Most a diplomáciára, nem pedig az erős szavakra van szükség

Most a diplomáciára, nem pedig az erős szavakra van szükség

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a járványról, a tanév kezdetéről, de szóba került még a fehérorosz választások, valamint a honvédelmi beszerzések ügye is.

A koronavírus-járvány újabb hullámával és a tanévkezdéssel kapcsolatban a politikus elmondta, a kormány arra készül, hogy a tanítás normál rend szerint indul el ősztől, persze abban az esetben, ha nem csak a környező országokban, Nyugat-Európában szabadul el a második hullám, hanem esetleg beszivároghat Magyarországra, akkor a helyzet megváltozhat. A kormányzat azon dolgozik, hogy ne sikerüljön behurcolni a járványt jelentős mértékben, az eddigi adatok is azt mutatják, ellentétben több európai országgal, itthon nem emelkednek meredeken a betegszámok, az aktív fertőzötti számok. Ha ez sikerül, akkor a tanítás a normál rend szerint indul el, az is tudható, a kormány felkészült a második hullámra. Ezért is volt hasznos a legújabb nemzeti konzultáció, ahol az emberek véleményére kíváncsiak a járvány elleni védekezés kapcsán, a beérkezett válaszok nagyban fogják segíteni a szakemberek, a politikusok munkáját.

Az Európai Unió külügyminiszterei rövidesen tanácskozásra jönnek össze, a fő téma a fehéroroszországi választások lesznek. A magyar álláspontot illetően Hollik István kifejtette, a kormány régóta hangoztatja, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Fehéroroszország közeledni tudjon az EU-hoz, ez egy stratégiai érdek. Egyelőre nem lehet tisztán látni, mi történik Minszkben, nyilvánvaló, amennyiben erőszakos cselekményekre kerül sor, az elítélendő, de a közösségnek nagyon óvatosan kell lavírozni, hogy a fehérorosz közeledést ne lehetetlenítsék el az EU-hoz. Azaz most a diplomáciára, nem pedig az erős szavakra van szükség.

A képviselő beszélt a különböző honvédelmi beszerzésekről, mint például az egymilliárd dolláros légvédelmi eszközökről. Arra a kérdésre, hogy valóban szükség van-e és ki, mi ellen ezekre a beszerzésekre úgy felelt, több ok is szól a vásárlások mellett. Egyrészt mindenki szeretne egy biztonságos országban élni, amelyik rendelkezik védelmi képességgel. Magyarország a NATO tagja, ami kötelezettséggel jár, a GDP 2 százalékát kell védelmi kiadásokra fordítani. Ezt szinte csak az Egyesült Államok tartotta be eddig. Ezért is kell minden tagországnak a védelmi kiadásait növelni, ezt a magyar kormány meg is teszi, ezért is fordítanak több forrást erre a célra.

Külön szóba került a két NATO tagállam, Görögország és Törökország konfliktusa, Hollik István szerint amennyiben a felek kérik, akkor a magyar kormány közvetít a felek között, de egy ilyen feladatot leginkább az erősebb országok végzik el.

A belpolitikában az ellenzéki pártvezetők megállapodtak abban, hogy 2022-ben közös jelölteket indítanak, akiket előválasztás útján jelölnek majd, ennek első állomása a Borsod megyei időközi választás lesz, amit az eddigi képviselő halála miatt kellett kiírni. Itt a Fidesz-KDNP szövetség az elhunyt politikus lányát indítja, aki fiatal, de felkészült szakember, komoly nemzetközi és itthoni tapasztalatokkal bír, közéleti ismeretekkel, helyi kötődéssel.

Augusztus 20-án lesznek megemlékezések az országban, de ezek mindegyikét befolyásolja a járvány, ezért sem lesznek nagy ünnepségek. de az is igaz, mindegyik ünnepnek arról kell szólni, hogy a magyarok merjenek büszkék lenni, hiszen ezer esztendő után is megmaradt az ország, a nemzet, a mai magyar állam méltó örököse Szent Istvánnak. Ha mindenki így él, így gondolkozik, így dolgozik, akkor az ország megmarad olyannak, amilyennek az államalapító uralkodó megálmodta.