Semmilyen elfogadást nem lehet látni a kormányoldalon

Semmilyen elfogadást nem lehet látni a kormányoldalon

Lendvai Ildikó és Kuncze Gábor volt pártelnökök a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a politikai helyzetről, a változásokról.

Az amerikai eseményekkel kapcsolatban Lendvai Ildikó elmondta, igen, vannak túlzások az amerikai afroamerikaiak részéről, de innen Európából azért azt is figyelembe kell venni, hogy nem tudjuk átélni, átérezni azokat az éveket, amiket az ő őseik éltek meg rabszolgaként. Kuncze Gábor hozzátette, az általános fegyverviseléssel, ami az Egyesült Államokban megvan, egyáltalán nem ért egyet. Az ottani rendőrség számos joggal rendelkezik, amelyekkel a polgárok rend iránti vágyának felelnek meg, ám amikor ezekkel a jogosítványokkal visszaélnek, akkor nagy baj van, az eseteket ki kell vizsgálni. de az is igaz, nagy baj van, amikor olyan amerikai elnökök szobrát döntik le, akik az alkotmányt megalkották, mindez átjött Európába, a megoldás talán az lehet, ha mindezeket a társadalom kibeszéli. Az MSZP volt elnöke szerint is ki kell beszélni a különböző történelmi szempontok konfliktusát, Magyarországon is van ilyen. Ezen kívül ott van az is, hogy amikor szociális feszültségek szítják egy népcsoport életét, az előbb-utóbb robbanáshoz vezethet. Ez itthon is lehet veszélyforrás, ha a hazai cigányságot nézzük – tette hozzá. Az Amerikában egyre erősebb koronavírus-járvány például az ottani afroamerikai közösséget sújtja.

A honvédségnek mindenhol nagy szerepe van, így Magyarországon, Kuncze Gábor szerint háromezer milliárd forintról van szó erre a célra, ám az a baj, hogy az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának az ellenzéki tagjai nem tudják, hogy mire megy el ez a pénz, nem kapnak információt arról például, hogy milyen helikoptereket kíván a kormány beszerezni. Arra a kérdésre, hogy mit kellene tenni, a volt miniszter szerint erre van a NATO tagság, ha emiatt kell ez a hatalmas beszerzés, akkor az rendben van, de ez az összeg ennél jóval magasabb a szövetlégi rendszer elvárásainál. Minden ilyen beszerzés egy jövőbeli, a jelenlegi ellenzéket magába foglaló kormányt nehéz helyzetbe hoz.

Ennek kapcsán Lendvai Ildikó – szintén kérdésre – azt felelte, a mostani ellenzéket alkalmasnak tartja arra, hogy 2022-től kormányozza az országot, annak ellenére, hogy ez egy igen komoly kihívás, amiért nagyon sokat kell még dolgozni. Egyébként az ellenzéki vezetésű önkormányzatok lehetnek a jó példák. Kuncze Gábor hozzátette, a települési politizálás nagyon fontos,. mert az emberek helyben pontosan tudják, mire van szükség, mindenki tudja, kik a valóban rászorultak, kiknek kell segíteni. Ám mindezekhez szabad döntésre és szabad forrásokra van szükség, nem pedig arra, hogy a kormány elvegye az önkormányzatok forrásait. Persze szükség av önkormányzati szakemberekre, akik függetlenül az adott településvezetés színétől, a helyén marad és dolgozik. Kuncze Gábor szerint ez a szemléket a rendszerváltástól 1998-ig így is volt, amikor is a Fidesz rengeteg szakembert kirúgott, a helyüket pedig pártkatonák vették át a közigazgatásban, ami a szakmaiságra jelent komoly veszélyt.

Szóba került a parlamenti munka, az ellenzék viselkedése, Kuncze Gábor kifejtette, az ellenzék azért kényszerül látványos akciókra, mert mára megszűnt az érdemi vita lehetősége. Azt mindkét politikus hozzátette, a mostani költségvetéshez az ellenzék közel kilencszáz módosító javaslata között biztosan lenne olyan, amit a kormány befogadhatna, ahogy egyébként a 2010 előtti kormányok is tettek ilyet, amikor például a Fidesz volt ellenzékben.

Lendvai Ildikó szerint most ellenzékben az a feladat, hogy elmondják a véleményüket, ez most a dolguk, elsősorban volt pártelnökként is. De az nagy baj, hogy semmilyen elfogadást nem lehet látni a kormányoldalon, ahol kétségbe vonják az ellenzék jószándékát, ma már zsigerből a hazaárulózás megy. Kuncze Gábor hozzátette, elborzasztja az embert az a változás, ami ma megvan, a folyamatos gyűlöletkeltés, ami teljesen áthatja a mindenapokat.