Minden uniós tagállamnak vállalható kompromisszumok születtek Brüsszelben

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.VII.22.-reggelén

Minden uniós tagállamnak vállalható kompromisszumok születtek Brüsszelben a volt uniós biztos szerint. Navracsics Tibor nagy magyar eredménynek tartja, hogy a politikai feltételek kikerültek a megállapodásból. „Kevesen gondolták volna – magamat is beleértve -, hogy a mostani Európai Tanács-ülés döntésre fog jutni a két rendkívül fontos kérdésben, hiszen a 7 éves pénzügyi keretnek az összege és a szerkezete is vitatott volt, nem beszélve a gazdasági újjáépítési csomagról, amiről tulajdonképpen azt gondolom, hogy minden eleme támadás alá volt véve” – mondta a politikus, aki a legfontosabb ténynek tartja, hogy most mindkét pénzügyi kérdésben megállapodás született, ami azt mutatja, hogy „mindenkinek vállalható volt a kompromisszum”. A részleteket lefordítva kijelentette, hogy a – rászoruló – tagállamok valós pénzügyi segítséget fognak kapni gazdaságuk lendületbe hozására, hogy ki mennyit, azt az Európai Bizottság számolja ki, igaz, még az Európai Parlamentnek is lesz szava a kérdésben. „A tárgyalásokon már lehetett látni, hogy a francia-német összefogás már nem elég, ez egy sokkal széttartóbb Európai Unió, mint korábban volt, és az  Európai Parlamentnek is élesebbek lehetnek a fogai, egy baloldal felé hajló többsége van. Innentől kezdve nagyon könnyen belesodródhatnak a pénzügyi viták ideológiai vitákba.” Arról, hogy a legnagyobb palack pezsgőt most a déli államok bonthatják-e ki, Navracsics Tibor azt mondta: jó kérdés, anyagilag igen, de politikailag nem; ám az biztos, hogy a déli országok a csődtől menekültek meg a mostani döntéssel, miközben a lengyel és a magyar kormányfő jó pozíciót harcolt ki magának azzal, hogy vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha jogállamisági eljárásoktól teszi függővé az EU a jogosan járó pénzek kifizetését.

Orbán Viktor miniszterelnök saját országára mért vereséget a most véget ért EU-csúcson azzal a politikájával, amelynek eredményeként lassan nemkívánatos személlyé válik Brüsszelben – mondta Dobrev Klára, a párt európai parlamenti képviselője. Az ellenzéki politikus történelmi sikerként, az „európai egyesült államok” felé tett hatalmas lépésként értékelte az ötnapos csúcstalálkozón született kompromisszumot, amely miatt azonban – szerinte – a magyaroknak nincs túl sok oka az örömre. „Orbán ismét hatalmas vereséget szenvedett” – mondta, majd hangsúlyozta, Magyarország a teljes európai költségvetés arányában még soha nem kapott ilyen kevés pénzt az uniótól.

Jól halad az egészségügy leállása alatt felhalmozott műtéti hátralék ledolgozása – írja a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) adatai alapján a Népszava. A kórházak járvány miatt március közepétől nem végeztek tervezhető műtéteket. Ugyanakkor a finanszírozási adatok szerint a leállás két és fél hónapja alatt az akut ellátások túlnyomó részét megkapták az arra rászorulók, míg a tervezhetőekből 80 százalékkal kevesebbet végeztek az intézmények. A szív- és keringési rendszerrel összefüggő műtétek száma alig csökkent, de például a szürkehályog-, a gerinc-, a térd- és csípőízületi operációk szinte leálltak. Az egészségbiztosítási alapkezelő május közepén nyitotta meg a már ismert nagy műtétes várólisták mellett a vírus elleni védekezés miatt halasztott 19 ellátásra a várólistákat. Eddig 1118 eset került fel a listára, amiből július közepéig 904 beavatkozást, azaz 80 százalékot már ellátták. A legtöbb ilyen elmaradt beavatkozás a nőgyógyászati műtéteknél volt.  A listára kerülés és a beavatkozás között átlagosan három napot kell várakozni. Csak 11 beteget jegyeztek elő laparoszkópos bélműtétre, de ők várakoztak a legtöbbet, 11 napot, mire műtőasztalra kerülhetnek.

Anyagi megbecsülésre és munkahelyi biztonságra is szükségük van a szociális dolgozóknak – mondta Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési frakciójának tagja. A politikus egy olyan esetre utalt, amikor egy családsegítőt meggyilkolt az ügyfele. Léteznek számítógépre vagy telefonra telepíthető alkalmazások, amelyekkel a munkatárs segítséget kérhet, ha bajban van – mondta. Hohn Krisztina megismételte pártja álláspontját, miszerint a szociális ágazatban is biztosítani kell a bruttó 500 ezer forintos bérkiegészítést idén, amelyet a koronavírus-járvány miatt az egészségügyi dolgozók megkaptak.

 

Külföld:

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 2021-2027 közötti keretköltségvetésről és a koronavírus-válság miatti gazdasági helyreállítási csomagról szóló négynapos tárgyalások után Brüsszelben. A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, a két országnak sikerült egyértelművé tennie: azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen. Orbán Viktor közölte: minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasították, és ezzel összefüggésben egy teljesen új mechanizmus létrehozását szorgalmazták. Az említett törekvések megtörése siker úgy Magyarország, mint Lengyelország számára – közölte. Hozzátette, Magyarország álláspontja szerint a két témát külön kell kezelni, és ezt sikerült elérni a megbeszélések folyamán. A jogállamiság fogalmának tisztázása érdekében a kérdésre vissza kell térni a közeljövőben – mondta Orbán Viktor.

 

A lehető legjobb megállapodást sikerült elérnie Olaszországnak a brüsszeli európai uniós csúcson – mondta az ország miniszterelnöke, amikor az eredményekről Sergio Mattarella államfőt tájékoztatta Rómában. Olaszország méltóságát és az európai uniós intézmények függetlenségét is tiszteletben tartja a megállapodás – közölte Giuseppe Conte. Az olasz kormány erős, és ez a megállapodás az olasz kormány cselekvését erősíti. A megszerzett 209 milliárd euróval lehetőség van újraindítani Olaszországot, de ehhez nagyobb sebességre kell kapcsolni – jelentette ki.  Hozzátette, a kapott összeg miatt Róma nem kíván élni az európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásaival. Elemzők megjegyezték, hogy az olasz kormány pont annyival, 36 milliárd euróval szerzett többet, mint amennyit az ESM-forrásokkal kapott volna. Olaszország a helyreállítási csomagból 82 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatásként, 127 milliárdot pedig kölcsönként kap.

 

A szíriai légvédelmi rendszerek Damaszkusznál működésbe léptek egy Izraelnek tulajdonított légicsapásra reagálva, közölte a SANA állami hírügynökség. Nyugati hírszerzési források szerint Izrael egy Iránhoz köthető nagy lőszerraktárat támadt a főváros szélén. A SANA szerint a légvédelmi rendszereket a főváros feletti “ellenséges célpontok” aktiválták. „Légvédelmünk reagált az izraeli ellenség által a megszállt szíriai Golán Majdal Shams területéről kilőtt rakétáira”. A DPA hírügynökség által idézett szír katonai forrás szerint legalább hét katona megsebesült a támadás során, ami „súlyos anyagi károkat” okozott. A hírszerzési források szerint a Szíria keleti, közép- és déli bázisain, amikre Izrael az elmúlt hónapokban csapásokat mért, nagy számú iráni támogatású milíciák tartózkodnak. Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a jelentéseket.

 

Az ápolók szakszervezete és a pénzügyminisztérium megállapodást kötött, véget vetve az általános sztrájknak, ami hétfőn kezdődött az izraeli egészségügyi központokban a munkaerőhiány miatt. A megállapodás szerint 2000 ideiglenes ápolóval és 400 orvossal bővitik az államilag működtetett egészségügyi rendszert, és megerősítik a biztonsági személyzetet az érzékeny helyszíneken. Az állandó személyzet létszámának megállapítására egy csoportot hoznak létre. A felek megállapodtak abban is, hogy az ápolók „kapszula” rendszerben fognak dolgozni a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Végleges döntés még nem született azoknak az ápolóknak fizetésével kapcsolatban, akik karanténba kényszerülnek egy vírushordozóval való érintkezés miatt. A megállapodás néhány órával azt követően született, hogy Juli Edelstein egészségügyi miniszter (Likud) és Jiszráel Katz pénzügyminiszter bejelentette, hogy további 2000 ápolót és 400 orvost fog felvenni, és további orvosi felszerelést fognak vásárolni, „hogy lehetővé tegyék a koronavírus kihívásaira adott reakció optimális feltételeit”. A miniszterek megállapodtak abban is, hogy milliárdokat fognak költeni a COVID-19 tesztek növelésére télen, valamint további influenza elleni oltásokra.

 

Gazdaság:

 

Visszatértek a vevők a használt autók piacára, júniusban már 11,5 százalékkal több használt autó tulajdonosváltását regisztrálták, mint egy évvel ezelőtt, és 66 százalékkal többet, mint áprilisban – közölte elemzésében a Használtautó.hu. Az idei első fél évben összesen 367 413 használt személyautó átírását regisztrálta a Belügyminisztérium, így az elmaradás csak 5,7 százalékos az előző év azonos időszakához képest – jelezte a portál a Datahouse Kft. által feldolgozott adatok alapján. Kiemelték, hogy az adat kifejezetten kedvező, mert az új autók piacán 23,7 százalékos, a használtautó-behozatalnál pedig 17,8 százalékos volt a visszaesés. Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője hangsúlyozta: az olcsóbb autók iránt csökkent legkevésbé a kereslet. A vevők zöme továbbra is legfeljebb 3 millió forintig keres autót, a vírushelyzetben azonban az érezhetően felértékelődött személyes mobilitás miatt nőtt a legolcsóbb, a legfeljebb 500 ezer forintos tartományban autót keresők száma.

 

Időjárás:

 

Szerdán egy mérsékelt hidegfrontnak köszönhetően, ÉNY-KDK irányban áthalad az ország felett egy felhősáv, melyből elszórtan zápor, zivatargóc is kialakul. Nyugaton a felhős, szemerkélős reggelt követően már délelőtt csökken a felhőzet, kisüt a nap. Délután várhatóan már a keleti országrészt is elhagyja a csapadékmező, szakadozik a felhőzet és naposra fordul az idő. Gyenge, olykor kissé élénkebb É-i szél fúj.

Éjszaka változóan, délen erősebben, északon gyengén felhős égbolt lesz jellemző. A délnyugati országrészben a késő esti óráktól zivatarok alakulhatnak ki, melyek éjjel átterjedhetnek a déli országrészre is. Másutt nem valószínű csapadék.

A jellemző hőmérséklet átlaga szerda reggel 16 – 19, szerda délután délnyugaton 32, északkeleten 24,

csütörtök reggel 13 – 19, csütörtök délután   25 – 30fok körül alakul.