Újbuda tesztállomást ad át, a kerületiek kedvezménnyel vehetik ezt igénybe

Újbuda tesztállomást ad át, a kerületiek kedvezménnyel vehetik ezt igénybe

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere a járványhelyzetről, a kerület lépéseiről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Azt mondta el a városvezető, hogy a parkolással kapcsolatban terveznek egy átrendezést a fővárosban, zajlanak a viták, hiszen mások az érdekeik a belső kerületeknek, mint a külsőknek. A belvárosi átalakítások kapcsán azt is megjegyezte, hogy egészen biztos abban, hogy az erzsébetvárosi polgármester nem a saját ötlete lapján döntött a forgalmi rend átalakításáról, a terveket pedig biztosan a javító szándék vezette.

A koronavírus-járványról, mint egykori orvos azt mondta el László Imre, egészen biztos, hogy itthon több a megbetegedett, mint amit a hivatalo9s statisztikák mutatnak, hiszen jóval kevesebb tesztet végeznek, mint másutt, a szakemberek szerint a fertőzöttek száma a tízszerese is lehet a hivatalos adatoknak. Hozzátette, szakemberként nem híve a hullámoknak, a fertőzés jelen van, ami különböző intenzitással van jelen. A kevesebb tesztelés a hurráhangulatnak is „köszönhető”, amit a hétköznapi emberek éltek át a karantén után, ez a hangulat valamennyire megjelent az intézkedések szintjén is. Ez részben érthető – jegyezte meg, hiszen a gazdaságot is újra kell indítani, ám valamilyen egyensúlyt meg kell találni.

A járvány kapcsán a polgármester elmondta, minden hónapban tájékoztatja a kerület lakosságát, minden alkalommal elmondja, a maszkviselés, a távolságtartás, a higiénia fontosságát. Az a legnagyobb baj, hogy a nagy bevásárlóközpontokban például már nem hordanak maszkot. A feladat az, hogy folyamatosan mondani kell, mit tegyenek az emberek.

Az újbudai önkormányzat csütörtökön fog átadni egy tesztállomást, ahol 29 ezer forintba kerül egy vizsgálat, az árból a kerületiek kedvezményt kapnak. A PCR vizsgálat jelenleg a legpontosabb adatokat szolgáltatja.

Az önkormányzat is egy új költségvetést alkotott meg, ebben létrehoztak egy 3 milliárdos vésztartalékot, amiből a kiesett bevételeket próbálják kompenzálni.

A karantén alatt a kerületi dolgozók egy része is átállt az otthoni munkára, szerencsére ez nem jelentett akadályt a mindennapi ügyintézések során, semmilyen lemaradást nem okozott.

A karantén alatti korosztályi bevásárlási időkorlátozásokkal kapcsolatban azt jegyezte meg László Imre, hogy a terv kihirdetésekor is ambivalens érzelmeket táplált, ami később be is vált, hiszen nagyon sok ellenállásba ütközött az elképzelés, persze amennyiben az emberek itt is betartják az elemi kultúra szabályait, akkor minden problémát ki lehet kerülni. Lehet szükség az ilyen típusú elkülönítésre – tette hozzá, amikor súlyosabb a helyzet, de a jelenlegi helyzetben erre nincs szükség.