25 435-en kértek telefonon információt az Izraelbe történő bevándorlásról.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.07.10.-reggelén

 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón az újságírók kérdéseire is válaszolt. A Heti Tv több fontos témában is kérdezte a minisztert.

 

A Heti Tv arra volt kíváncsi, van-e elegendő tartalék az ország jövő évi költségvetésében, ha a koronavírus-járvány második hulláma a gazdaságot a jelenleginél is jobban sújtja.

 

Gulyás Gergely válaszában elmondta, a 2021-es költségvetésben közel 250 milliárd forint tartalék áll rendelkezésre, ez megfelel az elmúlt évek tervezéseinek, ezek közül csak az idei volt kivételes, amikor több mint 500 milliárdot kellett előállítani. A kormány bízik abban, hogy jövőre ezt az összeget nem kell erre fordítani. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet a miniszter, hogy a 2021-es büdzsében van két nagy alap, ami szabadabban csoportosítható át szükség esetén, mint a korábban részletesen megcímkézett fejezeti alcímek esetében, erre éppen a járvány elleni védekezés miatt került sor.

 

A koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán a kormány jelentős összegeket fizetett ki egy légitársaságnak, amelyik a védőeszközöket szállította. A Heti Tv azt szerette volna megtudni, végeztek-e vizsgálatot arra való tekintettel, hogy mennyivel lett volna ez olcsóbb, ha rendelkezik az ország egy nemzeti légitársasággal.

 

A miniszter kijelentette, arra, hogy az államok magáncégeknek fizessenek, azokat támogassák csak napjainkban nyílt lehetőség, ez nem így volt, amikor a MALÉV csődbe ment, hiszen azt egyébként egy tiltott állami támogatás is okozta egykor. Ez azt jelenti, ha ma lenne bajban a MALÉV, akkor a kormány tudna segítséget adni. Hozzátette, előny lett volna, ha lett volna nemzeti légitársaság, de így sem volt rossz a helyzet, hiszen rendelkezésre áll katonai gépkapacitás, de az egyik légicég gépei a magyar fővárosban voltak, így meg lehetett velük állapodni.

 

A budapesti légikikötő kapcsán többször került szóba a ferihegyi autóút megépítése, a Heti Tv azt tudakolta, mi a helyzet ennek a megépítésével.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jelenleg is zajlik a tervezés, a cél egy kétszer kétsávos gyorsforgalmi út megépítése, de az is igaz, ennek megvalósítása évekig tart. Mellette az is fontos lenne, ha a gyorsvasút is megépülne, itt már a tervek készen is vannak.

 

A miniszter kérdésre kijelentette, ő maga nagyra becsüli Szerb Antal életművét, munkásságát, sőt azt is fontosnak tartotta, hogy a mai magyar diákok is forgassák a műveit.

A miniszter nemrégiben tekintette meg a Rumbach utcai zsinagógát, amelyet jelentős állami hozzájárulással újítottak meg. Az itt szerzett élményeire volt kíváncsi a Heti Tv.

Gulyás Gergely elmondta, ha megnyílik az épület, akkor mindenkinek azt tudja javasolni, látogassa meg az intézményt, ahol gyönyörűre sikeredett a felújítás. Itt nem csak egy zsinagóga felújítására került sor, hanem olyan közösségi tereket alakítottak ki, amit a zsidó közösség is használni tud.

 

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt koronavírus-járvány alatti teendőikről, a nemzeti konzultáció körül kialakult vitákról.

Péterfalvi Attila hozzátette, az adatvédelmi szakemberek többször is szóvá tették, hogy a pandémia alatt sokak által alkalmazott Zoom szolgáltatás az adatbiztonság szempontjából nem volt megfelelő, de az is jelentős probléma, hogy nincsenek európai megoldások jelenleg az online térben, olyanok, amelyek egyrészt európaiak, másrészt biztonságosak. Így a különböző multinacionális cégek szolgáltatását kellett igénybe venni, amelyek központja olyan helyen van, ahol nem jelentős az adatbiztonság.

Péterfalvi Attila beszélt a nemzeti konzultációs ívek ellenzéki politikusok általi összegyűjtéséről. Véleménye szerint az ezt ellenző politikusoknak vigyáznia kell az adatkezelési követelményekre, meg kell felelniük a GDPR rendeletnek, a visszaküldőket tájékoztatni kell az adataik kezeléséről, a személyes adataik biztonságáról.

A konzultáció során az állampolgárok nyilatkozhatnak arról, hogy a későbbiek során is fogadnak-e ilyen kormányzati anyagokat, ami folyamatos kapcsolattartási lehetőség.

 

Minden eddig itthon vizsgált készítménynél hatékonyabban gátolja az új típusú koronavírus fertőzőképességét a magyar kutatók által kifejlesztett fehérjealapú gyógyszer – mondta Kacskovics Imre, az Eötvös Loránd Tudományegyetem természettudományi karának dékánja, az immunológiai tanszék vezetője  A gyógyszerfejlesztési konzorcium vezetője elmondta, a kezdetektől olyan hatóanyagban gondolkodtak, amely egyaránt képes semlegesíteni a vírust, valamint megelőző védelmet is nyújt, tehát alkalmas a passzív immunizálásra is. Ehhez egy kétkomponensű, fehérjealapú készítményt fejlesztettek, amely felfogható egy molekuláris csapdaként, mert ahhoz a tüskefehérjéhez kapcsolódik, amellyel a vírus a sejtekhez kötődne, így viszont erre képtelen – ismertette.

 

Külföld:

 

Nem vezetnek be kijárási tilalmat sem Belgrádban, sem Szerbia más városaiban, a szerb fővárosban azonban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a tömegrendezvényeken részt vevők számát – jelentette be Ana Brnabic miniszterelnök a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb ülését követően. A kormányfő közölte, tíz főben maximalizálják a szabadtéri és zárt térben történő rendezvények résztvevőinek a számát, zárt térben négy négyzetméteren egy személy tartózkodhat, és azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel, 21 órakor be kell zárniuk, a kerthelyiséggel rendelkezők 23 óráig működhetnek. Kedden és szerdán is heves tiltakozást váltott ki annak lehetősége, hogy ismét kijárási tilalmat vezethetnek be Belgrádban. A főként fiatal tiltakozók kedden azt követően vonultak utcára, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök bejelentette, várhatóan hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be a szerb fővárosban, de akár az egész országban.

 

A koronavírus-járvány miatt fel kell készülni az újabb migrációs hullámokra, és ezzel együtt az Európai Unió külső határainak következetes megvédésére – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Athénban. A koronavírus-járvány újabb veszélyforrás a migráció szempontjából, mert azokat az országokat hozza még nehezebb helyzetbe, ahonnan amúgy is migránsok tömege érkezett Európába – hívta fel a figyelmet a tárcavezető görög kollégájával, Níkosz Déndiasszal közös sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter kiemelte: Görögország és Magyarország az Európai Unió külső határait védi, miközben az elmúlt öt évben folyamatosan szembesülnie kellett a migráció jelentette kihívásokkal, veszélyekkel és biztonsági fenyegetésekkel.

 

A szélsőjobboldali törekvések jelentik a legnagyobb biztonságpolitikai kihívást Németországban – mondta Horst Seehofer német  belügyminiszter Berlinben a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) éves jelentésének bemutatóján. A miniszter hangsúlyozta, hogy továbbra is a zéró tolerancia elvét kell érvényesíteni a szélsőjobboldallal, az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szemben. Rámutatott, hogy az antiszemita indíttatású bűncselekmények több mint 90 százalékát szélsőjobboldaliak követik el. Ugyanakkor a baloldali szélsőségesek is igen veszélyesek, és a bűncselekmények új típusai mutatkoznak a szélsőbaloldali színtéren – tette hozzá. Az iszlamista szélsőségesek is erősen fenyegetik Németország biztonságát. A média figyelmének középpontjában ugyan a koronavírus-járvány miatt nem ez a téma áll, mégsem szabad megfeledkezni arról, hogy az iszlamista terror veszélye változatlanul nagyon magas – mondta Horst Seehofer.

 

A világban jelentkező új kihívások leküzdése érdekében a NATO tagállamainak növelniük kell katonai erejüket, teljesíteniük kell a védelmi kiadásokat érintő vállalásaikat, a szövetségnek pedig politikailag egységesebbé kell válnia – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel folyatott megbeszélését követően.  Stoltenberg online sajtótájékoztatóján aláhúzta, a koronavírus-járvány okozta kihívások továbbra is jelen vannak, és el kell kerülni, hogy az egészségügyi válság biztonsági válsággá alakuljon. „Folytatnunk kell arra vonatkozó törekvéseinket, hogy szövetségünk jobban alkalmazkodjon a változó biztonsági környezethez” – fogalmazott. A főtitkár reményét fejezte ki, hogy Szlovénia folytatja a védelmi kiadások növelésére tett vállalásainak teljesítését, ami – szavai szerint – hozzájárul a szövetség hatékonyságának megőrzéséhez.

 

A zsidó bevándorlással foglalkozó szervezet közlése szerint az elmúlt hónapban 25 435-en kértek telefonon információt az Izraelbe történő bevándorlásról. Összehasonlításképpen, tavaly júniusban 5 349 ilyen jellegű hívás érkezett. Izrael a koronavírus miatt a bevándorlás nagy fokú növekedésére számíthat az elkövetkező években, jelentős részben a koronavírus-járvány miatt. Erről két, a bevándorlás elősegítésével foglalkozó szervezet is beszámolt – írja a The Jerusalem Post. A Zsidó Ügynökség, a Szochnut a Knesszetnek benyújtott jelentése alapján az elkövetkező három évben mintegy 250 ezer új bevándorlóra lehet majd számítani. Csak idén júniusban 1 350 bevándorlási kérelem érkezett, szemben a tavalyi év hasonló időszakában regisztrált 399 ilyen típusú beadvánnyal. A Jewish Telegraphic Agency a kérelmeket elemezve arról számolt be, hogy a legtöbb igénylés Brazíliából érkezett. A dél-amerikai ország eddig is egyike volt a legtöbb bevándorlót nyújtó országoknak. Míg tavaly 750, idén 1 200 brazil zsidó család telepedett le a zsidó államban.

 

Gazdaság:

 

Az élelmiszergazdaság erősítése és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsítása volt a központi téma a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) ülésén – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter az ülést követően. A miniszter hangsúlyozta: el kell érni, hogy minél nagyobb arányban kerüljön magyar élelmiszer a hazai közétkeztetésbe, ezzel is segítve az élelmiszertermelőket, az élelmiszeripari ágazatban dolgozó vállalkozásokat. Varga Mihály rámutatott: a közbeszerzési eljárás egyszerűsítése, gyorsítása szükséges a gazdaság újraindításához, hogy a vállalkozásoknak könnyebbé váljon az eljárásokon való részvétel, hiszen a közbeszerzések a hazai össztermék (GDP) 7 százalékát érintik.

 

Időjárás:

 

Pénteken tovább melegedő, túlnyomóan derült, nyaralóidőre van kilátás, kánikulával. Megélénkül a déli, délkeleti szél, ami több fokkal is emeli a hőmérsékletet a déli országrészben. Ott helyenként a +35 fokot is meghaladhatja a maximum érték. Éjszaka jelentősebb változás még nem történik az időjárásban, csillagfényes, gyengén felhős, csapadékmentes éjszakát követően kifejezetten enyhe lesz a hajnal.  A jellemző hőmérséklet átlaga  péntek reggel 14 – 18, péntek délután  északon 28 – 32, délen 33 – 35, szombat reggel 16 – 20, szombat délután  30 – 34, északnyugaton 27  fok körül alakul.