Az ötödik hónapban

A Covid-19 vírusjárvány sokadik, de a járvány világméretű elterjedésének immár az ötödik hónapjában járunk. A világjárvány igazán március elején kezdődött, s bár a statisztikák szerint a vírus terjedése kezd alábbhagyni, azonban a helyzet még mindig rossznak mondható az Egyesült Államokban.

A WBPI tudósítója kérdéseit Dr. Jonathan J. Jakus-nak, a New York Államban található Montefiore Nyack Kórház Szülészeti Nőgyógyászati osztálya igazgatójának tette fel.

Milyen a járványhelyzet jelenleg?

JJJ: A kórházunkban, az intenzív osztályon már sokkal kevesebb a beteg, gyakorlatilag új fertőzöttel a napokban nem találkoztam, de világosan kell látni, hogy bár a helyzetről azt mondják az illetékesek, hogy javul, de én nem így fogalmaznám.

Mi most bocsátottuk el az 500. Covid-19 fertőzéssel felvett betegünket. A saját tapasztalataim alapján úgy látom, hogy bár igaz, hogy kevesebb fertőzött beteggel találkozunk, de a helyzet még mindig veszélyes.

Azt gondolom, hogy a mostani helyzet annak köszönhető, hogy New York Állam kormánya, bár megkésve, de nagyon határozottan és komolyan vette az egészségügyi szakma által javasolt, bár politikailag nem kedvező, de szigorú előírásokat. pl. a maszk kötelezővé tételét és a biztonsági távolság kötelező betartatását.

Márciusban és áprilisban a világon New York volt a legfertőzöttebb terület, azonban a fenti okok miatt mára az egyik legkevésbé fertőzött hellyé vált. A New Yorkban, az ezekben a napokban készített napi 54,000 teszt azt mutatja, hogy csupán 1%-os a pozitív fertőzöttek száma, ami nagyon jónak mondható.

Miért gondolja, hogy a helyzet nem javul Amerikában?

JJJ: Nem, hogy nem javult, a helyzet egyre rosszabb. A fertőzöttek száma Amerikában naponta emelkedik. Nagyon érdekes helyzet alakult ki, főként Kaliforniában,Texasban és Floridában. A betegek között egyre több a fiatal. Szakemberek véleménye szerint ez azért van, mert a betegek között a fertőzés különösen terjed a zárt helyeken, mint például a partikon, zárt helyekben éttermekben és a fiatalok nem tartják be a szigorú előírásokat.

Szerencsére a halálozások száma nem követi a fertőzések számát, miután a fiataloknál a komoly komplikáció kevesebb. Ennek ellenére Texas és Florida legnagyobb városaiban az intenzív osztályok 100%-ig telítettek. Sajnos a tapasztalatok szerint, ha valaki lélegeztető gépre kerül, ott több mint 50%-os a halálozási arány.

A legfrissebb adatok szerint a mai napig az Egyesült Államokban közel három millióan betegedtek meg és a halálozási statisztika szerint több mint százharmincezer halálos áldozatról van tudomásunk.

A világon a betegek száma, a New York Times mai jelentése szerint 11,6 milliónál is több, és 538 ezer a halálos áldozatok száma.

Az elmúlt két hétben a New York Times adatbázisa szerint szinte kétszer annyi ország számolt be új esetek számának jelentős növekedéséről, mint a jelentős visszaesésekről.

New Yorkban eddig közel négyszázezer megbetegedést regisztráltak, ennek több mint felét egyedül New York városában, s bár június, július hónapban jelentősen csökkent az újabb fertőzések száma, mégis a mai napig több mint 32 ezer halálos áldozatról tudunk.

Ön szerint mivel magyarázható ez a magas szám, és mivel a csökkenés?

JJJ: Több okai is van a rendkívül magas számú megbetegedésnek.

Egyrészt New Yorkban későn kezdték bevezetni a szigorú előírásokat, és másrészt pedig azt gondolom, hogy az emberek nagy része felelőtlen. Nem tartják be a szükséges előírásokat. A legnagyobb gond, hogy nem viselnek maszkot, nem tartják be az un. “social distance”, azaz a társadalmilag indokolt távolságtartás kétméteres szabályát. Nagyon sok olyan esetről tudunk, hogy az emberek figyelmen kívül hagyták a gyülekezési tilalom előírásait. Például partikat, nagy létszámú esküvőket szerveztek, a jó idő beköszöntével ellepték a különben bezárt tengerparti strandokat és sétányokat, de sorolhatnánk még a jellemző eseteket.

Epidemiológusok szerint, ha New Yorkban négy nappal korábban zárták volna be márciusban az iskolákat, és ugyanakkor leállították volna teljesen a város működését, akkor 50%-al kevesebb halálos áldozat lett volna.

Sajnos az amerikai kormányzat, Trump elnökkel az élén nem vették, vagy veszik komolyan a járványt és politikai okoknál fogva nem követik a szakembereknek a tudomány által megalapozott véleményét.

Látta valamikor, bárki, hogy az amerikai elnök maszkot viselt volna? Sajnos a novemberi amerikai általános választási kampány jellemzője, amely Trump politikai céljait tükrözi, az a szakemberek javaslatainak tudatos figyelmen kívül hagyása. Ezt mutatja, hogy a republikánus vezetők nyilvánosan nem viselnek maszkot, míg a demokrata párt képviselői igen. S a rendkivül polarizált ország hasonló magtartást követ.

Ami a javulást illeti: azt gondolom, hogy a szigorú előírásokkal, például az étterem bezárásokkal sikerült mégis csökkenteni a társadalmi találkozások számát, például kevesebb “bulit” rendeztek az emberek, vagy azzal, hogy bezárták a templomokat, tehát kevesebbet tartózkodtak összezárva zárt térben az emberek.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a hatóságok több figyelmet fordítottak a megelőzésre – igaz megkésve – de, például azzal, hogy csak a legfontosabb vizsgálatokra került sor az egészségügyi intézményekben, a halasztható beavatkozások időpontjait későbbre ütemezték át, vagy akár csak azzal is, hogy az a személy, aki belépett egy kórház területére, annak megmérték a hőmérsékletét, hogy nincs-e láza, nos, mindez sokat segített a járvány terjedésének lassításában. Fontosnak tartom a tesztelés kérdését is, hiszen aki kérte, de annak is, aki nem, de az orvosok szükségesnek tartották, annak elvégezték a tesztet.

Miért van az, hogy egyes területeken több, s másokon kevesebb volt a fertőzöttek száma?

JJJ: Mondok egy egyszerű példát. Például, ahol én lakom, Bronx egyik kerületében, rendkívül magas volt a fertőzöttek száma, pedig ez egy kertes, családi házas környék, ahol nagyobb szabad terek vannak, elvileg itt nem szabadna nagyszámú betegnek lennie. A rendkívül magas betegszámnak az az oka, hogy ebben a kerületben rendkívül sok idős otthon található. Ezekben az otthonokban a lakóknak,olyan időskori megbetegedései vannak, amelyek különösen magas rizikófaktort jelentenek. Sajnos meg is betegedtek.

Mit gondol, mi várható? Éppen a mai napon jelentették be, hogy New Yorkban az élet újra- és beindításának harmadik fázisa elkezdődik. 

JJJ: Nem vagyok jós, csak a közel ötvenéves orvosi tapasztalataim alapján tudok egyfajta előrejelzést adni. Azt gondolom, hogy a mostani helyzet, amelyet többen úgy jellemeztek, hogy “javul”, szerintem átmeneti helyzet. Skandináviai tanulmányok szerint a Covid-19 esetében a “nyájimmunitás” nem elérhető.

Az igaz, hogy az éttermek, a fodrászok, vagy például a manikűrösök is kinyithatták üzleteiket, s már ki lehet ülni az éttermek teraszára is, vagy kinyitnak a strandok, mégis azt gondolom, hogy a járványnak még közel sincsen vége.

Szerintem szeptemberre, vagy októberre várható, hogy meglesz a sikeres vakcina a Covid-19 vírussal szemben.

Az amerikai állam öt különböző vállalatot támogat egyenként 1,5 milliárd dollárral, hogy kifejlesszenek egy hatékony oltást és gyógyszergyáranként olyan kapacitást építsenek fel, amely, ha beválik, akkor legalább azonnal 100 millió ember beoltását teszi majd lehetővé. De azt világosan kell látni, hogy ezekből a fejlesztésekből talán csak egy lesz alkalmas a Covid-19 megelőzésére. Ha ez a hihetetlen és példa nélküli erőfeszítés eredménnyel jár, még akkor is csak 2022-re várható, hogy a világon mindenhol sikeresen alkalmazzák a vírus elleni oltást.

Addig amíg nincsen hatékony oltás a vírus ellen, addig a meglévő személyes erőfeszítések rendkívüli módon szükségesek.

WBPI /  Barát Tamás