A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.08.09.-reggelén

Az Európai Unió (EU) szükségleteire fókuszáló stratégiára van szükség, a valódi kihívást a gazdasági teljesítmény és a versenyképesség erősítése jelenti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európa cenzúrázatlanul címmel rendezett online nemzetközi konferencián. Hangsúlyozta, Európa visszavonulóban van, ezt tények támasztják alá: rosszabbul teljesít a reprodukciós ráta, a védelmi kiadások és a világgazdasági súlya tekintetében is. Továbbá a hatalmi egyensúly is megváltozott Európában, hiszen 30 éve a francia-német tengely volt meghatározó, és emellett Nagy-Britannia képviselte a nemzetek Európáját. Ez biztosított egy olyan egyensúlyt, amely akkor is megvolt, amikor a közép-európai országok csatlakoztak az unióhoz – mutatott rá. Ma azonban Franciaország súlyosan el van adósodva, Nagy-Britannia kilépett, és Németország újra az erős tagállam, amelytől mindenki a megoldást várja, amikor nehézségek merülnek fel. Ez az új hatalmi realitás Európában – jegyezte meg.

Nagyon nagy az érdeklődés a nemzeti konzultáció iránt, a szerda reggeli összesített adatok alapján már 232 ezer kérdőívet töltöttek ki a magyar emberek – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba tájékoztatása szerint az ívek túlnyomó részét postai úton küldték vissza. Figyelembe véve, hogy messze még a feladási határidő és még messze nincs vége a kézbesítéseknek, ez nagyon nagy érdeklődést jelez – értékelt a parlamenti államtitkár. Dömötör Csaba rámutatott: bár a koronavírus-járvány elleni küzdelem első szakaszát sikeresen zárták, de a vírus változatlanul jelen van, a környező országokban növekvő számokról szólnak a beszámolók, és mivel vakcina változatlanul nem áll rendelkezésre, Magyarországnak is fel kell készülnie a második hullámra.

Rekordösszegű költségvetésből gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd hozzátette: ebben az évben 616 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédség, jövőre azonban 30 százalékkal több, 778 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Hozzátette: a jövő évi költségvetés két pilléren nyugszik, a járványügyi készültségen és a gazdaságvédelmi alapon. A vírus második szakaszának leküzdéséhez, a munkahelyek megőrzéséhez, munkahelyek teremtéséhez biztonságos környezetre, olyan rendre, nyugalomra, fegyelmezettségre van szükség, amit az első szakaszban mutattak a magyarok – mondta az államtitkár.

 

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommunikációra van szükség – mondta el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) frissen megválasztott elnöke. Freund Tamás akadémikust az MTA 193., tisztújító közgyűlésének kedd este lezárult, 24 órás online szavazásán választották elnöknek a leadott szavazatok 58,51 százalékával. Első elnöki sajtótájékoztatóján Freund Tamás hangsúlyozta: minden tudományterületen, politikai hovatartozástól függetlenül tiszteli a kiválóságot, a gyengéket pedig továbbra is kritizálni fogja. A sokféleség a fejlődés záloga; attól, hogy valaki másképpen látja a világot, még nem lesz rossz tudós – mondta el. Kiemelte azonban: a vetélkedésnek a szakmailag megkérdőjelezhetetlen kiválóságok között kell zajlania. „Helye van a kormánykritikának, de tegyék ezt a kiválók, az ország érdekében, szigorúan szakmai alapon” – fogalmazott. Az MTA nem zárkózhat elefántcsonttoronyba, nyitottnak kell lennie a társadalom részéről megfogalmazott igényekre – jegyezte meg. Freund Tamás.

Az ideihez képest jövőre 17 százalékkal – 118 milliárd forinttal – több forrást biztosít az önkormányzatoknak a központi költségvetés – közölte a Fidesz alelnöke. Kósa Lajos úgy értékelt, hogy az önkormányzatok csak ebből az összegből is jelentős többlethez fognak jutni. A kormány 2021-ben 4-5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, így az önkormányzatok iparűzésiadó-bevételei is szükségszerűen emelkedni fognak – tette hozzá, azt is megjegyezve, hogy ez a növekmény nem egyenletesen oszlik el az országban. Tájékoztatása szerint a legnagyobb emelkedés a magyar GDP 40 százalékát előállító Budapesten várható, ezért van az a „szolidaritási számítás”, amely alapján ezek az önkormányzatok segítik azokat, ahol nincs érdemi iparűzésiadó-bevétel.

Védetté nyilváníttatná a közparkokat az LMP. Társelnökük, Schmuck Erzsébet a Hajógyári-sziget fáinak védelmében elmondta: törvénymódosítással akadályoznák meg a többi közt a Hajógyári-sziget csaknem ezer fájának kivágását is. A politikus bírálta az elmúlt években tapasztalt „környezetpusztítást”, amely szerinte azóta gyorsult fel, hogy a kormányoldal egy törvénymódosítással lehetővé tette a kiemelt kormányzati beruházások esetében a környezeti hatástanulmány mellőzését. Schmuck Erzsébet kiemelte, hogy a közparkoknak fontos szerepük van a városiak életminőségének javításában. A járványidőszakban különösen nagy szerepük volt, de a klímaváltozás lassításában, a nyári hőhullámok kompenzálásában is jelentősek – mondta.

 

Külföld:

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország legfőbb prioritása, hogy Európa a korábbinál erősebben és egységesebben kerüljön ki a koronavírus okozta válságból – jelentette ki a német kancellár Brüsszelben. Angela Merkel az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén bemutatta a német elnökség stratégiáját és fő céljait. „Hatalmas erőfeszítésre, közös munkára és szolidaritásra van szükség az Európa előtt álló problémák megoldásához. Meg kell változtatnunk Európát, ha meg akarjuk védeni és őrizni” – fogalmazott. Aláhúzta, hogy semmifajta világjárvány nem lehet ürügy a demokratikus jogok csorbítására, az emberi jogokat nagyon rövid ideig és nagyon indokolt esetben szabad csak korlátozni. Illetve leszögezte, hogy nem nevezhető demokráciának az a rendszer, ahol az ellenzéki hangok vagy a sokszínűség nem kívánatos. „Most minden korábbinál inkább szükség van arra, hogy az alapvető jogokat és értékeket megvédjük, hogy támogassuk egymást és összetartsunk” – hangsúlyozta.

 

Andrzej Duda leköszönő lengyel elnök, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje vezeti a népszerűségi listát az elnökválasztás második fordulója előtt 47 százalékkal, míg Rafal Trzaskowski, a liberális Polgári Platform jelöltje, varsói főpolgármester a szavazatok 46 százalékára számíthat a Társadalmi Változások nevű közvélemény-kutató intézet által a wPolityce.pl oldal számára készített felmérés szerint. A közvélemény-kutatás szerint Duda támogatóinak 51 százaléka jelentette ki, hogy határozottan támogatja az elnököt, míg Trzaskowski stabil szavazótábora 49 százalékos. A megkérdezettek 7 százaléka nem tudta megmondani, kire fog szavazni. A 75 százaléknyi szavazni kívánó 56 százaléka válaszolta azt, hogy részvételi szándéka a választáson „végleges”, míg 19 százalékuk „inkább elmegy” szavazni. A szavazók 17 százaléka mondta, hogy nem szavaz a második fordulóban (8 százalék véglegesen így döntött, és 9 százalék inkább nem megy szavazni). Nyolc százalékuk nem tudott választ adni.

 

Lettország múlt heti példáját követve Litvánia médiahatósága is betiltotta szerdán az RT – korábban Russia Today nevű – orosz állami tévé csatornáinak sugárzását. A tilalom csütörtöktől érvényes. A litván rádió- és televízióbizottság az ország külügyminisztériumának javaslatára döntött így. A külügyminisztérium azzal indokolta a betiltást, hogy az RT tévét állítólagosan uraló Dmitrij Kiszeljov rajta van az Európai Unió feketelistáján, mert feltételezhetően szerepet játszott a propagandában, amely támogatta azt, hogy Oroszország bekebelezte 2014-ben a Krímet. A tilalom az RT öt csatornájára vonatkozik, ezek az RT, az RT HD, az RT spanyol nyelvű adása, az RT Dokumentum és az RT Dokumentum HD.

A palesztin egység fontosságát hangsúlyozta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Mahmud Abbász palesztin vezetővel folytatott telefonbeszélgetése során. A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a palesztin kezdeményezésre, a közel-keleti rendezés ügyében létrejött eszmecsere során Putyin megerősítette a palesztin-izraeli konfliktus igazságos és hosszú távú megoldását támogató orosz elvi álláspontot. Ebben az összefüggésben külön aláhúzta a palesztin egység megerősítésének fontosságát. A felek megvitatták az orosz-palesztin együttműködés aktuális kérdéseit, figyelembe véve a két vezető idén januári betlehemi találkozóján született megállapodásokat. Megegyeztek abban, hogy együtt fognak működni a koronavírus terjedése elleni küzdelemben.

Izraelben csak a maximális utaslétszám felével járhatnak a tömegközlekedési eszközök, miután viszonylag sokan kapták el a koronavírust a buszokon. A közlekedési minisztérium elutasította az egészségügyi minisztérium követelését, hogy a nyári forróság ellenére ki kell kapcsolni a klímaberendezéseket, de megállapodásuk értelmében nyitva kell tartani az ablakokat. Az utasoknak maszkot kell viselniük, be kell tartaniuk a kétméteres távolságot egymástól. Este tíztől leállnak a járatok az egész országban.  Beni Ganz védelmi miniszter házi karanténba vonult vírustesztje eredményének elkészültéig, ugyanis vasárnap kapcsolatba került egy vírushordozóval.  A kormány képviselői bejelentették, hogy gazdasági segélycsomagot állítanak össze az újabb intézkedések miatt jövedelmüket elvesztők számára, és a munkát korábban vállaló, most pedig munkanélkülivé vált nyugdíjasok segélyezését is folytatják az év végéig.

 

Gazdaság:

 

A koronavírus-járvány következményeként Franciaországban március 1. és július 5. között 193 nagyvállalatnál mintegy 27 ezer munkahely megszüntetését jelentették be, ami kétszerese a tavaly ugyanezen időszakban elindított leépítéseknek – írta összesítésében a munkaügyi tárca. A jelentés szerint a kevesebb mint tíz főt foglalkoztató cégeknél 1672 elbocsátási eljárás indult, több százezer alkalmi foglalkoztatott szerződését pedig nem hosszabbították meg. Az első leépítési terveket június elején jelentették be, az első héten 15-öt, a másodikon 19-et, és azóta hetente nagyjából harmincat. A legnehezebb helyzetbe a repülőgépgyártás került, az Airbus világszerte 15 ezer, Franciaországban 5 ezer munkahelyet szüntet meg, miközben az Air France légitársaságnál 7600 álláshelyet számolnak fel, aminek következményeként számos beszállító és alvállalkozó is elbocsátásokat tervez.

 

Időjárás:

Csütörtökön az ország délnyugati felén derült, száraz, az északkeleti felén mérsékelten felhős-napos idő lesz, ott helyenként előfordulhat gyenge záporeső. Többnyire gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Melegszik a levegő. Éjszaka változóan felhős, csillagfényes idő ígérkezik, csapadék nélkül.  A jellemző  hőmérséklet átlaga  csütörtök reggel 12 – 15,  csütörtök délután  délnyugaton 30, északkeleten 24, péntek reggel   15fok körül alakul.