Kiemelten fontos, hogy a szegényebb és a gazdagabb országok között a kohéziós alapok elosztásánál legyen meg az egyensúly

Kiemelten fontos, hogy a szegényebb és a gazdagabb országok között a kohéziós alapok elosztásánál legyen meg az egyensúly

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Európai Unióról, a mostani német elnökségről, valamint az uniós hitelről beszélt.

A politikus beszélt az EU soros elnökségéről, amit július 1-től vett át Németország, akiket egyébként majd a portugálok és a szlovének követnek majd. A német elnökség középpontjában a koronavírus-járvány és a válság áll majd, de mellette ott van még a legnagyobb megoldandó kérdés, a közösség következő hétéves költségvetése is. Az is kérdés, hogy a mostani német elnökség mennyire lesz képes a fair play szabályai szerint megteremteni az egyensúlyt a tagállamok között, Magyarország számára az kiemelten fontos, hogy a szegényebb és a gazdagabb országok között a kohéziós alapok elosztásánál legyen meg az egyensúly – emelte ki Juhász Hajnalka. Hozzátette azt is, együtt kell elemezni azt is, hogy a V4-es országoknál éppen Lengyelország vette át az elnökséget, már azért is, mert egyrészt megbomlani látszik a francia-német egység, másrészt Nagy-Britannia kiválásával ennek az egységnek az ellensúlya sincs már meg. A német elnökségnek kell foglalkoznia még az EU belső problémáival is, azaz el kellene érnie több fontos dolgot. Például azt, hogy a közép-európai tagállamok valóban úgy érezzék, maguk hozzák meg a fontos döntéseiket. Európát egy jelentős probléma osztja most meg, amiben messze nincs egyetértés, ez pedig a migráció ügye, ebben a magyar kormány következetes álláspontot képvisel évek óta – jelentette ki a képviselő. Ugyanilyen vita a nyugat-balkáni integráció kérdése. A V4-ek erejét kell képviselnie most a lengyel elnökségnek, fontos láttatni a visegrádi országok együttműködését.

Ugyanilyen sarkalatos pont az EU-s hitel kérdése is, amire a magyar kormány azt mondta, bár semmiféle hitelnek nem örül, de megérti, hogy vannak tagállamok, amik miatt erre szükség van. Ám ez a hitel 35 éves futamidejű, ami kockázatos. Mindezek ellenére a parlament a jövő heti rendkívüli ülésén egy nyilatkozatot kíván tenni arról, hogy Magyarország szolidáris a tagállamokkal, s így arra adjon a kormánynak felhatalmazást, hogy egy fair eljárásban érvényesítse a magyar álláspontot a hitelcsomag kapcsán. Juhász Hajnalka kérdésre válaszolva úgy vélte, az ellenzék nem fogja megszavazni ezt az előterjesztést, hiszen az elmúlt hónapokban sem támogatták a kormányzatot. Szerencsére a Fidesz-KDNP képviselői támogatják a kormányt.

A német elnökség alatt még a klímavédelem, a gazdaság újraindítása is fontos szerepet kap, ez Magyarország számára is kiemelt, ezért is indította el a kormány a legújabb nemzeti konzultációt – jegyezte meg a politikus. Hozzátette, jövő májusban veszi át Magyarország az Európa Tanács soros elnökségét, ami nagy felelősséggel, sok munkával jár, de ezek mindegyike fontosak.

A képviselő az Európai unió kapcsán annyit jegyzett még meg, hogy nem a jogállamisággal kell foglalkozni, hanem a gazdaság újraindításával, vagy pedig ha a jogállamiságot akarják megnézni, akkor ezt mindegyik országnál meg kell tenni.

Magyarország számára egyébként most az is fontos, hogy milyen szövetségeseket tud maga mellé állítani a V4-es országokon túlmenően.