסיף כי „ניתן לשלום כל הזדמנות שיש. אני לא יכול לדבר על העתיד. בחרנו בקפידה לקרוא לזה השעיה של החלת הריבונות”. Play Video
דונלד טראמפ מתייחס לסיפוח בתדרוך לעיתונאים Play Video

בנימין נתניהו
טלטול, חום ומלח: כך הוסמך הרחפן הישראלי בסטנדרט המחמיר של צבא ארה”בחדשותטראמפ מתכנן: טקס שלום חגיגי בבית הלבן לפני הבחירות בארה”בחדשותהמתווך הישראלי: „הסיפוח לא נדחה, הוא בוטל”חדשות
טראמפ הוסיף כי הוא מאמין שהפלסטינים ירצו להשיג שלום, כאשר יראו שעוד מדינות ערביות באזור חותמות על הסכמים עם ישראל ומצטרפות למהלך. לדבריו, „ההסכם יאפשר למוסלמים לבקר באתרים היסטוריים רבים בישראל ובמסגד אל אקצא, שמאוד חשוב להם”. לדבריו, „זהו צעד גדול לשיתוף פעולה במזרח התיכון ועוד מדינות יבואו בעקבות ההסכם”.הנשיא טראמפ גם העריך כי מנהיגי ישראל ואיחוד האמירויות יגיע לוושינגטון לחתום על ההסכם תוך כשלושה שבועות. „אנו מצפים לכך. זה דבר נהדר לארצנו ולעולם כולו”, הוסיף. ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אמש לנושא הסיפוח במהלך מסיבת העיתונאים שבה הכריז על ההתחממות ביחסים בין ישראל ואיחוד האמירויות. נתניהו הצהיר שלא ויתר על סיפוח השטחים ביהודה ושומרון. לדבריו, „טראמפ ביקש להמתין עם הריבונות”.

Új korszak kezdődik Izrael és az arab világ kapcsolataiban, az Egyesült Arab Emírségeket további államok fogják követni a békekötésben Izraellel – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített.A kormányfő megerősítette a diplomáciai kapcsolatok létrehozását Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között. Mint mondta, a békeegyezmény keretében nagykövetségeket létesítenek egymás országaiban, jelentős gazdasági fejlesztések és befektetések lesznek, fellendül a kölcsönös turisztikai ipar, beindul a légi közlekedés közvetlen járatokkal, és számos más gazdasági területen is együttműködést folytatnak majd.

Netanjahu történelmi pillanatnak, közel-keleti áttörésnek nevezte a megállapodást, amely Egyiptom és Jordánia után a harmadik arab állammal kötött izraeli békeegyezmény, és felhívta a figyelmet a két ország közti hasonlóságra: mint mondta, mindkét helyen virágzó országot hoztak létre a sivatagban. A miniszterelnök kijelentette, hogy a békeegyezmény drámai változást hoz Izrael térségbeli státuszában, ezentúl nem ellenségként tekintenek rá, sőt számos állam már most stratégiai szövetségesének tekinti, s további arab országok fognak csatlakozni a “béke a békéért” elvén az emírségekhez.

Az izraeli hadsereg csütörtökön a kora reggeli órákban megtorlócsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben a nap folyamán tucatnyi tüzet okozó léggömbökre reagálva. Ez volt zsinórban a második, egy héten belül a negyedik légicsapás, amit Izrael az övezetet uraló Hamász terrorszervezet katonai pozíciói ellen végrehajtott. Ezen felül Beni Gantz védelmi miniszter reggel és Aviv Kochavi vezérkari főnök javaslatára leállíttatta az üzemanyag szállítmányok beengedését az övezetbe. „A támadást az elmúlt héten a Gázai övezetből izraeli területre küldött robbanó léggömbökre reagálva hajtották végre. Az Izraeli Védelmi Erők nagyon komolyan veszi az izraeli területre irányuló terrorista tevékenységeket, és a szükséges mértékben továbbra is fellép az izraeli állampolgároknak ártó tett kísérletek ellen – nyilatkozta az izraeli hadsereg Twitteren. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató riportja szerint a Gázai övezetből Izraelbe átreptetett robbanó eszközt vagy Molotov-koktélt szállító léggömbök kedden és szerdán több mint 80 tüzet okoztak a határ melletti közösségekben.

 

Kultúra:

 

Irodalmi és színházi napokat rendeznek az esztergomi Babits-kertben pénteken és szombaton. A Babits Mihály egykori nyári rezidenciájánál, az MNM Babits Mihály Emlékház kertjében megvalósuló eseményen írók, költők olvasnak fel műveikből. Az előadáshoz a zenei aláfestést a hárfa adja, de az Óbudai Danubia Zenekar Vonósnégyese is koncertezik, a látogatóknak így igazi kerti muzsikában is részük lehet. Gerstmayerné Tóth Franciska, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) irodalmi muzeológusa elmondta: három éve rendezik meg évente a Babits Piknik – irodalmi és színházi napok az emlékház kertjében elnevezésű programot a Babits Mihály Színházzal közösen.

 

Időjárás:

 

Pénteken az ország északkeleti harmadán és délnyugaton folytatódik a napos idő, másutt erősen felhős időre van kilátás, néhol kisebb esővel, délután nyugaton zivatarokkal.  Estefele már szerte a Dunántúl egész területén kialakulhat zivatar, illetve az északi határszélen is lehet. Mérsékelt, néha kissé élénk légmozgás várható. Északnyugaton valószínű a leghűvösebb. Éjszaka keleten is befelhősödik az ég, elszórtan, bárhol számítani lehet kisebb esőre, záporesőre, néhol zivatarra. Jelentősebb csapadék legfeljebb egészen kis körzetekben fordulhat elő.

A hőmérséklet jellemző átlaga  csütörtök délután 30 – 33, északkeleten 28, péntek reggel 16 – 20, péntek délután  29 – 32, északnyugaton 27, szombat reggel  17 – 20 fok körül alakul.