Magyarország még mindig a sikeresebb oldalon áll

Magyarország még mindig a sikeresebb oldalon áll

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában a koronavírus-járvány elleni küzdelem állásáról, a beharangozott vakcinákról, a védekezés elegyszerűbb módszereiről beszélt.

A főorvos beszélt arról, hogy már egyre több ország jelenti be, hogy közelében vannak a koronavírus elleni vakcinának, most éppen Oroszország áll a sor elején, amikor bejelentették, október elején már több tízmillió embert fognak beoltani. Szlávik János szerint ez rendkívül meglepő, hiszen a kutatások legkorábban az idei év végére, a jövő év elejére ígérték a vakcinát, de különbözőek a kutatások, a hozzáállások is. Az oroszoknál elképzelhető, hogy úgy gyorsították fel az oltóanyag kutatását, ami alapján egyes fázisokat kihagytak. A szakember szerint érdemes óvatosan kezelni az egészet, hiszen a korábbi éveken át tartó kutatások most felgyorsultak, ma már egy évről, sőt hónapokról beszélnek, ezért is riasztó, hogy emberekbe fognak olyan anyagot bejuttatni, amiről igazából nem sokat lehet tudni.

A főorvos megemlítette, vannak olyanok is, akik már meglévő, forgalomban álló gyógyszerek hatásait is kutatják, erre elsősorban azért is van szükség, mert azt is látják a kutatók, ebben a helyzetben nincs idő új gyógyszerek kifejlesztésére, így a már meglévő, törzskönyvezett gyógyszert vizsgálnak át. Ám ennek is vannak hátulütői, mert köztük vannak olyanok, amelyek ugyan elpusztítják a koronavírust, de mégis alkalmatlanok arra, hogy az embert meggyógyítsák. Összességében ki kell mondani, a klinikai próbákat nem lehet kihagyni, persze meg kell próbálkozni a már meglévő szerekkel. Jelenleg egyetlen olyan gyógyszer van forgalomban, ami csökkenti a betegség súlyosságát, a halálozást, de ezt súlyos, életveszélyes állapotú embereknek adják még itthon is.

A gyógyult betegek vérplazmájának beadása betegeknek, az egy kétségbeesett próbálkozás a szakember szerint, de ezt történt az ebola esetében is, ez valamennyire beválni látszik a koronavírusos betegeknél, ez nem tökéletes megoldás, de már nem kevés ember életét sikerült ezzel megmenteni.

A főorvos arra a felvetésre, hogy az egyéb fertőző betegségek és a migráció összefüggései mekkora veszélyt jelenthetnek úgy felelt, az ismert betegségekkel nincsen baj, az emberiség a már ismert kórképekkel meg tud harcolni. Az ismeretlennel van a baj, az afrikai betegségek nagy részét ismeri az emberiség, ám vannak a világ bármely pontján ismeretlen vírusok. Az ismeretlenre nem tud az emberiség felkészülni, most nagy ütemben zajlik a kutatása koronavírus-járvány ellen.

A szakember beszélt a járványügyi felkészülésről, a kórházi ágyak kiürítéséről. Mint hozzátette, minden országnak valahogy fel kellett készülni a járványra, a problémákat meg kellett oldania, ki így tette meg, ki úgy. Ahol korábban jelent meg a vírus, ott súlyosabb volt a helyzet, Magyarországra később jött be, így volt idő felkészülni. Lehetett látni, miként kell kórházakat kiüríteni, kapacitásokat biztosítani, eszközöket beszerezni. Ám Magyarország még mindig a sikeresebb oldalon áll, a fertőzésszámot is tekintve, de a szomszéd országokban megnőtt számok adhatnak aggodalomra. Az is baj, hogy sok európai állam nem teheti meg az elszeparálódást, most a gócpontok felfedezése és azok elzárása lehet a megoldás. Az egyébként szerencse, hogy a hazai csökkenő esetszámok azt is jelentik, az egészségügyi dolgozók elmehetnek szabadságra, pihenni, de a vezetés közben gondolkozik azon, hogy mit hozhat a jövő.

A különböző csodaszerek kapcsán a főorvos azt mondta, az embereknek is meg kell tanulni, csak a klinikailag bizonyított gyógyszereket kell használni.

A koronavírus-járvány Szlávik János szerint az infektológus szakmának jót tehet, mert egyre több fiatal szakember választja ezt a pályát.

Visszatérve az elszeparálódásra, a főorvos szerint egész egyszerűen nem lehet az emberekkel megtenni, hogy hosszabb időre elzárják őket, ez pszichikailag, erkölcsileg lehetetlen. Persze az sem jó, ha hirtelen engedik össze az embereket, mert ezek hozzák vissza a járványt. Vannak, akik szerint ez sem nagy baj, mert a nyájimmunitás elvét lehet gyakorolni, aki már egyszer átesett a betegségen, az nem kapja meg újra, ám a szakember szerint ez egyáltalán nem bizonyított, azaz akár kétszer is meg lehet kapni a betegséget.

Szlávik János szerint vannak egészen egyszerű módszerek arra, hogy nem kapják el az emberek a vírust, többnyire maradjanak otthon, most ne menjenek külföldre, a javasolt helyeken hordjanak maszkot, zárt helyen ne menjenek sok ember közé.