A miniszterelnök népszerűsége van a legmagasabban, évek óta nem volt ilyen magas az elfogadottsága

A miniszterelnök népszerűsége van a legmagasabban, évek óta nem volt ilyen magas az elfogadottsága

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Heti Tv Pirkadat című műsorában legújabb kutatásukról, amiben a politikusok elfogadottságát, elutasítottságát mérték.

Az elemző beszámolt egy különleges kutatásról, ahol nem elsősorban a szavazók pártpreferenciájára voltak kíváncsiak, hanem egyes politikusok népszerűségére. Tavaly végeztek egy ilyen jellegű kutatást, most ezért ismételték meg, hogy a változásokat megállapítsák. Az eredmények azt mutatták, hogy a kormánypárti politikusok népszerűsége nőtt jellemzően, ez nyilvánvalóan összefüggésbe hozható a koronavírus-járvánnyal, az arra adott válaszokkal. Az egyértelmű, hogy a miniszterelnök népszerűsége van a legmagasabban, évek óta nem volt ilyen magas az elfogadottsága. Erdélyi Rezső Krisztián beszélt a legnagyobb elutasítottsággal rendelkező politikusról, aki a felméréseik szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.

Az elemző szerint ez, valamint az ellenzék széttörezedettsége miatt sem látható ma olyan vezető, aki egységesíteni tudná az ellenzéki pártokat. Már csak azért is, mert a három legismertebb ellenzéki politikusnak is ötven százalék felett van az elutasítottsága, ők Hadházy Ákos, Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely. A főpolgármester az egyébként, aki az ellenzéken belül a legelfogadottabb, ugyanakkor a Nézőpont munkatársa szerint pár dolgot figyelembe kell venni a személye kapcsán. Egyrészt hiába ő a legelfogadottabb ellenzéki, de az elutasítottsága így is magas, valamint az ismertsége, népszerűsége is más lehet a fővárosban, mint vidéken.

A kutatás szerint még mindig a Momentum a legnépszerűbb ellenzéki párt, amelyik csupán néhány százalékkal előzi meg a DK-t. Jelenleg saját jogon csupán három ellenzéki párt jutna be a Parlamentbe, az előbb említett kettőn kívül a Jobbik. Az ellenzék kapcsán azt mondta el Erdélyi Rezső Krisztián, hogy az a valószínűbb, hogy majd valamilyen szélesebb jellegű összefogás fog megvalósulni, de jelenleg nincs még valamilyen közös megoldás arra a kérdésre, hogy mit tennének egy esetleges győzelem esetén.

Vannak olyan politikusok is, akik nagyon aktívak jelenleg, mint a független Hadházy Ákos és Szél Bernadett, ami ismertté teszi őket, ami talán 2022-ben egy pártnak jelenthet pluszt, mert önmagukban nem lenne esélyük bejutni a következő Parlamentbe. Ugyanakkor az is igaz – és ez az összes egyéni jelölttel kapcsolatba hozható -, hogy a 2022-es választás nagy valószínűséggel nem az egyéni jelöltekről fog szólni, hanem a miniszterelnök-jelöltekről – emelte ki az elemző, azaz perszonalizálódik a hazai politika is egyre jobban.

Az ellenzéki összefogásról még azt jegyezte meg az elemző, hogy az önkormányzati választásokon több helyen is eredményt értek el, de a győzelem másnapján már neki kellett állni dolgozni, ahol a győztes pártok néha egymás rovására hoztak meg döntéseket, erre lehetett egy példa Göd, ahol egymásnak estek a pártok és a település vezetője. Itt is volt a baj, hogy elsősorban valami ellen jött létre az összefogás, nem pedig arra, hogy mit is akarnak tenni.