Szerda reggelre 54663-ra emelkedett a koronavírusos betegek száma Izraelben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.07.23.-reggelén

Varga Judit szerint ősszel „minden eddiginél gátlástalanabb támadássorozat” jön .  A brüsszeli vita után ősszel „minden eddiginél gátlástalanabb támadássorozat” jön – erről beszélt a Magyar Nemzet néven megjelenő lapnak adott interjújában  Varga Judit. Az igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság liberális biztosai  évek óta a „jogállamiság fedőnév alatt” építenek összehangolt és átfogó politikai kampányt, és kizártnak tartja, hogy egy „csatavesztés” után feladnák. Ugyanakkor már ez az állítás is vitatható, tehát hogy a hét elején született eredmény ténylegesen Orbán és szövetségesei győzelmét jelenti-e.

Varga azt is mondta, ebben a támadássorozatban a magyar ellenzéki képviselők vállalnak majd fontos szerepet. Ők „eddig sem a magyar érdekeket képviselték Brüsszelben, hanem Brüsszel érdekeit Magyarországon, ez aligha fog változni” – vélekedett a miniszter. „Nyilván megpróbálnak majd úgy tenni, mintha az Európai Tanács következtetései meg sem születtek volna, és folytatni fogják a jogállamisági mechanizmusok kiépítését és  működtetését.”  Varga az interjúban úgy értékelte a brüsszeli eredményt, hogy az Európai Tanács „a rá nehezedő nyomás” ellenére is a magyar és lengyel álláspontot vette át. Szerinte az állam- és kormányfők megerősítették, hogy fontos az unió pénzügyi érdekeinek védelme és a jogállamiság kérdése, de a kettő nem kapcsolható össze.

Ha a közbeszerzés kiírása tovább húzódik, akkor racionális lépés lenne a kormánytól, ha átvenné a Lánchíd felújítását a fővárosi vezetéstől – mondta a Fidesz-KDNP budapesti képviselőcsoportjának vezetője. Láng Zsolt azt mondta: a felelősök össze-vissza beszélnek. Kifejtette: Draskovics Tibor a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának elnöke szerint azért tart ennyi ideig a kiírás előkészítése, mert át kell nézni, mire van pénz és mire nincs. Ehhez képest Tüttő Kata főpolgármester-helyettes azt mondta, hogy semmin nem változtattak a Tarlós István korábbi főpolgármester idejében már közzétett kiíráson – mondta. Tüttő Kata bejelentette, hogy még júliusban kiírják a feltételes közbeszerzést, amelynek késését azzal indokolta, hogy bizonytalan volt, hogy a felújításra fordítandó összeget a kormány kiutalja-e a főváros részére – közölte Láng Zsolt. A Fidesz-KDNP fővárosi képviselőcsoportja nem érti Tüttő Katát, hiszen a kormány tavaly év végén teljesen egyértelműen kijelentette, hogy megkapja az új vezetés a pénzt.

Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki a munkáltatói jogok gyakorlója az Indexben, szerdán felmondott az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak.

Bodolai emellett bejelentette, hogy felkérte az Index vezérigazgatói pozíciójára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját, aki elfogadta a felkérést. Az Index igazgatótanácsába bekerült új emberként Sztankóczy András.

„Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni”  – írta a szerkesztőségnek eljuttatott közleményében Dull Szabolcs.

Rövidesen megalakulhat a Budapesti Iskola Intézet,  jelentette be sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes. A fővárosi székhelyű intézet alapításának első lépése HELLER ÁGNES ÉS FEHÉR FERENC HAGYATÉKÁNAK MAGYARORSZÁGRA HOZATALA.    A hagyatékot az örökösök, Hermann Zsuzsa és Fehér György helyezte letétbe a Fővárosnál, írja az MTI. A kezdeti szakaszban a hagyaték gondozásának helyszíne Budapest Főváros Levéltára lesz. Ennek a munkának a végén létrejön egy olyan intézet, ami a progresszív gondolkodás, a szellemi gazdagság és a kulturális sokszínűség otthona lehet – mondta el Gy. Németh Erzsébet. Az intézetnek nemcsak hazai, hanem nemzetközi kapcsolatai is épülnek majd a jövőben külföldi egyetemekkel és kutatóintézetekkel.   Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy „Heller Ágnes féltette a demokráciát, mindennél fontosabbnak tartotta a gondolkodás szabadságát és egész életében aktívan részt vett a társadalmi folyamatokról szóló beszélgetésekben. A Budapesti Iskola a szabadság és a humanizmus, a diktatúra elleni küzdelem iskolája volt.”

 

Külföld:

Az ellenzék Igor Matovič szlovák kormányfő leváltását kezdeményezi. A Smer és a belőle kivált Hlas parlamenti képviselői már össze is gyűjtötték a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges aláírásokat. Eredetileg a kormányfő plagizált diplomamunkája volt az ok, most azonban már a brüsszeli szereplését is kifogásolják. Igor Matovič szlovák kormányfőnek így bizalmatlansági indítvánnyal kell szembenéznie a parlamentben. . A házelnöknek hét napon belül össze kell hívnia a parlamentet, hogy tárgyaljanak a bizalmatlansági indítványról. A kezdeményezők szerint több ok is van a kormányfő menesztésére. Ezek közé tartozik Matovič felkészületlensége az alkotmányos feladatok ellátására, a kormányprogramtól való eltérés és a koronavírus-válság felszámolására irányuló igyekezetének elhibázottsága. Hozzátették azt is, hogy szerintük Matovič felkészületlenül ment a múlt pénteken Brüsszelbe, ahol inkompetens módon nyilvánult meg, aminek következtében Szlovákia eurómilliókat veszített. Robert Fico exkormányfő szerint azzal, hogy Igor Matovič a vissza nem térítendő támogatások 390 milliárd euróra való csökkentését javasolta, ártott Szlovákiának.

A brüsszeli EU-csúcstalálkozón Lengyelország, a visegrádi csoporttal és a közép-európai országokkal együtt, az egyik meghatározó hangot jelentette, ez a hang döntött végül a kompromisszumról, a győzelemről – szögezte le Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok helyreállítását szolgáló alapról szólva Morawiecki elmondta: Németország és Franciaország vezetésével (…) több tagállamot sikerült meggyőzni arról, hogy egy nagy újjáépítési tervre van szükség, miután az Európai Uniónak – az Európai Bizottság véleménye szerint – idén és a jövő évben mintegy másfél ezer milliárd eurós beruházási deficitje lesz. Ahhoz, hogy a helyreállítási alapból Lengyelország is részesülhessen, sok ügyességre, szövetségépítésre volt szükség: a csúcstalálkozón ugyanis többen ellenezték ezt, azzal érvelve, hogy Lengyelországban – valamint Csehországban és Magyarországon is – a járványt és ennek gazdasági következményeit hatékonyan kezelik – mondta el a lengyel kormányfő.

Az amerikai kormányzat csaknem kétmilliárd dolláros megállapodást kötött az új koronavírus elleni vakcina beszerzéséről két gyógyszergyárral. A Trump-adminisztráció 1.95 milliárd dolláros megállapodást kötött az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyárakkal százmillió adag vakcináról az egyelőre még csak készülőben lévő szerről. A Fehér Ház által aláírt megállapodás értelmében az amerikai kormányzat még további ötszázmillió adag vakcinát vásárolhat. Az oltóanyagot a The Wall Street Journal szerint az amerikai állampolgárok ingyen kapják majd meg. A tervek szerint az amerikai kormány 2021 januárjáig 300 millió adag vakcinát hoz forgalomba.

Izrael askenázi főrabbija, David Lau levelet írt Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Juli Edelstein egészségügyi miniszternek (Likud) arra kérve őket, hogy vizsgálják felül a zsinagógák látogatására vonatkozó korlátozást – írja az Új Kelet online. A jelenleg érvényben lévő rendeletek szerint adott esetben az imahelyeken legfeljebb tíz fő tartózkodhat, maszkot kell hordaniuk és tartaniuk kell a két méter távolságot egymástól – emlékeztet a magyar nyelvű izraeli lap. Lau rabbi azt állítja, hogy a rendelet nem veszi figyelembe az egyes vallási intézmények méretét, és arra kérte a politikai vezetést, hogy értsék meg, hogy a hívők a zsidó nagy ünnepek előtt a következő két hónapban nagyobb számban akarnak majd a zsinagógákba látogatni. „Abból amit látok és tudok, a zsinagógák látogatói nagyon szigorúan követik az előírásokat” – írta Lau a levelben. „És figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az embereknek csak nagyon kis százaléka fertőződött meg ezeken a helyeken.” Szerda reggelre egyébként 54663-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Kedden rekord számú 1977, éjfél óta 303 új esetet regisztráltak.

 

Gazdaság:

A koronavírus-járvány miatt kialakult kedvezőtlen gazdasági helyzetben a munkahelyeket létrehozni tudó és akaró vállalatokat támogatja a kormány, nem a munkanélküliséget finanszírozza – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Győrben. A tárcavezető az Innovatív Raktárlogisztika Kft. lítiumion-akkumulátorok tárolására is alkalmas új raktárának építését bejelentő ünnepségen azt emelte ki, hogy a vírus egyrészt az emberek egészségét támadta, másrészt munkahelyeket sodort veszélybe, ezért a védekezésnek két frontját nyitotta meg a kormány. Az egyik az egészségügyi védekezés, amelynek első fázisát megnyertük, a másik pedig a gazdasági védekezés, amelyet szintén meg fogunk nyerni – fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy az állam a gazdasági védekezés keretében minden olyan vállalat beruházásnak a felét kifizeti, amelyik elkötelezi magát munkavállalói megtartása mellett.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön reggel többnyire felhős égbolt lesz jellemző, keleten, északkeleten várható kevesebb felhő. A nyugati és déli megyékben elszórtan lehet eső, zápor, esetleg zivatar is előfordul. Északkeleten, északon várhatóan nem esik.

Délelőtt fokozatosan csökken a felhőzet, megszűnnek a záporok, egyre többfelé kisüt a nap. Fülledt, meleg időre készülhetünk. Délután változóan napos-gomolyfelhős időben elvétve, kevés helyet érintően, de előfordulhat zápor.

Késő este, éjjel, délnyugaton, majd a Dunántúl nyugati térségében, a Balaton nyugati medencéjében újabb zivatarok kialakulásával kell számolni. Másutt csillagfényes, gyengén felhős égbolt, csapadékmentes idő a valószínűbb. (Ezen a napon van legközelebb a Földhöz a NEOWISE üstökös, de már napról-napra halványul.)

A jellemző hőmérséklet átlaga  csütörtök reggel 15 – 20,  csütörtök délután 26 – 31,  péntek reggel  15 – 18, északkeleten 13fok körül alakul.