A migráció erősödése mellett a koronavírus-járvány következményeivel is számolni kell

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.07.18.-reggelén

A migrációs nyomás folyamatos erősödése mellett a koronavírus-járvány következményeivel is számolni kell, így a határvédelem most fontosabb, mint bármikor – jelentette ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője. Farkas Örs a bácsalmási határőrizeti kerítésnél tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: amellett, hogy meg kell védeni a magyar emberek biztonságát, meg kell védeni a magyar emberek egészségét is. Hangsúlyozta: Törökországban, Görögországban, Észak-Macedóniában, Bulgáriában, Szerbiában és Boszniában a migrációs jelenlét összekapcsolódott a koronavírus-fertőzés növekedésével, és ezekben az országokban a járvány megállítása egyelőre gondot okoz. A szóvivő szerint ugyanakkor az Európai Unió szándéka nem változott az elmúlt években, hiszen „azt lehet látni, hogy – kihasználva a koronavírus-járvány adta lehetőségeket – olyan jogszabályok és javaslatok kerülnek az asztalra, amelyek a migráció további szervezését és a kötelező elosztási kvótának az elfogadását célozzák”. Az Európai Bíróság pedig olyan ítéleteket hoz, amelyek elmarasztalják a migráció ellen küzdő országokat, elég csak a tranzitzónákkal kapcsolatos, Magyarországgal szembeni ítéletre gondolni – tette hozzá.

Magyarország csak akkor járulhat hozzá az Európai Unió Covid-19-es újjáépítési alapjához, ha az EU lezárja a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárást – hangsúlyozta Novák Katalin, a Fidesz alelnöke a Die Weltnek adott interjújában. Kiemelte: Magyarország jogállam és ez így is marad. Az Országgyűlésben elfogadott határozat megszabja a kormány mozgásterét a mentőcsomagról szóló tárgyalásokon – szögezte le. Hangsúlyozta, hogy az unió történetében egy teljesen új dologról van: ez az Új Generáció Alap egy olyan hitel, amit az EU-nak kellene felvennie, és amiért a tagállamoknak kell jótállniuk. A magyar parlament ezzel kapcsolatosan alapvető feltételeket határozott meg: igazságosnak kell lennie, a szegényebb országok nem kaphatnak arányosan kevesebbet, mint a gazdagabbak és nem szabad a pénzek szétosztását politikai feltételekhez kötni. „Ehhez az is hozzátartozik, hogy a tagállamokat nem zsarolják a politikai bunkósbotként használható jogállamiság fogalmával” – fogalmazott Novák Katalin. Hozzáette: emiatt kell a Magyarország elleni 7-es cikkely szerinti eljárást is lezárni, ez is szerepel a magyar parlament határozatában.

Örülök, hogy a kormány kivételesen hallgatott a józan hangokra – reagált Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán arra a kormányzati döntésre, hogy idén elmarad az augusztus 20-ai tűzijáték.   Felelőtlenség lett volna, ha több százezres tömeg gyűlt volna össze a Duna-parton egy olyan időszakban, amikor a járvány bármikor belobbanhat” – írta Budapest ellenzéki vezetője.

 

Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke szintén Facebook-bejegyzésben jelentette ki: „az első csatát megnyertük: a tűzijáték ebben a helyzetben nincsen. A második csatát is meg fogjuk nyerni, hiszen a Lánchíd fel lesz újítva.” A politikus megköszönte a budapestiek tízezreinek, hogy a párt által szervezett kupakszavazáson a Lánchíd felújítását támogatták a tűzijáték helyett.

Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra – mondta a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla felhívta a figyelmet, hogy a légúti fertőzésekre – mint amilyet a koronavírus is okoz – jellemző a szezonalitás, így sok előny származhat abból, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek. Ugyanakkor a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad. Ezért kellene visszatérni a maszk használatára például az irodákban – fűzte hozzá. Ősszel ez a helyzet megváltozik – közölte -, arra számít, hogy november környékén ismét megemelkednek az esetszámok. Nem véletlen, hogy mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina ekkorra elkészüljön – mondta.

 

 

 

 

Schumicky Balázs, a Magyar Apartmankiadók Egyesületének (MAE) elnöke a rövidtávú lakáskiadás fontosságáról, a turizmusban, a gazdaságban betöltött szerepéről, a megszűnés veszélyeiről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Schumicky Balázs elmondta, a közvélemény szemében a lakáskiadóknak köszönhető – többek között -, hogy ellepték Budapestet a fapados turisták tömegei.  Ennek kapcsán az egyesület elnöke azt jegyezte meg, részben van igazsága a panaszkodóknak, különös tekintettel Belső-Erzsébetvárosra , ezeken a helyeken a problémákat meg kell oldani. Az Airbnb egy bejelentett legális tevékenység – emelte ki Schumicky Balázs, a lakáskiadók adót fizetnek az önkormányzatoknak, az államnak, építményadó, kommunális adó, idegenforgalmi adó, formájában, de mellette tételes átalányadót, turizmusfejlesztési hozzájárulást és természetesen személyi jövedelemadót is.Az egyesület tavaly 3.1 millió vendégéjszakát produkált a KSH kimutatása alapján, a vendégek 80 százaléka kifejezetten apartmant keresett, több mint felük azt nyilatkozta, ha nem ilyen helyeken tudnának megszállni, akkor nem jöttek volna a magyar fővárosba, azaz hoteleket nem akartak választani. Ez azt jelenti, ha a hatóságok döntései nyomán megszüntetik ezt az iparágat, akkor ezek a vendégek, ez a több millió ember nem Budapestet fogja a jövőben választani, elmennek inkább Prágába, Pozsonyba, Bécsbe, Zágrábba.

Schumicky Balázs elmondta, az egyesületük nem csak a lakáskiadók érdekeit képviseli, hanem azt a nagyon sok embert, aki a vendéglátásból él, azokat a vállalkozásokat is, amelyek adót termelnek.

Arra a kérdésre, hogy miért támadják a rövidtávú lakáskiadókat a szállodások, az egyesület elnöke úgy felelt, akkor történnek ezek, amikor az egész szakma bajban van, és azt gondolják, ha újból lesz turizmus, akkor a vendégek majd őket választják. Ám a nemzetközi példák pont ennek az ellenkezőjét mutatják.

Külföld:

A lengyel elnökválasztás eredményeinek érvénytelenítését kéri a legfelsőbb bíróságtól az alulmaradt jelöltet támogató legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO). Borys Budka szerint a bírósághoz beterjesztendő dokumentumokban feltárják azokat a körülményeket, amelyek miatt nem volt igazságos az elnökválasztás. Szerinte még akkor is, ha a szavazást jól bonyolították le, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje, Andrzej Duda és a PO vezette ellenzéki koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester nem részesült egyenlő mértékben az állami támogatásokból, nem szerepelhetett ugyanannyit a közszolgálati médiában, és mindez azt eredményezte, hogy „a helyzetük nem volt egyenlő”. A lengyel választási bizottság hétfőn jelentette be, hogy a választásokat a hivatalban lévő Duda nyerte a második fordulóban leadott szavazatok 51 százalékával.

 

Az Európai Bizottság azonnal felveszi a kapcsolatot amerikai partnereivel, hogy konstruktív és intenzív munkát kezdeményezzen egy megerősített és tartós adatvédelmi mechanizmus kidolgozása érdekében – közölte Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben, az uniós bírósági vonatkozó ítéletére reagálva. Az Európai Unió Bírósága csütörtöki ítéletében érvénytelenítette az Egyesült Államokkal kötött, személyes adatok átadásáról szóló megállapodást. A Facebook közösségi portált érintő ítéletében a luxembourgi székhelyű uniós bíróság egyebek mellett azt mondta ki, hogy az amerikai adatvédelmi szabályozás elégtelensége miatt szigorúbb intézkedésekre van szükség az európai felhasználói adatok továbbítása terén a magánélet védelme érdekében. Reynders sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az Európai Bizottság tanulmányozni fogja a bíróság ítéletét, és fontolóra veszi, hogy miként lehetne még biztonságosabbá tenni az uniós állampolgárok adatainak továbbítását az Egyesült Államokba.

 

Tovább nőtt Joe Biden demokrata elnökjelölt és Donald Trump közötti különbség az előzetes országos pollokban. A demokrata jelölt immár 15%-ponttal vezet Trump előtt.

Egy friss, országos felmérés szerint már 15%-pontos előnye van Joe Bidennek Donald Trumppal szemben a novemberi elnökválasztás előtt – írja a Marketwatch. A Quinnipiac University kutatása szerint Biden 52, Trump pedig mindössze 37%-ot szerezne az országos szavazatokból, ha most lennének az elnökválasztások. Ez eddig a legnagyobb különbség, amit az egyetem eddig mért, egyre tágabbra nyílik tehát az olló a jelöltek között. A felmérést múlt csütörtök és e hét hétfő között készítették, és a készítők szerint +-2,8%-os a hibahatár. A RealClearPolitics (amely szinte az összes országos poll eredményét átlagolja) mozgóátlaga szerint Biden előnye 8,1%-pont.

Az elmúlt években egyre megszaporodtak a török elnök Izrael-ellenes nyilatkozatai, amely gyakran vegyítik a nacionalista retorikát az iszlamizmussal. A Jerusalem Post szerkesztőségi cikke szerint Törökország egyre nagyobb veszélyt jelent Izraelre és a régió stabilitására. Erdogan a Hagia Szophia mecsetté átalakításának bejelentése után azt mondta, hogy a következő lépés az Al-Aksza mecset felszabadítása lesz. Az elmúlt hónapokban a török vallásügyi minisztérium és más kormányközeli hangok is azt hirdették, hogy a törökök feladata, hogy az Iszlám világot egyesítsék Izrael ellen. A szakértők úgy gondolják, hogy Törökország hasonló pályát futhat be, mint Irán, ami szintén fenyegető, antiszemita retorikával kezdte a hetvenes évek végén az Izrael ellen való fordulást.  Hosszú éveken keresztül Irán tűnt a zsidó állam legnagyobb ellenségének, míg Törökországgal jó volt a kapcsolat. Azonban a 2009-es gázai háború negatív fordulatot hozott a török-izraeli kapcsolatokban, és azóta folyamatosan romlik a helyzet. Egyre növekszik az antiszemitizmus az országban, és a török vezetés fontos támogatója a Hamász terrorszervezetnek. Törökország akárcsak Irán, a külpolitikája részévé tette Jeruzsálemet vagy, ahogy ők nevezik Al-Kudszot. Mikor az Egyesült Államok áthelyezte a nagykövetségét Jeruzsálembe, akkor Törökország hívta össze a muszlim vezetőket, hogy együtt ítéljék el a lépést. A törökök az annektálás ellen is többször felszólaltak.

 

Gazdaság:

 

Rekordáron, csaknem 4 millió forintért kelt egy fürt vörös szőlő Japánban a szezon első árverésen. A lédús, magas cukortartalmáról híres fajta egy fürtjéért már tavaly is rekordárat fizettek, de az idei első árverésen ez megdőlt: 1,3 millió jent (mintegy 4 millió forintot) ért meg a vevőnek a 900 grammos fürt, amelyen majdnem 30, pingponglabda méretű szőlőszem termett. Az Isikava prefektúrában nemesített szőlő fürtjéért idén is a Hjakurakuszo cég – mely a prefektúrában három hagyományos japán fogadó, vagyis rjokan tulajdonosa – fizette a rekordárat. A vevő nevében ezúttal is egy nagykereskedő licitált a kanazavai nagybani piacon. Szakamoto Micutaka, a cég főszakácsa azzal indokolta a hatalmas összegű vételárat, hogy bátorítani szeretnék a japán mezőgazdasági termelőket.

 

Időjárás:

 

Szombaton északkeleten lehet tartósabban borongós, csapadékos az idő, máshol a napos-gomolyfelhős időben záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A Dunántúlon gyakran megerősödhet az északnyugati szél. Hajnalban 10-16, kora délután 19-25 fok valószínű.