Veszélyhelyzet van Izraelben a koronavírus-járvány erőteljes terjedése miatt

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.07.06.-reggelén 

A Fidesz-KDNP a 2021-es központi költségvetés elfogadásával a válságos idők ellenére is biztosítja a 13. havi nyugdíj visszaépítését, megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét – mondta Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő. Hozzátette: ezzel szemben a büdzsé elutasításával ugyanaz a baloldal mondott nemet a 13. havi nyugdíjra, amely a kormányzásakor eltörölt egyhavi nyugdíjat, valamint folyamatosan emelte a rezsit. Ez mutatja a különbséget a Fidesz-KDNP és a balliberálisok válságkezelése között – hangoztatta Nacsa Lőrinc. A mostani kormány rezsit csökkent, rezsiutalványt ad, nyugdíjprémiumot fizet – sorolta. Úgy fogalmazott, hogy 2010-ben szövetséget kötöttek az idősekkel, és azt be is tartják. Garantálják a nyugdíjak reálértékének megőrzését, sőt növelik is azt, míg a balliberálisok, akik most felelősségre vonják a kabinetet, 2005 és 2010 között 10,5 százalékkal csökkentették a juttatások vásárlóértékét – jelentette ki.

Az LMP azt kezdeményezi, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjra szánt 77 milliárd forintból minden nyugdíjas egyformán kapjon havi 40 ezer forintos nyugdíjemelést – mondta az ellenzéki párt országos elnökségének titkára. Kanász-Nagy Máté úgy fogalmazott, az idősek nem számíthatnak sok jóra a jövő évi költségvetésből, az abban szereplő tizenharmadik havi nyugdíj fokozatos visszaépítése is csak egy trükk, nem jelent biztos megoldást a nyugdíjasok nehézségeire. Kiemelte, a bármikor újra elvehető tizenharmadik havi nyugdíj helyett stabil nyugdíjemelésre van szükség.

Az MSZP szerint Magyarországnak egyértelmű érdeke, hogy bevezesse az eurót és ezzel stabilizálja uniós tagságát – mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője. Uhelyi István hangsúlyozta, a kormány tudatosan gyengíti a forintot, mivel ezzel 1000 milliárd forint pluszpénzhez tudta juttatni „haveri körét, az oligarchákat”. A gyenge forint ugyanakkor ellentétes a bérből és fizetésből élők érdekeivel, akiknek jelentősen nehezedett az életük a kedvezőtlen forint-euró árfolyam, valamint a „brutális infláció” miatt. Az MSZP politikusa emlékeztetett arra, 2010-ben 280 forint körüli euróárfolyamon adták át a kormányzást a Fidesznek, az európai közös fizetőeszköz pedig mostanában 350 forintnál is drágábbá vált.

A Budapesti Közlekedési Központ fogja kiírni ezt a közbeszerzést, nem tudom megmondani, hogy heteken belül, vagy napokon belül, de ezzel gyakorlatilag 99 százalékban készen vagyunk, a Lánchíd fel lesz újítva  – jelentette ki Karácsony Gergely az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A főpolgármester Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója mai kijelentésére reagált, amely szerint a Fidesz–KDNP kérni fogja a kormányt, vegye kézbe a felújítást, ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd ügye, mert kilenc hónapja csak „szerencsétlenkedés zajlik, amit a Fidesz–KDNP idáig türelemmel figyelt”.

A fenyegetésre Karácsony Gergely azt mondta, hogy az egy „elég vaskos önleleplezés”, mert ha tényleg van ilyen kormányzati szándék, abból két dolog derül ki: valójában mindegy a kormánynak, hogy mikor lesz felújítva a Lánchíd, mivel a híd államosítása után kezdhetnék előröl a projekt előkészítését, és leghamarabb fél év múlva lehetne a közbeszerzést kiírni; másrészt pedig pénz is van a projektre, csak nem akarják odaadni a fővárosnak.

 

A nyitás óta folyamatosan emelkedik a napi új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban, lassan már naponta 100 új esetet regisztrálnak. Európa-szerte drasztikus emelkedés figyelhető meg a fertőzötteket tekintve, egy nap alatt 16 ezren kapták el a kórt, ebből minden ötödik a szomszédos országunkban található.

Merkely Béla aggasztónak találja a helyzetet, mivel egymillió lakosra vetítve Szerbiában 44, Ukrajnában 40, és Horvátországban 24 új esetet rögzítenek naponta, ezzel szemben a hazai legmagasabb napi új esetszám 17 volt.

A Semmelweis Egyetem rektora úgy véli, ha nagyszámban utazunk külföldre, azzal megugorhat hazánkban is a fertőzöttek száma, ami gócpontokat alakíthat ki.

Ha ezen nem változtatunk, akkor természetesen behurcolt esetekkel elő lehet idézni magasabb számú esetszámot, bízom benne, hogy ez nem fog megtörténni” – nyilatkozta a szakember az RTL Híradónak. Merkely azt ajánlja, akinek nem muszáj, az ne utazzon külföldre, vagy ha mégis, akkor végeztessen el koronavírus-tesztet magát, miután hazatért.

Külföld:

 

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani – derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből. Az exit poll-adatokat a Nova tévécsatorna este hét óra után hozta nyilvánosságra. A húszezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Restart Koalíció 44 mandátumot szerzett a 151 fős száborban. A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 16 mandátummal. További 8-8 mandátuma van a Híd Függetlenek Listája  és a Mozsemo  nevű újbalos pártok és a zöldek szövetségének, valamint három mandátumot szerzett még a „Párt Névvel és Vezetéknévvel”  elnevezésü balközép pártok szövetsége.

Kiköthet Szicílián, Porto Empedocle kikötőjében az Ocean Viking civil hajó, miután megkapta az ehhez szükséges engedélyt az olasz hatóságoktól – közölte a hajót üzemeltető SOS Méditerranée civil szervezet. A hajó fedélzetén 180 ember várja, hogy partra szállhasson, akiket az Ocean Viking a Földközi-tengeren vett fedélzetére. Az AFP francia hírügynökségnek a hajó fedélzetén levő tudósítóját a szervezet arról tájékoztatta, hogy várhatóan hétfő reggel érik el a kikötőt. A fedélzeten lévő 180 embert, pakisztániakat, nigériaiakat, eritreaiakat és az észak-afrikai országokból érkezőket, köztük 25 kiskorút, négy külön mentőakció során vette fel az Ocean Viking június 25-én és 30-án.

Légi csapások érték a líbiai egységkormány erői által egy hónappal ezelőtt visszafoglalt kulcsfontosságú légi támaszpontot az egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar csapatai által közzétett bejelentés szerint. Haftar tábornok „Líbiai Nemzeti Hadserege” szerint az ismeretlen repülőgépek szombat éjjel hajtottak végre csapásokat a térség legfontosabb bázisa ellen, a közeli Zintán városból pedig robbanásokat hallottak al-Vaitíja felől. Az al-Arabíja nevű pánarab hírcsatorna katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, a 9 légicsapásban a támaszpont egy török légvédelmi rendszere megsemmisült.

Megmérettetné magát az Egyesült Államokban idén novemberben tartandó elnökválasztáson Kanye West rapper – derül ki az afroamerikai énekes Twitter-üzenetéből. „Teljesítenünk kell az ígéretet, amelyet Amerika jelent azáltal, hogy bízunk Istenben, egyesítjük elképzeléseinket, és építjük a jövőnket” – szögezte le a Donald Trump jelenlegi amerikai elnök támogatójaként számon tartott énekes július 4-én, az ország nemzeti ünnepén az indulási szándékát bejelentő üzenetben. West egyelőre nem árult el többet, így nem lehet tudni azt sem, benyújtotta-e az induláshoz szükséges papírokat. Nem sokkal a bejelentés után Elon Musk, a SpaceX magánvállalat alapítója és vezetője teljes támogatásáról biztosította a rappert.

Veszélyhelyzet van Izraelben a koronavírus-járvány erőteljes terjedése miatt – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányának ülésén.  Az előző napokban folyamatosan ezer körül járt a diagnosztizált új vírushordozók napi száma, szombaton pedig az egészségügyi minisztérium jelentése szerint 803 új fertőzöttet találtak a tesztelések nyomán. A súlyos állapotban lévő betegek száma az egy héttel korábbinak a duplája. Az ultraortodox Bné Brakban egy  hétszáz diákot oktató jesiva, vagyis vallásos iskola 210 növendéke kapta el a fertőzést, köztük a jesivát vezető rabbi is.  „Azonnali és drámai lépések nélkül, ha ezen a héten nem sikerül megfékezni a járványt, tíz napon vagy két héten belül ismét teljes kijárási korlátozásra kényszerül a kormány, hogy a kórházi ellátásra szoruló betegek számának drasztikus emelkedése miatt ne omoljon össze az egészségügy” – hangsúlyozta az izraeli nemzetbiztonsági tanács szakértőbizottságának elnöke, Eli Vaxman professzor a kormány ülésén. A bizottság azt is javasolta, hogy a válsághelyzet kezelését vegye át a hadsereg polgári védelmi parancsnoksága, amely rendelkezik a döntések végrehajtásához szükséges emberekkel és szervezeti háttérrel.

Gazdaság.

 

Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés – mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere. Peter Altmaier  a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a legutóbbi nagy válság idején, 2008-2009-ben a világgazdaság teljesítménye csupán 0,1 százalékkal csökkent, Németország hazai terméke  mégis jelentősen, 5,7 százalékkal csökkent. A koronavírus-világjárvány pedig nagyjából 4 százalékkal veti vissza a világgazdaságot, ami negyvenszeres különbség. Ezért most azért kell küzdeni, hogy járvány miatt keletkezett válság Németországban ne legyen negyvenszer súlyosabb – mondta a miniszter. Mindenekelőtt a belső keresletet kell ösztönözni, és meg kell akadályozni, hogy tönkremenjenek vállalkozások és megszűnjenek munkahelyek, amelyekre szükség van a növekedés beindításához.

Időjárás:

 

Hétfőn nagyon meleg, alapvetően napos idő lesz fokozódó fülledtséggel és délután erősebb gomolyfelhő képződéssel. Hidegfront közelít északnyugat felől, mely előtt elszórtan, előreláthatólag főként a Dunántúl déli részén és a Duna-Tisza közének déli és északi tájain már a délutáni órákban kialakulnak zivatarok. Heves, felhőszakadással, jéggel, viharos kifutószéllel kísért gócok is előfordulhatnak.

Estétől viharos széllel, északkeleten, keleten zivatarokkal, északnyugaton záporokkal, majd kiadós esővel tör be a hidegfront. A középső és déli országrészben éjfélt követően várható eső, zápor. A legerősebb széllökések a Dunántúl középső és déli térségében, majd reggel már északkeleten, Szabolcs térségében ígérkeznek és elérhetik a 70-90 km/órás erősséget!

A jellemző hőmérséklet átlaga  hétfő reggel 17 – 19, hétfő délután  28 – 32, kedd reggel  északnyugaton 12, délkeleten 17  fok körül alakul.