Gulyás Gergely: a 2021-es költségvetésben közel 250 milliárd forint tartalék áll rendelkezésre

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón az újságírók kérdéseire is válaszolt. A Heti Tv több fontos témában is kérdezte a minisztert.

A Heti Tv arra volt kíváncsi, van-e elegendő tartalék az ország jövő évi költségvetésében, ha a koronavírus-járvány második hulláma a gazdaságot a jelenleginél is jobban sújtja.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, a 2021-es költségvetésben közel 250 milliárd forint tartalék áll rendelkezésre, ez megfelel az elmúlt évek tervezéseinek, ezek közül csak az idei volt kivételes, amikor több mint 500 milliárdot kellett előállítani. A kormány bízik abban, hogy jövőre ezt az összeget nem kell erre fordítani. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet a miniszter, hogy a 2021-es büdzsében van két nagy alap, ami szabadabban csoportosítható át szükség esetén, mint a korábban részletesen megcímkézett fejezeti alcímek esetében, erre éppen a járvány elleni védekezés miatt került sor.

A koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán a kormány jelentős összegeket fizetett ki egy légitársaságnak, amelyik a védőeszközöket szállította. A Heti Tv azt szerette volna megtudni, végeztek-e vizsgálatot arra való tekintettel, hogy mennyivel lett volna ez olcsóbb, ha rendelkezik az ország egy nemzeti légitársasággal.

A miniszter kijelentette, arra, hogy az államok magáncégeknek fizessenek, azokat támogassák csak napjainkban nyílt lehetőség, ez nem így volt, amikor a MALÉV csődbe ment, hiszen azt egyébként egy tiltott állami támogatás is okozta egykor. Ez azt jelenti, ha ma lenne bajban a MALÉV, akkor a kormány tudna segítséget adni. Hozzátette, előny lett volna, ha lett volna nemzeti légitársaság, de így sem volt rossz a helyzet, hiszen rendelkezésre áll katonai gépkapacitás, de az egyik légicég gépei a magyar fővárosban voltak, így meg lehetett velük állapodni.

A budapesti légikikötő kapcsán többször került szóba a ferihegyi autóút megépítése, a Heti Tv azt tudakolta, mi a helyzet ennek a megépítésével.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jelenleg is zajlik a tervezés, a cél egy kétszer kétsávos gyorsforgalmi út megépítése, de az is igaz, ennek megvalósítása évekig tart. Mellette az is fontos lenne, ha a gyorsvasút is megépülne, itt már a tervek készen is vannak.

A miniszter kérdésre kijelentette, ő maga nagyra becsüli Szerb Antal életművét, munkásságát, sőt azt is fontosnak tartotta, hogy a mai magyar diákok is forgassák a műveit.
A miniszter nemrégiben tekintette meg a Rumbach utcai zsinagógát, amelyet jelentős állami hozzájárulással újítottak meg. Az itt szerzett élményeire volt kíváncsi a Heti Tv.

Gulyás Gergely elmondta, ha megnyílik az épület, akkor mindenkinek azt tudja javasolni, látogassa meg az intézményt, ahol gyönyörűre sikeredett a felújítás. Itt nem csak egy zsinagóga felújítására került sor, hanem olyan közösségi tereket alakítottak ki, amit a zsidó közösség is használni tud.