Donald Trump amerikai elnök felvetette az esedékes elnökválasztás elhalasztását

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.07.31.-reggelén

  A tegnapi kormányinfón a Heti TV is feltette kérdéseit a minsiterelnökséget vezető miniszernek, Gulyás Gergelynek.

A Heti TV arról kérdzete  a minisztert, hogy mi a kormány álláspontja az amerikai tiltakozási hullám  terjedő  európai megjelenéséről.

Gulyás  Gergely a Heti TV kérdésére azt felelte, hogy a Black Lives Matter mozgalom egy rasszista mozgalom, de bízik benne, hogy Magyarországon nem lelnek táptalajra. Szólt arról is, hogy szerinte nem feladata-e egy civil szervezetnek öltözködési tanácsokat adni a miniszterelnöknek, illetve ennek teret engednie a távirati irodának.

Egy, a turisztikai iparágban dolgozók megsegítésére vontkozó kérdésre a Miniszterelnökség vezetője a Heti TV-nek azt is elmondta, hogy a kormány az erejéhez mérten próbál segíteni minden hazai turisztikai szereplőnek, de a turizmusban vannak, és lesznek a kormány által kifizetni nem tudó veszteségek. Több hazai intézmény esetében komoly kiesés lesz emiatt, de az elvesztett hónapok azokat teljes egészében nem tudják kifizetni – tette hozzá. A közelmúltban telefonon beszélt egymással a magyar és az izraeli miniszterelnök, de a személyes találkozásra nem valószínű, hogy lehetőség. Ezen kívül mindenki igyekszik a saját országában maradni – mondta egy másik kérdésre Gulyás. A Heti TV arra a kérdésére, hogy a hetes cikk lezárásra kerül-e azt mondta, hogy ha bármit találtak volna, már le lehetett volna zárni az egész ügyet. Az látszik, hogy mivel semmi ok nem volt az eljárás megindítására, kifejezetten kellemetlen és kínos volt minden meghallgatás, érdemi és komoly vádak nincsenek – mondta a miniszter. Nem nekünk tett szívesség, hogy hoznak-e bármilyen döntést, de az látszik, hogy semmilyen megalapozott tény lenne-e hazánk ellen – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

 

Gazdasági alapérdeknek nevezte Gulyás Gergely, hogy szeptemberben a rendes menetben elindulhasson a tanév, ennek egyik pillére, hogy augusztus 15. után sem szabad nagyobb zenés, táncos rendezvényt tartani. A leginkább károsultaknak lesz segítség. „A kormány az operatív törzs javaslata alapján úgy ítéli meg, hogy a hatályban lévő szabályokon történő bármilyen változtatás kockázatos; a cél ma az, hogy szeptember 1-jével a tanévet rendesen el tudjuk kezdeni. Éppen ezért a kormány a jelenlegi intézkedéseken nem kíván változtatni, a zenés, táncos rendezvényekkel kapcsolatos korlátozást fent kívánjuk tartani.” A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a járványügyi védekezés csak közösen lehet sikeres, ezért a kormány továbbra is azt kéri az emberektől, hogy tartsák be a maszkviselés szabályait a boltokban, a zárt helyiségekben és a tömegközlekedési eszközökön, de a védőtávolság megtartása szintén ugyanígy fontos. Gulyás Gergely a magyar gazdaság szempontjából is kulcsfontosságúnak ítélte, hogy az iskolák szeptemberben a hagyományos módon szervezhessék az oktatást. „Ma erre készülünk” – tette hozzá. Az augusztus 15. utáni időszakra halasztott fesztiválokkal kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, ezek esetében egyedi egyeztetés szükséges. Az 500 fő fölötti, zenés-táncos rendezvények tilalma miatt leginkább károsult zenészek értelmes megsegítésére a kormányzat külön programot dolgoz ki, élve azzal a lehetőséggel, hogy kis látogatószámú koncerteket ugyanúgy lehet majd tartani, mint augusztus 15. előtt.

 

A zsidó  év legszomorúbb és legtragikusabb napja az áv 9-i böjt,  Tisá BeÁv.  Idén 2020.július 29.  estétől július 30.  estéig tartott. Ezen a böjt- és gyásznapon egyszerre emlékezik a zsidóság  az Első Jeruzsálemi Templom i. e. 586-ban történt lerombolására és a Második Templom megsemmisülésére, amely szerencsétlen történelmi egybeeséssel i. sz. 70-ben ugyanezen a napon történt. Az Első Templomot a babilóniaiak fosztották ki és égették porig, a Másodikat a rómaiak. A Templomnak, a nép vallási központjának lerombolása nemcsak a vallásra mért súlyos csapást, hanem az első – később a második – zsidó állam megszűnését is jelentette, és a zsidók kiűzetését saját országukból. Az ezt megelőző, úgy nevezett három hét egy félnapos böjttel kezdődik támuz 17-én (idén július 19-én.)  A későbbi századok során többször is történtek Tisá BeÁvkor tragikus események a zsidó nép életében. Például ezen a napon verték le a rómaiak 133-ban a Bar Kochba lázadást. 1290-ben Angliából majd 1492-ben Spanyolországból űzték el a zsidókat Tisá BeÁv napján.

 

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a forgalomcsillapításról, a bulinegyedről, valamint többségről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A politikus értékelte a VI és a VII. kerület polgármesterének a forgalomcsillapításról szóló ötletét, megjegyezve, a hangzatos elnevezés ellenére ez a tervezet inkább a káoszt fokozza, mint a nyugalmat biztosítja. A legnagyobb probléma a tervezettel, hogy annak bejelentését nem előzte meg társadalmi egyeztetés, sem a lakókat, sem pedig a közlekedésben résztvevőket nem kérdezték meg. Erre már azért is szükség lett volna, mert például a Király utca egyes részein négyszer fog megváltozni a közlekedés rendje, de ugyanez vonatkozik Belső-Erzsébetváros más részeire. Bár ezt próbaidőszaknak nevezik, de a képviselő szerint a fővárosi kerékpárutakról is ezt mondták, ám mégis megmaradtak. Hozzátette, az is kiderült, hogy Erzsébetváros érintett részein jelenik meg először a főpolgármester által szorgalmazott 30 km/órás sebességkorlátozás is, ez sem hoz hasznos pillanatokat, hiszen a közlekedési idő nőni fog, ahogy a károsanyag-kibocsátás is. Mindezek mellett a most bevezetésre kerülő szabályok nem növelik, hanem éppen csökkentik a parkolóhelyek számát, ami nem a lakók érdekeit szolgálja, azaz ez sem lett végiggondolva. Arról nem is beszélve, a megszűnő parkolóhelyek 50-60 millió forint mínuszt jelentenek.

 

Külföld:

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy kezdeményezte az Európa Tanács (ET) isztambuli egyezményének alkotmánybírósági vizsgálatát. Egyúttal közölte, hogy lépeseket tesz egy új, a családok jogait védő nemzetközi megállapodás elfogadására. Morawiecki azt követően fordult az alkotmánybírósághoz, hogy hétfőn az egyik kisebb kormánykoalíciós párthoz, a Szolidáris Lengyelországhoz tartozó igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro indítványozta a nők elleni és a családon belüli erőszakról szóló – Varsó által az előző kormány idején, 2015-ben ratifikált – isztambuli egyezmény felmondását. Sajtóértekezletén a miniszterelnök azt mondta, a kormány „részben osztja” a közvéleményben megnyilvánuló aggodalmakat, és joggal feltételezi, hogy az egyezmény ellentétben áll többek között az állam világnézeti semlegességéről szóló alkotmányos elvvel, valamint sértheti a szülők azon jogát, hogy lelkiismeretük szerint neveljék gyermekeiket.

 

Harmadik napja meghaladja a százat az egy nap alatt diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában az osztrák egészségügyi minisztérium jelentése szerint. Az elmúlt 24 órában 105 új koronavírusos esetet észleltek, szerdán 173, kedden pedig 119 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Továbbra is Felső-Ausztriában (32 fő) és Bécsben (21 fő) fertőződtek meg legtöbben. Jelenleg 1609 aktív fertőzöttet, illetve beteget tartanak nyilván, közülük 105-en szorulnak kórházi kezelésre.     Ausztriában eddig 20 955 ember koronavírus-tesztje lett pozitív, közülük 718-an haltak bele a vírusfertőzés okozta betegségbe, míg 18 628-an időközben meggyógyultak.

 

Donald Trump amerikai elnök felvetette az alkotmány értelmében november elején esedékes elnökválasztás elhalasztását, azt hangoztatva, hogy a koronavírus-járvány miatt előtérbe került levélszavazás visszaélésekre adna lehetőséget. Az elnök a csütörtök reggeli Twitter-bejegyzései egyikében vetette fel ezt a lehetőséget. Mint írta: az általános, levélben történő szavazás „a legpontatlanabb és legcsalárdabb választás lesz a történelemben. Nagyon kínos lesz az Egyesült Államoknak”.

Donald Trump három kérdőjellel írta le: „elhalasztandó-e a választás addig, amíg az emberek megfelelően, biztonságosan és nyugodtan voksolhatnak?”.

 

Beni Gantz rotációs védelmi miniszter  kijelentette, hogy a kétéves állami költségvetés iránti igényét továbbra is fenntartja, annak ellenére, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök  ellenzi és fennáll annak a veszélye, hogy új választásokra kerül sor, ha augusztus 25-ig nem megy át a költségvetés.  Gantz szerint az egyéves költségvetés elfogadása „egy millió munkanélküli leköpésével ér fel.” Korábban, szerdán Gantz találkozott Jiszráel Katz pénzügyminiszterrel (Likud) a költségvetés megvitatására, ám nem sikerült megállapodásra jutniuk. Ezenkívül nem született megállapodás arról a dátumról sem, amikor a költségvetést szavazásra bocsátják a kabinetben. Míg Gantz ragaszkodik a kétéves költségvetés elfogadásához, ahogy az a koalíciós megállapodásban szerepel, Netanjahu ragaszkodik az egyéves költségvetés elfogadásához. Az egyéves verzió lehetőséget adna Netanjahu számára, hogy júniusban új választásokra kerüljön sor, feltéve, hogy miniszterelnöki ideje alatt nem megy át a 2021-es költségvetés. Ebben a helyzetben Netanjahu miniszterelnök maradhatna egy átmeneti kormány élén, amíg az új választásokat megtartják.

 

Gazdaság:

 

Harmincnégy százalékkal több lakás épült idén az első félévben, mint a tavalyi év azonos időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb lakásépítési adataiból. A számok azt mutatják, hogy az ország egész területén dinamikusan növekedtek a használatbavételek az első hat hónap során – kommentálta a legfrissebb adatokat a Pénzügyminisztérium (PM). A kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően immár hatodik éve folyamatosan emelkedik az új építésű lakások száma, 2019-ben több mint 21 ezer új lakás készült el, idén az első félévben pedig már 8697, ami 34 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A kormány lakáspolitikai célja a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági válság ellenére változatlan: segíteni a családokat az otthonteremtésben, valamint támogatni a fiatalokat a lakáshoz jutásban. A KSH adatai szerint a járvány kirobbanása utáni hónapokban az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma átmenetileg visszaesett, és 2019 azonos hónapjaihoz képest márciusban kétharmadára, április-májusban alig több mint felére csökkent, júniusra már újra megközelítette az egy évvel korábbi szintet.

 

Időjárás:

 

Pénteken folytatódik a napos, meleg, nyaralóknak és strandolóknak kedvező időjárás. Egy-egy zápor, zivatargóc kialakulásának a reggeli időszakban az ország déli, délnyugati harmadán, késő délután, este pedig a nyugati, délnyugati határvidéken van esélye. Mérsékelt, délután kissé élénkebb É-ias szél fúj.

Éjszaka is derült, csillagfényes, eseménytelen idő lesz jellemző. Eleinte a délnyugati határvidékre besodródhat egy-egy csapadékgóc dél felől, de ott is valószínűbb a csapadékmentes idő. Mérsékelt, a Tiszántúlon élénk, olykor erősebb É-i szél fúj.

A jellemző hőmérséklet átlaga  péntek reggel  16 – 22, péntek délután   délnyugaton  35,  északkeleten  29, szombat  reggel17 – 20,  északkeleten  13, szombat  délután  délnyugaton  33, északkeleten  26  fok körül alakul.